Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5787984 www.bgdnes.bg

Рак уби Дина Шнайдерман. Съпругата на Емил Камиларов издъхна в самота

Вълко Червенков й купува цигулка, с която тя не се разделя до последния си дъх

Виртуозната цигуларка Дина Шнайдерман е издъхнала на 9 август в дома си в шведския град Упсала, борейки се с рака, научи "България Днес". Съпругата на легендата от света на музиката Емил Камиларов до последно работеше по организацията на предстоящия през октомври шести международен конкурс за млади цигулари, който носи името на мъжа й. Събитието, което се провежда у нас, се бе превърнало в смисъл на живота й, а срещата с младите таланти на страната ни я изпълваше с надежда, че класическата музика не е загубила битката си за оцеляване в България. В продължение на пет години цигуларката събираше във Военния клуб в София дарования, предоставяше им сцена и възможности за общуване с именити професори от цял свят.
"Идеята ми винаги е била не само да поощрявам децата, но и да допринасям за позитивния образ на България пред света. Исках всички лауреати на конкурса да отнесат в сърцата си скъп спомен от пребиваването в България", сподели пред "България Днес" миналата година професорката. Според нея името на Емил Камиларов действа като магнит и обединява всички. "Дори италианската преса го наричаше "Паганини булгаро", след като мъжът ми спечели първа награда на конкурс в Генуа", сподели ни тогава Шнайдерман.


Емил среща любимата си Дина в Ленинград. "Изчака ме да порасна и тогава поиска ръката ми. Беше толкова галантен, истински кавалер", спомни си за миналото с големия ни цигулар професорката. Плод на любовта им е талантливият цигулар Стефан Камиларов, който се ражда във влака на път от Москва за България. Днес той преподава във Виена.
У нас Камиларов и Шнайдерман винаги са били изключително уважавани музиканти. С години подиумът на зала "България" винаги е препълнен на техните концерти, а дори и комунистическата власт ги толерира, и то съвсем основателно. Когато Дина иска да купи цигулката на покойната Недялка Симеонова, лично Вълко Червенков дава пари от джоба си на сина на Недялка. С тази цигулка Дина не се разделя и до последния си ден, споделят близките й. Въпреки заболяването й тя всекидневно репетираше, за да не губи форма. На откриването на всеки от конкурсите във Военния клуб в София тя винаги започваше с изпълнение на част от "Годишните времена" на Вивалди в памет на съпруга си. Било му любимо произведение. Самата Дина молеше присъстващите да не аплодират. "Сякаш така духът на Емил идваше в залата. Така го чувствах", обясни ни в последното си интервю Шнайдерман. За мнозина от най-добрите й приятели - като бившия министър на културата от соца Георги Йорданов и съпругата му Мария, е непонятно защо Дина и мъжът й решиха да живеят извън България. "Нямахме избор. У нас се ходеше войник, а Стефан не искаше да отива в казармата. В Швеция военната служба не е задължителна, затова отидохме в Упсала и там останахме, заради сина ни", споделяше Дина.
Там двамата ни именити цигулари са ценени, но твърде самотни. Трудно намират собствена среда. В повечето време Шнайдерман концертира в Италия, за да печели пари, а Емил преподава в Упсала.


"Имах много труден път в живота си. Майка ми сложи край на живота си, защото мислеше, че е в тежест на семейството. Действително ни беше трудно, но никога не съм чувствала точно мама виновна за това, което ми се случва", спомни си през сълзи на очи цигуларката. Години след това при всеки спомен за майка си Дина се разплакваше неудържимо. "Така и не можах да си простя майчината смърт", обясни ни музикантката. Проф. Дина Шнайдерман бе изключително тачена в светските среди. Патрон на събитието за млади дарования, което прави във Военния клуб, винаги е бил кметът на София - г-жа Йорданка Фандъкова. Военните министри пък винаги отдаваха Военния клуб безплатно за идеята на популярната в цял свят цигуларка.
Според близките до проф. Шнайдерман в момента се уточнява датата на концерт в памет на Дина Шнайдерман с участието на нейни любими колеги и ученици.

Синът й Стефан Камиларов:
Горда бе, че влезе в Гинес!

"Майка ми бе горда, че влезе в Гинес след седем часа свирене. Това беше през 2001 г. Може да се каже, че на майтап измислихме това да изсвири в един концерт всички сонати на Моцарт за цигулка, които са 19", сподели ни миналата година и синът на Дина - Стефан Камиларов. Заедно с пианиста си цигуларката решила да се включи случайно в надпреварата и успява да влезе в Книгата за рекорди "Гинес" след седем часа свирене, без да спира. Накрая обяснила на слушателите и зрителите, че може и още, но Моцарт просто нямал повече сонати.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама