Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5901448 www.bgdnes.bg

Писателят Калин Терзийски: Нашите се отрекоха от мен!

Не искат да му припишат къщата в Банкя, бил пройдоха

"Всички се отрекоха от мен! От родителите ми та чак до жените, които обичам. Само брат ми Светослав е плътно зад мен, с него цял живот си правим глупости заедно".
Това заяви пред "България Днес лекарят по професия и поет по призвание Калин Терзийски.
Той изобщо не скрива, че е в хладни отношения със своите родители. Майката и таткото на Кайо са, меко казано, сърдити след серията му непредсказуеми действия в последните две години. Срещите им са все по-редки, издават и приближени на фамилията, а причините за отчуждаването са няколко.
След като преди около година Терзийски публично призна първо пред "България Днес", че има сериозни здравословни проблеми и се бори с алкохолизъм, техните странят от него. Най-голямо разочарование им донесло, че той с лека ръка оставил дългогодишната си спътница в живота - лекарката Ивана Генова, и без свян я смени за кратко с младата муза Елен Колева. Родителите му безкрайно уважавали Ивана и били скандализирани, че тя си е събрала багажа от къщата в Банкя, след което се върнала в собствения си апартамент в кв. "Полигона".


Семейството на Терзийски въобще не одобрявало и публичните му изяви по телевизията, където той се появяваше видимо пиян и в неадекватно състояние.
Нещо повече, те категорично отказвали да припишат китната къща в столичния кв. Банкя на негово име. Неведнъж Кайо, както го наричат накратко близките му приятели, е признавал, че сам си няма доверие и в моменти на алкохолно опиянение може да продаде всичко, което има.
Преди известно време Терзийски бе приютил бездомник във фамилния имот въпреки категоричното несъгласие на своите родители. Йордан Площаков-Площи се превърна в най-добрия приятел на поета. Той почина през лятото посред бял ден при неизвестни обстоятелства.

Реклама


"Данчо имаше куп болести, сред които цироза. Запознахме се случайно на улицата. Беше останал без дом - проигра на хазарт жилището си в кв. „Младост“, а парите профука и изпи за отрицателно време. Не можех да го оставя да спи като куче до кофите. Прибрах го вкъщи, въпреки че нашите негодуваха. Така Данчо стана моят най-верен другар в живота. Готвехме си заедно, правехме си билкови чайове в най-студените месеци, грижехме се за двора и къщата", каза неотдавна преди смъртта на Площи Кайо пред вестника.
Въпреки пороците си - залитането по чашката и вечния му мерак към младите жени, Терзийски е всеизвестен с чувствителността си и доброто си сърце. Доста хора, които го познават, са категорични, че безвъзмездно е помагал на нуждаещи се. Навремето лекувал хора с психически проблеми на добри начала, а за услугите си не взимал стотинка. Кайо смятал, че да си доктор е най-хуманната професия, която за съжаление се е превърнала в бизнес, рекет и търгашество.
"Калин Терзийски и неговият брат, който също е писател - Светослав, са носили много радост на майка си и баща си. В последно време обаче Кайо съвсем сгази лука", издават пред вестника запознати.

Оцелява след катастрофа и инфаркт

Пияните и Господ ги пази, самоиронизира се често Кайо Терзийски. Два пъти е оцелявал като по чудо. Преди няколко години, след като изпива няколко водки и бири, решава, че може да пресече "Цариградско шосе", най-натоварения булевард в София. Преминавайки, го помита кола.
"Шофьорът караше с най-малко 100 км/час. Вината си бе моя - реших, че съм безсмъртен... Най-странното беше, че уврежданията бяха много "поетични" - от удара пострадаха две области на тялото, които са най-важни за нас, писателите - главата и сърцето. Под сърдечната област всичките ми ребра бяха изпочупени. На челото имах няколко шева и сътресение. С една дума - главата ми беше на кайма", разказвал е пред "България Днес" Терзийски. Наскоро пък писателят бе приет в болница в прединфарктно състояние. За щастие състоянието му бързо бе стабилизирано.

Преследва сервитьорки в Банкя

Вечно влюбен в жените - те са нестихващата муза за писане на Калин Терзийски. Млади, стари, руси, черни, слаби и закръглени - всякакви.
Поетът отрича моногамията и признава, че без проблем може да изпитва чувства към повече жени едновременно.
"Да кажа, че любя една - значи съм голям лицемер. Обичам Ивана Генова, обичал съм Елен Колева, обичал съм дори сервитьорки в Банкя. Даже веднъж едно младо момиче, което работи в кафене в Банкя, ме изгони от барчето. "Какво искаш ти, я се омитай от тука!", парирала го девойката.
"Амазонките да не би да са се изморявали. Спали са наред с който им падне, отминавали са и са срещали следващия. Такъв съм и аз", смее се Кайо.

Снимки: Борислав ТРОШЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама