Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6004424 www.bgdnes.bg

Националите рязко поевтиняха

Никой не иска да купува футболисти от националния отбор на България. Сегашният трансферен прозорец го доказва, като до момента нито един от дружината на селекционера Петър Хубчев не е близо до това да си намери нов клуб.
Почти всички родни национали са поевтинели страшно много в последната година, сочи проверка на "България Днес". На футболния пазар българи не се търсят. Причините за сериозния спад в цените им са много. Голяма част от тях са твърди резерви в клубовете си. Освен това играчите, на които се разчиташе в последните години, започват да застаряват, без да са постигнали абсолютно нищо значимо в кариерите си.
Най-типичен пример за това е Футболист №1 на България за изминалата 2016 година. Ивелин Попов струваше през 2015 година цели 12 милиона евро, докато сега цената му е паднала наполовина. Данните са на най-авторитетния мениджърски сайт transfermarkt.de. Реалната цена на Попето е дори още по-ниска. Сегашният му клуб "Спартак" (Москва) бе приел офертата на турския "Трабзонспорт" да го продаде срещу сумата от 3,5 милиона евро. Сделката се считаше за почти сигурна в началото на тази година, но самият Ивелин не бе съгласен да заиграе в турското първенство. Той неколкократно потвърди, че желае да остане в руската столица, за да се бори за титлата. През този сезон той записа 2 гола и 4 асистенции в 14 официални срещи на тима. "Спартак" (Москва) е лидер в класирането.
Няколко са факторите, повлияли за поевтиняването на Попов. Един от тях е, че капитанската лента в националния отбор на България му бе отнета. Това се случи след негов пропуск от дузпа в срамния мач с Малта, завършил 1:1 през ноември 2014 г. Освен това Ивелин не е и първа младост и тази година ще навърши 30 години.
Точно наполовина струва и Футболист №1 на България за 2012 година Георги Миланов. Неговата цена е 6 милиона евро през 2015-а и 3 милиона в момента. Той е играч на ЦСКА (Москва) вече почти четири години, като премина и период под наем в швейцарския "Грасхопър".
Българските футболисти, които играят в първенства от Западна Европа, също поевтиняват здраво. Такъв е случаят с тримата ни представители в италианския футбол. Халфът на "Палермо" Ивайло Чочев от 2,5 милиона евро през 2015 година сега струва 1,8 милиона. Той пристигна на остров Сицилия с големи надежди и започна ударно, но в последните два сезона не може да се прояви и често остава резерва. През февруари Чочев чуква 24 години и все още в "Палермо" не са го отписали.
При Александър Тонев от "Кротоне" спадът е още по-фрапиращ. През 2013-а година младият тогава национал струва 4,25 милиона евро. Днес се оценява на едва 700 хиляди евро. Тонев вече изпадна веднъж от Серия "А" с "Фрозиноне", а сега е на път да го направо отново с настоящия си клуб. От няколко месеца той лекува контузия в лявото коляно, която може допълнително да смъкне цената му, ако "Кротоне" реши да го продава. 28-годишният Андрей Гълъбинов от "Новара" е другият, чиято стойност пада.
Националът Михаил Александров стана шампион на Полша с "Легия" (Варшава). Той дори участва в групите на Шампионската лига, където обаче бе твърда резерва, а често изобщо не попадаше в групата. Бившият играч на "Лудогорец" е струвал 1,6 милиона евро през 2015-а, а сега е само 600 хиляди. Симеон Славчев бе считан за една от най-големите надежди на българския футбол. "Литекс" го продаде на португалския гранд "Спортинг" (Лисабон) през лятото на 2014 година за около 3 милиона евро. Сега Славчев играе за "Легия" (Гданск) в Полша и струва 1,25 милиона.
Най-чудовищен е спадът в цената на вратаря ни Николай Михайлов. Когато той стана шампион на Холандия с "Твенте", на трансферния пазар футболистът се оценяваше на 5,5 милиона евро. Ники бе и Футболист №1 за 2011 година. Сега синът на Боби Михайлов рита в най-слабия отбор в "Б" група на Турция "Мерсин", а цената му е 100 хиляди евро. Очаква се тази зима той да си търси нов отбор, при това като свободен агент.
Нападателят на "Коняспор" Димитър Рангелов е струвал най-скъпо през 2009 година - 2,5 милиона, а сега е едва 350 хиляди евро. Вратарят на "Лудогорец" Владислав Стоянов не поевтинява, но и не поскъпва. Той запазва цената си от 3 милиона евро, която държи още от първото участие на "Лудогорец" в групите на ШЛ. Лек спад бележи съотборникът му в Разград и капитан на националите Светослав Дяков. Той се котира на 2,2 милиона евро, докато през 2013 година е струвал 2,5 милиона евро.
Защитникът Иван Иванов е струвал 3 милиона евро през 2013 година, когато става и Футболист на годината у нас. Сега играчът на гръцкия "Панатинайкос" се котира на едва 900 хиляди евро. Живко Миланов от кипърския АПОЕЛ (Никозия) е струвал 1,8 милиона евро през 2012-а, а сега е 700 хиляди. Спас Делев от "Погон" пада на 900 хиляди, а е струвал 2 милиона.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама