Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5736896 www.bgdnes.bg

14-годишна роди сиамски близнаци

Бебетата са сраснали в таза, не могат да определят пола им

Борислав РАДОСЛАВОВ

"Подобен феномен - 14-годишна да роди сраснали в таза сиамски близнаци, в България не знам да е имало поне от 100 години насам! Ако успешно бъдат разделени и оживеят и двете новородени, това вече ще бъде истинско медицинско чудо!"


Това сподели пред "България Днес" изпълнителният директор на сливенската болница "Д-р Иван Селимински" д-р Васислав Петров. Преди седмица в лечебницата се случило невижданото явление - малолетна ромка родила живи сиамски близнаци, сраснали в таза. Едното от тях било без мозъчна дейност и с по-малък шанс да оцелее.

Реклама


"За нас не е никаква изненада, че 14-годишна ромка ражда деца. В последните години малолетни и непълнолетни от ромската махала в града масово раждат. Нека само да напомня изключителния случай, при който 12-годишна роди в нашата болница", коментира пред вестника шефът на болничното заведение в Града на 100-те войводи.


Малко след раждането, което предизвикало истински шок в болницата, родилката била изписана. Тя се прибрала в циганската махала. Пеленачетата обаче били преместени в пловдивската болница "Св. Георги" заради тежката малформация. Оттогава ромката не се интересувала за отрочетата си.


"Колегите от Пловдив ще направят ДНК анализ, за да разберат техния пол. Дори не се знае момченца ли са или момиченца заради срастването в таза", обясни още д-р Петров и допълни, че в лечебницата не знаят името на майката, нито на бащата.


И докато лекари и специалисти отчитат невиждания феномен у нас, в циганската махала в Сливен не се вълнуват от медицинското чудо, а се молят малчуганите да оцелеят, за да може да приберат солидните помощи за новородени.


"Над 20 вида помощи ще получи майката, като те ще надхвърлят 1000 лв. Какъв стимул ще има тази жена да учи и работи? А после да научи децата си на същото? Някои момичета дори й се подиграват, че не е родила по-рано. 11- и 12-годишни раждат, някои направо вкъщи", коментират социални работници. Друга ромка, само че 16-годишна, е майка на три деца и прибира за тях близо 1500 лв. от около 21 вида помощи. Това е установено от изследвания на Центъра за демографска политика, а информацията извади на бял свят депутатката от Патриотичния фронт Султанка Петрова.


Те издават също, че бащата е роднина на майката и заради кръвосмешението най-вероятно се е получила деформацията. Таткото също няма 18 години, но това било нормално за ромската общност.

Реклама


Тепърва консилиум от специалисти ще решават дали и как да стане сложната операция по разделянето на бебетата. Желанието на експертите е да оживеят и двете новородени с минимални външни и вътрешни поражения. Но реалността и практиката показват, че най-често оцелява едното бебе - по-здравото и жизнено.

Първата операция е преди 88 г.

Двойка сиамски близнаци се раждат и през 2013-а година, когато лекари от "Пирогов" спасяват едното от тях. Бебето е на 10 дни, когато бива оперирано, за да може да се отстрани неговият неразвит, мъртъв сиамски близнак.


На 31 януари 1990 г. със слепени коремчета и гърди и общ черен дроб се раждат сиамските близнаци Илиан и Ангел. Те са кръстени на двамата хирурзи, които успешно ги разделят един от друг, а невероятната им история тръгва от "24 часа".


Сиамска близначка от Добруджа живяла над 72 г., след като през 1928 г. била разделена от срасналата към главата й по време на раждането сестра. Оживялата Димитрина Апостолова живяла без да боледува до края на живота си. Това е и първата за времето си хирургическа намеса.

Реклама
Реклама
Реклама