Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6072880 www.bgdnes.bg

Качулки готвят линч за "сините"

Една от причините Русев да се откаже

Боримиров и Топузаков спряха феновете

Елица Младенова
Кристиан Иванов

Крайни фенове на "Левски" са опитали да съблекат част от играчите на "сините" преди тренировката в понеделник, научи "България Днес". Десетина ултраси, известни и като "качулки", пристигнали на "Герена" да търсят сметка от футболистите за загубата им срещу "Пирин" (0:1).
Предупредени за евентуални батални сцени, от ръководството на клуба закриха тренировката. Тя се проведе на официалния терен и никой нямаше достъп до нея. Вместо това пред ултрасите излязоха спортният директор Даниел Боримиров и треньорът Елин Топузаков. Последвал е разгорещен разговор между двамата и ултрасите, в който са им обяснени плановете за отбора. Особено деен е бил бившият халф на "сините", който е бил доста вбесен. Все пак шефът и наставникът са успели да спрат устрема на феновете и те в крайна сметка са си тръгнали.


На "Герена" предполагат, че това е и последната капка, преляла търпението на собственика Спас Русев. Бизнесменът обяви, че се оттегля от клуба и ще остави акциите на фенските организации.
"Днес  е последният ми ден в "Левски" - обяви той официално. - Днес, 22 февруари, съм принуден да се оттегля от професионален футболен клуб "Левски", превръщайки се в третия пореден собственик от най-новата история на клуба, който прави това под натиск на т.нар. фенове. Това не са почтените почитателите на отбора, заради които футболът съществува. Оттеглям се под натиска на онези, заради които няма почтени почитатели. Очевидно е време ръководителите на въпросните фенски организации, които твърдят, че знаят и могат да управляват клуба, да се заемат с това."
Той допълни, че когато е станал собственик на клуба, заявил, че работата за отбора е кауза за него.
"Влязох с най-искрените намерения "Левски" да е успешен клуб - обясни Русев. - След направения одит на Earst & Young се оказа, че "Левски" е практически във фалит. Мой приоритет стана съществуването на клуба - погасяване на задължения, стабилизиране на финансовото положение, внасяне на необходимото спокойствие в играчите и треньорския щаб. Започнах да работя в трудна ситуация - футболистите бяха селектирани от други хора, треньорът напусна без причина, така наречените фенове бойкотираха и прогониха почтените почитатели от трибуните, аз и семейството ми бяхме подложени на непрекъснат натиск и унижение. Във връзка с това връщам акциите в клуба и ги предоставям на организациите на т.нар. фенове. Ще предложа и на Даниел Боримиров да направи същото. Нека онези, които претендират, че милеят за "Левски", да поемат бъдещето на клуба в свои ръце. Време е да напуснат комфортната зона на своята анонимност и да застанат пред почтените почитатели на "Левски" с имената си. Защото времето за скритите атаки, подмолните действия и скритите интернет "трол" злодеяния изтече. Мога с ръка на сърцето да кажа, че атмосферата около клуба е токсична и злонамерена. Такава е, защото хора без имена, скрито, зад завесата, на която пише измамното „фен клуб“, се опитват да дърпат конците на най-големия български футболен клуб. За мен "Левски" е почтена кауза. Не мога да остана в клуб, подложен на атаки от хора, за които е само мнима кауза. Искам още веднъж да подчертая, че аз застанах отпред с името си от първия ден. Бях искрен в намеренията си, честен в действията си до последния ден."
Даниел Боримиров - вторият по значимост акционер и спортен директор на "Левски", обяви, че ще последва Спас Русев. Бившият халф направи това преди срещата си със собственика вчера.
"Ако Русев даде акциите си, ще ги дам и аз", обяви Боримиров.

Реклама

6
Спас Русев бе собственик на "Левски" едва шест месеца. Той взе акциите на клуба на 30 август 2016 година. Бизнесменът наследи Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов, които около година издържаха "сините".

7
С повече от седем милиона бяха стопени дълговете на "Левски", откакто бизнесменът застана начело на клуба. В момента задълженията са 18,3 млн. лв. В края на миналата година те бяха 25,6 млн. лв.

2
Две са сдруженията на феновете на "Левски", които държат и в момента част от акциите на клуба. С 10% заедно разполагат Националният клуб на привържениците и Тръст "Синя България".

2
Два пъти досега е фалирал "Левски" до момента в историята си. Това е станало през първите 30 години от съществуването на клуба. Никога обаче отборът не е изпадал от елита на българския футбол.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама