Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6005515 www.bgdnes.bg

Популярна гръцка медия забърка в скандал българска журналистка

Журналистическата гилдия настръхна срещу гаф на едно от най-четените и престижни издания в Гърция - “Прото тема”, след като снимката на българската журналистка Бойка Атанасова беше публикувана на грешно място. В статия за намерения замразен труп на българин в Атина снимката на Атанасова е публикувана на мястото на жената на убития и предполагаема негова убийца.

Атанасова е кореспондент на в. “24 часа” в Гърция и издава вестник за българите там. Тя работи с водещи гръцки медии и в конкретния казус е ангажирана от разследващото предаване “Светлина в тунела” по телевизия “Алфа”, където многократно е коментирала в ефир случая.

Реклама

Вероятно това е причина за техническата грешка, призната от първоизточника.

След реакцията на Атанасова и личната намеса на водещата на предаването по тв “Алфа” - Ангелики Никулили, от в. “Прото тема”

са свалили

незабавно

снимката и

са се извинили

многократно,

но грешката е трудно да бъде заличена в многобройните сайтове и в социалните мрежи, които продължават да разпространяват информацията.

Последствията за колежката са сериозни както в психологически, така и в професионален и житейски план. Тя сподели, че хазяйката ѝ вече я предупредила да напусне, след като видяла лицето ѝ в сгрешената публикация.

“Преживявам шок. Сигурна съм, че грешката е неволна, но последствията са крайно неприятни. Извиниха се, но това, за съжаление

не променя

създалата се

абсурдна и

нежелана

ситуация,

както за мен, така и за гръцките колеги”, споделя Бойка.

Бойка Атанасова настоява за публично извинение, за да се разсее ефекта от ужасяващата грешка.

СБЖ, Европейската асоциация на журналистите, на които тя е член, както и международни организации за защита на журналистите са сезирани за зловещия гаф. Като начало те ще настояват за публично признаване на грешката и право на отговор в гледано предаване на национална гръцка телевизия, за да се разсее ефектът от грешката. 

Реклама
Реклама
Реклама