Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5905696 www.bgdnes.bg

Подозират атентат срещу самолета на смъртта

Терористичен акт или електрическа повреда. Това са основните версии за катастрофата на самолета с бразилския футболен отбор "Чапекоензе", който се разби в Колумбия, пътувайки за финал в турнира за Копа Судамерикана, твърдят разследващите, цитирани от британски медии. В катастрофата загинаха 75 души, шестима оцеляха като по чудо.
Съдбата погали други, които в последния момент не се качват на полета на смъртта по различни причини. Ето историите на "щастливците", целунати от Бог.
Забравен международен паспорт спаси младо момче, което трябваше да бъде на фаталния самолет, разбил се край Меделин в Колумбия във вторник. 21-годишният Матеус Сароли вади удивителен късмет. Той е син на треньора на почернения отбор Кайо Жуниор. Планирал е да пътува с тима като част от делегацията до Колумбия. Отива до летището, но преди да се качи на самолета, става ясно, че е забравил документите си. В случая разсеяността на Матеус спасява живота му и той не се качва на машината, която няколко часа по-късно се разбива в планините край Меделин.
"Приятели, аз и брат ми сме добре. Моля ви да ни дадете спокойствие, особено на мен и майка ми. Благодаря ви за обажданията и за изпратените съобщения. Днес бях в Сао Пауло, а не на борда, защото забравих паспорта си. Силни сме и ще преодолеем това", даде изявление Сароли.
Друг късметлия е един от вратарите на "Чапекоензе" - Марсело Боек. Неговият агент Антонио Араухо разкри, че бившият страж на "Спортинг" (Лисабон) сам помолил да не се качва на самолета убиец. Той празнувал рождения си ден и получил специално разрешение да не пътува, тъй като и без това е трети избор и най-вероятно нямало да се появи на терена във финала.
Холандските Футболни легенди Рууд Гулит и Франк Рийкард също са се спасили на косъм от смъртта. Това се случва на 7 юни 1989 година на летището в столицата на Суринам Парамарибо. Самолет от серията DC-8-60 катастрофира жестоко и 23 холандски футболисти загиват. В последния момент от пътуването отпадат Гулит, Рийкард, както и съотборникът им Арон Винтер.
На 6 февруари 1958 година на летището в Мюнхен при трети опит да излети от покритата с киша писта се разбива самолетът на футболистите от "Манчестър Юнайтед". От 44 души на борда загиват 23-ма. Жертвите стават известни като "бебетата на Бъзби". По чудо оцеляват самият треньор Мат Бъзби, както и великият английски национал сър Боби Чарлтън.


Най-шокиращият случай на оцелели спортисти при самолетни катастрофи датира от 13 октомври 1972 година. Тогава в Андите се разбива аеропланът на отбора по ръгби "Олд Крисчънс" (Уругвай). По-голямата част от състезателите умират при удара. 27 души оцеляват няколко дни в ужасния студ, но след това снежна лавина убива още осем от тях. 14 души остават живи в продължение на два месеца. Те са тотално премръзнали и са се хранели с останките от човешките трупове, преди да бъдат спасени.
Най-удивителният късмет на света се усмихва на едно домашно куче. На 15 февруари 1961 година при приземяване в Белгия се разбива "Боинг 707". В самолета е националният отбор на САЩ по фигурно пързаляне, който пътувал за световното първенство в Прага. Загиват абсолютно всички пасажери на борда... с изключение на едно куче, което било нелегално превозвано в багажника на самолета.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама