Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5670168 www.bgdnes.bg

МВР жъне индустриален коноп вместо марихуана

Мащабна акция на МВР срещу наркопроизводството се провали заради дребно недоглеждане. Криминалистите обявиха, че са открили нива с марихуана, но в крайна сметка се оказа, че става въпрос за напълно законни насаждения от индустриален коноп.
Операцията на ченгетата бе начената в неделя край старозагорското село Памукчии. Започнаха, след като земеделец решил да почисти високата трева, покрила негова ливада. Когато косачката минала, се оказало, че съседният терен от около декар е засят с растение, чиито листа приличат на марихуана. Била уведомена полицията, която изпратила сериозни сили, за да унищожи канабиса. Оказало се, че съвсем не става въпрос за нещо незаконно, а за индустриален коноп.
"Имам си лиценз и всички необходими документи. Проблемът е, че министерството на земеделието не е уведомило МВР, а полицията не се е поинтересувала", обяснява пред "България Днес" Дени, която засяла нивата. Обяснява, че след като преминала всички бюрократични спънки, взела парцела под аренда, купила семена за 300 лв. и засяла. Щяла да използва влакната от стеблата на конопа, които намират широко приложение, например в текстилната индустрия. Тези дни е далеч от Памукчии, но след като разбрала какво се случва и че дори има задържан човек за случая, потърсила хора, които да занесат от София в полицията в Стара Загора всички документи около лиценза.
"Добре че не са ожънали всичко, защото тогава нещата щяха да станат много сериозни", добавя Дени.
"Беше голям екшън, доста театрално стана всичко. Тук, в селската жега, се почувствахме като в серия на "От местопрестъплението", шегува се пред вестника кметът на Памукчии Георги Празов.


Разказва, че изведнъж в селото нахлули полицейски джипове и патрулки. Дузина ченгета обградили нивата, пристигнали комбайни, косачка и камион, които да оберат урожая. Били вербувани и поемни лица, които да се подпишат под списъка с иззетите доказателства. Чак когато били взети полевите проби от растенията, ченгетата се усъмнили, че нещо не е наред - стръковете били без наркотично съдържание. Това спряло комбайните да не влязат в нивата, но криминалистите все пак ожънали проби от пет места и отнесли листата в чували, за да ги тестват и в лаборатория.
От Областната дирекция на полицията в Стара Загора междувременно бе разпространено съобщение до медиите, в което бе посочено, че "нива, засадена с канабис, откриха в старозагорското село Памукчии". Пояснено бе, че "според разследващите за канабиса са полагани много грижи - независимо че не е валяло, растенията са свежи и зелени, засадени са много нагъсто, а височината на някои вече е над два метра". Новината веднага се завъртя из десетки интернет сайтове, кратки репортажи се появиха и из националните телевизии. Самата Дени се гордее с определението, че конопът, па макар и не бил той марихуана, изглежда добре. Уточнява обаче, че нито е поливан, нито торен.
През това време и един човек е бил задържан във връзка с полицейската "находка". Криминалистите решили, че това е арендаторът на парцела.
"Нахлуха сутринта вкъщи. Заповед не ми представиха, но взеха телефона ми и този на съпругата. Всичко стана пред децата. Държаха ни, докато не установиха нещата. А те са, че не само че това е индустриален коноп, а аз дори не съм собственик на този парцел, а на съседен. Затова смятам да си потърся правата и да заведа дело", разказа посоченият за арендатор Цветан.

Владимир КЛИСУРОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама