Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6135080 www.bgdnes.bg

Борисов: Никога не е било толкова опасно за България. Страх ме е заради Турция

Като спра да работя, защо да не получавам помощ с ваучер да си гледам внуци, каза доскорошният премиер

И още: "Аз, освен една слива да съм откъснал в четвърти клас бях, скъсаха ме от бой нашите и оттогава чуждо не съм пипнал" - така се възмути той, че Корнелия Нинова го е нарекла крадец, заради което преди 2 дни той заведе дело срещу нея

Реклама

Аз щадих ушите на българите от квалификации, от които някой да се почувства засегнат.  Успяхме да запазим добър тон в една враждебна кампания. Този път се опитах да не допускаме грешките от президентската кампания, която беше много вяла. Част от избирателите ми се разсърдиха, други помислиха, че онези избори не са ни толкова важни.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред bTV.

"Една седмица ги държах 30-40 човека всичките заедно, заедно правехме програмата, като във всяко нещо, което сглобихме, участваха всички. В последните 10 дни има настроение", отчете Борисов.

На влизане в студиото пред сградата, в която се помещава телевизията, го посрещнаха младежи от ГЕРБ, облечени във фланелки с лика му.

 "За разлика от нашите опоненти, демокрацията е свято нещо. Власт не е хубава дума. Властта не е за нас, тя не е привилегия. Ние строим, ние изграждаме. Изборите ги възприемам като да ти се даде право да управляваш. Когато усетиш напрежение, по-добре да поискаш отново доверие. Беше сложна коалиция, беше трудно време - справихме се с много неща. Ако хората държат на нас, ще продължим. Няма по-ценно от демокрацията. С милиарди ще се умножи имането на хората, ако има стабилност, политическа класа и спокоен народ" - така обясни Борисов защо е подал оставка на правителството си след президентските избори. И увери: "За мен е важно като демократ сега хората да изразят мнението си и след това с пълни сили ще продължим."

"На нито едно място в нашата програма няма думата "обещавам". Всичко е на базата на нашите икономически показатели. Правилната формулировка е "продължават да растат доходите и пенсиите на базата на икономиката и БВП", уточни лидерът на ГЕРБ.

"Българската жена е умна и трудолюбива, но трябва да ражда и деца. За да работи, трябва да е спокойна, че има кой да й гледа детето" - така Борисов обясни защо е решил да дава по 500 лева на бабите и дядовците, които останат да си гледат вкъщи внуците. "Като спра да работя, защо не?" - така отговори той на въпроса на Антон Хекимян би ли си гледал внуци срещу ваучер от държавата.

Реклама

"Вие знаете как се правят деца. Пази Боже. Стефан Данаилов, Тома Томов - кой ще прави деца" - удиви се Борисов на обещанието на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ще ни направи 8 милиона.

Лидерът на ГЕРБ напомни, че ще спре помощите на родителите, които не пращат децата си на училище, защото ги обричат или да станат крадци или престъпници, или самите те също да останат на помощи. И в двата случая българите им плащат - в първия случай през издръжката на затворите, обясни Борисов защо става непримирим към неграмотните.

"Над 3 милиарда и половина даваме за здравеопазване, а само преди 10 г. е бил 1 милиард. Москов положи много усилия, но това е сектор, в който още много може да се желае. Всички специалисти казаха, че електронният идентификатор е решението на проблема" - така Борисов съобщи, че ако управлява пак, в здравеопазването вече няма да се идентифицираме с пръстов отпечатък.

Каза още, че никой не смее да го корумпира - само ако разговорът тръгне натам, сбръчквал вежди и отсрещната страна спирала на мига.

"Два пъти са ме обирали, единия път ми бяха упоили кучетата. Взеха ми телевизори, видео имах едно мъничко, музики. По-късно, като станах секретар, по-голямата част от тези хора ги прибрахме", сподели Борисов. Гарантира, че няма да остави село без полицейски патрул. "Всеки да си получава заслуженото. Чувството за справедливост е най-важното. Хората повярваха на мен и на ГЕРБ заради полицейската работа, която съм вършил. И сега съм им казал: Няма да се прави компромис с никой и с нищо", безкомпромисен е Борисов.

"Аз като на дама съм готов да се извиня на всеки. Тя е вече политик, а тя казва, че журналистиката съм атакувал", възмути се Борисов по адрес на Елена Йончева. "Аз, освен една слива да съм откъснал в четвърти клас бях, скъсаха ме от бой нашите и оттогава чуждо не съм пипнал" - така се възмути той, че Корнелия Нинова го е нарекла крадец, заради което преди 2 дни той заведе дело срещу нея.

"Много ясно всеки ден казвам, че ДОСТ и ДПС използваха президентските избори на да си измерят резултата - затова ДОСТ подкрепи Цачева, след като ДПС подкрепи Радев. ГЕРБ при никакви условия няма да прави коалиция с ДОСТ и ДПС", увери за пореден път Борисов. И попита задочно какво е говорила Нинова с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

Да носиш факли върху буре с барут. От една страна ДОСТ прекалиха и с автобусите, и с маршовете, и с тази яростна кампания, която водят, с реториката, която върнаха от Възродителния процес. Това, което се случва на границата, води тежки последици. Турският президент не се свени да заплашва Германия, Холандия, Дания", сериозно обезпокоен е Борисов. Той обясни, че кадрите с живеещи в Турция български граждани, влезли у нас да гласуват и спрени на пътя, някои дори - дърпани, ще ескалира антибългарски настроения в Турция.

"От едната страна на България е Косово, от другата - Крим. ако местното население някъде поиска автономия и забие едно знаме, ще дойдат "Ал Джазира" и CNN да снимат и ние вече ще го обикаляме", предупреди лидерът на ГЕРБ за риск от прекрояване на територията ни. И увери, че очаква "тежка реакция от Турция" вследствие на тези репортажи.

"Много ме е страх от ескалацията на напрежението там срещу България", не скри Борисов.

"Валери Симеонов и Каракачанов са сериозни хора. Много неща направихме заедно. Нека в неделя хората да си кажат мнението, защото за мен наистина е глас народен - глас Божи. Ще се ориентирам по резултатите" - така обясни лидерът на ГЕРБ защо не иска отсега да обяви коалиционна формула. Но все пак, освен ДПС и ДОСТ, изключи категорично БСП като възможен партньор във властта. За Марешки Борисов каза, че имат допирна точка борба с контрабандата, но пък ГЕРБ си се справяли с това и него.

"Готов съм на всеки да простя. Готов съм в името на стабилността да направя много компромиси. Навсякъде, където ходя, за добрината ме упрекват. Но никога за България не е било толкова важно, колкото в момента, да сме единни, силни и сплотени, и да си отстоим стабилността на държавата. Никога не е било толкова опасно за България. След изборите да сме си с акъла, да си носим отговорността и да направим така, че да има стабилно управление", настойчиво апелира Борисов.

"Нинова беше нормална преди изборите. Сега какво й стана... Аз не съм си позволил да я обидя, защото зад всеки лидер стоят хора. Когато говориш срещу мен - създал съм партията, още я представлявам, обиждаш един и кусур милион души", предупреди Борисов.

"Завчера стопанската камара каза, че по време на моето управление 3 пъти повече е построено", подчерта той.

От сутрин до вечер - работа. Няма личен живот, каза Борисов. Той иска да научи внука си на карате.

"Изкарах два университета - при Живков и при царя. Отидох да охранявам Тодор Живков през 1992 г., когато бившите комунисти отидоха в СДС", каза Борисов. 

"Един милеещ за страната си човек" - така се описа в едно изречение лидерът на ГЕРБ.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Реклама
Реклама
Реклама