Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6137392 www.bgdnes.bg

Пускат от затвора предсрочно шофьора от Гълъбово, задържан в Иран с хероин

Живко Русев имал добро поведение зад решетките

Живко Русев от Гълъбово, на 63 години, ще излезе от затвора предсрочно условно 5 години, 8 месеца и 8 дни преди да е изтекла 15-годишната му присъда, това постанови Окръжният съд в Стара Загора. Това трябва да се случи на 31 март т.г., уточниха от затворническата управа.

Историята на шофьора от Гълъбово нашумя през януари 2009 г., когато "24 часа" първи откри, че българинът е арестуван в Иран заради 130 кг хероин, открити в камиона му. Преди това 4 месеца Русев беше в неизвестност. След дълги перипетии Революционният съд на област Табриз в ислямската република го призна за виновен и го осъди на 2 инстанции на доживотен затвор, макар прокурорът да пледираше за смърт. В нито един момент българинът не се призна за виновен и твърдеше, че видял хероина чак на снимка във вестник.

Реклама

След 6 години в ирански затвори, на 27 август 2014 г. вечерта т.г. Живко Русев бе върнат в България по негова молба. От иранска страна обясниха това като жест на добра воля, тъй като между България и Иран няма подписан договор за правна помощ. Тогава вестник "168 часа" писа, че връщането на осъдения е акция на българските служби. По информация на "24 часа" за това имал заслуга лично главният прокурор Сотир Цацаров и за разлика от случая с българските медици в Либия този път всичко завършва без много шум и чуждо участие.

В България, както повелява законът, спрямо Живко Русев веднага бе задействана процедурата екзекватура, т.е. приравняване на иранската присъда според нормите на българското законодателство. Така той получи у нас присъда от 15 години лишаване от свобода, от които от задържането му на 19 септември 2008 г. в Иран досега вече е изтърпял 8 години, 6 месеца и 11 дни.

Сега съдът му определя неизтърпяния срок от присъдата като изпитателен срок на предсрочното му освобождаване и му налага пробация за 3 години.

Управата на затвора в Стара Загора предложи Живко Русев да бъде освободен предсрочно и заради доброто му поведение зад решетките. В затвора той работил като шофьор и портиер. Дал е доказателства за своето поправяне и не е прекъснал здравата връзка със семейството си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама