Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5824982 www.bgdnes.bg

Дядо погреба магаре в гробище


Фараонски гробове за над 2000 лв. правят стопани на домашни любимци

Натъжен дядо е погребал магарето си в гробището във Велико Търново, разказаха за "България Днес" свидетели.
В Централните великотърновски гробища още от 2008 година е отделена специална алея, в която хората погребват домашните си любимци. Вечен покой там са намерили около 50 котки, кучета, морски свинчета, костенурки, рибки, канарчета и папагали. Наскоро имало и погребение на магаре, разказаха очевидци, които получили гроб за кучето си до този на магарето.
"Дядото много си обичал магарето, години наред му било верен другар. Но очевидно не е цялото магаре, а само част от него, защото гробът не е голям", разказаха опечалените собственици на кучето.
"България Днес" потърси коментар от управителя на общинската фирма "Обредни дейности" Методи Петров.
"Аз съм в отпуск, но не съм запознат да е погребано магаре при нас. Това ми звучи доста странно! Направо уникално - като разказ на Чудомир! Вместо да направи някой магарето на суджук, какъвто е българският манталитет по отношение на добитъка, да го погребе! Когато се върна на работа, веднага ще проверя", каза Петров.


Той сподели, че интересът към погребенията на домашните любимци е голям и хората на жалят средства. Погребенията понякога са толкова пищни и скъпи, че надхвърлят цените на тези за човек. Цените за място са между 60 и 100 лева, в зависимост от теглото на животното. Повечето от гробовете са с нагробни плочи, на които има изписано името на домашните любимци и техни снимки. Част от паметниците са от фин мрамор, а изображенията на четириногите са нанесени със скъпа лазерна техника. Има и имена, изписани с букви от злато! Подобни паметни плочи струват над 1000 лв.
Хората поръчвали и траурни церемонии в присъствието на приятели и близки. Така цената на погребението на домашния любимец минавала 2000 лв. Единствената разлика с човешките погребения във великотърновския гробищен парк била, че на тези на домашните любимци нямало поп, който да опее покойника.
"Някой хора слагат кръстове на гробовете на животните си, което не стои на място, защото животните не са християни. При нас поповете отказват да правят опело на животни. Чувам, че в други райони на България го правят тайно, за пари, но това си е проблем на тамошните митрополии", разказва шефът на "Обредни дейности" Методи Петров.
Гробища за домашни любимци има и в Пловдив, София, Варна и Стара Загора. Частни агенции в столицата пък отскоро предлагат и кремация. Цените са от 100 до 300 лв.

Бисерка БОРИСОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама