Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5871060 www.bgdnes.bg

Бащата на обвинения в тероризъм Иван Захариев: Арестуваха сина ми заради три гилзи

Тайни ченгета подмамили нарочения за ислямист да стреля с "Калашников"

"Обвиниха сина ми в тероризъм заради три гилзи и три книги." Това разказа пред "България Днес" Светломир Захариев, баща на нарочения за радикален ислямист Иван Захариев-Джон.


"Всичко е било нагласено. Още в момента, в който Джон стъпва на родна земя, австралийските власти се свързват с българските си колеги, за да го следят", обяснява бащата. Ченгета под прикритие се сприятеляват с Иван, за да го натопят, твърди Светломир.

Реклама


Джон заминава за Австралия със семейството си, когато е шестмесечно бебе. След 20 години зад граница баща му решава да се завърне в родината си, тъй като е тежко болен. Синът му идва, за да се грижи за него.

"Джон дойде в България преди мен. Беше в Мароко при приятелка и вместо да се връща до Сидни, му предложих направо да пътува за София. Аз се забавих и на Иван му се наложи да остане известно време сам. Тогава се появило лицето Петър Петров", разказва възрастният мъж.
Петър бързо се сприятелява с Джон, предлага му двамата да ходят на стрелбището на „Герена“.


"Синът ми мечтаеше да стане офицер. Още в гимназията се беше записал към Австралийския корпус на кадетите. Там на Джон давали празна пушка. Скочил до небето от радост, че ще може да стреля. Взел си за спомен и една гилза", обяснява родителят.


"Изненадах се, че човек, който не ни познаваше преди това, изведнъж ни стана много добър приятел. Съдейства ни с намирането на квартира. Няколко пъти дори ни покани на пицария и плащаше сметката. Питахме го защо е така щедър, а той обясняваше, че продал наследствен апартамент в Шумен и сега имал пари, искал да почерпи", спомня си Светломир.


"По едно време Джон се запозна с някоя си Мария във фейсбук. Канеше го да ходят в Истанбул. Джон отказа, защото му беше скъпо. Вместо това отиде до Пловдив. Въпросната Мария го свързала със своя приятелка Кристина. Момичето завело Джон и на стрелбище край Пловдив, където той за първи път в живота си взима в ръце и автомат „Калашников“. За спомен отново си прибира празна гилза от стрелбата", категоричен е Светломир.


След известно време Джон и баща му отново си сменят квартирата. Намират си апартамент в "Хаджи Димитър".
"Беше ужасно мръсно, нямаше никакви мебели", спомня си Светломир. Двамата мъже запрятат ръкави и започват да разчистват. На 20 септември, докато двамата слизат да изхвърлят боклука, изневиделица петима цивилни полицаи се нахвърлят върху Джон и Светломир. "Полиция, полиция", започнали да крещят ченгетата. Зрелищно закопчават белезниците на Джон и го откарват в ареста по обвинение, че се учил да гърми с пистолет и автомат на стрелбища у нас, за да иде да се бие на страната на терористите в Сирия.

Реклама


"Сега разбирам, че Петър Петров е ченге. Той уж ни е водил на пицария, а всъщност ни е извеждал от вкъщи, за да поставят микрофони. 40 дни са ни подслушвали вкъщи и какво са чули толкова?! Веднъж Джон каза: "Разбихте ми живота, ще се бия в Сирия", но го каза, без да го мисли. Беше ядосан за един апартамент в Сидни, който майка му не искаше да продава", обяснява бащата.


Униформените иззели от апартамента три гилзи от "Калашников", "Глог" и револвер. Открили и 3 книги на английски "История на исляма". Твърдят, че чрез тях Джон се е радикализирал. Сред доказателствата попаднала и мишена с дупки от „Герена“, малко ножче и килимче, на което преди време Джон се молел. Джон приел исляма през 2013 г., след като се разочарован от разразилите се педофилски скандали. Влязъл в една джамия, където успели да го подлъжат да приеме исляма, с огорчение разказва бащата. Самият Светломир е почетен секретар на църковното настоятелство в Сидни.
"Приех много тежко ситуацията, поставих си за цел да го върна в нашата религия и успях да го убедя няколко месеца, преди да го арестуват", категоричен е бащата.

Реклама
Реклама
Реклама