Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5826652 www.bgdnes.bg

Шефът на съдиите е букмейкър

Шефът на съдийската комисия към БФС Петър Петров се оказа букмейкър, научи "България Днес". Началникът на всички рефери в българския футбол върти пункт за залагания във Велико Търново. Обектът се намира на едно от най-хубавите места на булевард "Никола Габровски" в близост до пазара.
"Нямам лиценз за букмейкър, а договор за приемане на залози - конкретизира Петър Петров. - Това е франчайз. Не мога да повлияя по никакъв начин на "Лацио" - "Рома" или на ПСЖ - "Базел". Аз съм обикновен председател, а не съдия. На тях им е забранено да залагат. Всеки човек в България има право на труд. Гордея се, че сътруднича и съм представител на букмейкър. За тези 12 години се научих на строга финансова дисциплина. При нас има доста проверки. Не пускаме съдии, нито непълнолетни. Следваме правилата. Много рядко стоя в пункта, защото имам ангажимент към БФС."
Петров реално е прехвърлил своя бизнес на своите дъщери, но е в час с всички тенденции по отношение на залозите с участие на български мачове.
"При първия натрупан залог над 250 лв. на сингъл (б.а. - залог само на един мач) трябва да сигнализираме", разказа Петров.
"България Днес" потърси БФС за официален коментар, но от съюза не пожелаха да вземат отношение до пълното изясняване на случая.
Членът на Изпълкома на организацията и президент на "Славия" Венци Стефанов не беше наясно с букмейкърската природа на Петър Петров.
"Той беше футболен съдия и вероятно го е държал още по това време - добави босът на "белите". - Не знам да е имал издънки. Ако имаше нещо нередно, досега да го бях усетил. Реално не бях за неговото избиране, но в момента съдийството е по-добро, отколкото преди. Въпреки че Петров явно има пункт за приемане на залози, не смятам дали влияе по някакъв начин. Чест му прави, защото си признава как се е занимавал с този пункт 12 години. Прави ми впечатление на порядъчен човек. Не е от маймуните, които гледат да докачат нещо. Има съдийчета, които сами си подлагат дупетата и търсят футболните президенти."

В устава на БФС няма забрана

Уставът на Българския футболен съюз не предвижда рестрикции към членовете на съдийската комисия по отношение на техния ангажимент за залози или връзка с букмейкъри. Документацията не определя ясен ценз за хората, които са способни да определят нарядите за арбитрите на мачовете в професионалния и аматьорския футбол.
Самите съдии са получили ясни инструкции, че нямат право да залагат на срещи от родния шампионат.
За сравнение във Футболната асоциация (ФА) на Англия има точни правила. В тях се казва как хората, които избират, подготвят или оценяват съдиите, също нямат разрешение да се занимават със залагания.
"Те не могат да залагат директно или индиректно, нито да възлагат, позволяват или да станат пряка причина за направен залог", се казва в уточняващ параграф от каноните на ФА.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама