Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6211003 www.bgdnes.bg

Джоуи Темпест от "Юръп": Харесваме фолклора ви, не чалга

Някакъв Азис ме имитира, а аз не съм го чувал

Кой е той

Джоуи Темпест е роден на 19 август 1963 г. в предградие на Стокхолм. Темпест пише хита The Final Countdown и през 1986 г. изстрелва "Юръп" по върховете на класациите. През 1992 г. групата се разпада, но се събира през 2004 г. От тогава до сега "Юръп" са гостували три пъти в България, а на 16 май ще ги видим отново в София. Малко преди концерта Джоуи Темпест сподели какво да очакват феновете и си припомни за годините на рока през 80-те.

Бисерка БОРИСОВА

- Джоуи, преди дни приключиха записите на новия ви албум, който трябва да се появи през есента. Какво бе усещането да записвате в легендарното "Аби Роуд" студио в Лондон, в което "Бийтълс" са създали едни от най-добрите си албуми?

Реклама

- Времето, прекарано в това студио, бе по-вълнуващо, отколкото очаквахме. Усещането да си на такова легендарно място бе невероятно. Дано си проличи и в албума ни, който ще бъде издаден през октомври. Смятам, че записите се получиха чудесно.
- След дни ще ви видим в "Арена Армеец" в София. Концертът ви е част от юбилейното турне по случай 30-годишнината от издаването на The Final Countdown. Ще изсвирите ли от край до край този албум?
- В крайна сметка решихме, че юбилейното турне трябва да си остане само с концертите от миналата година. Убеден съм, че няма да разочароваме българската публика. Подготвили сме за нея най-най-доброто от всички албуми на "Юръп" досега. Разбира се, ще има и песни от The Final Countdown.


- Първоначално другите от групата не са харесали песента The Final Countdown и не са искали да бъде включена в албума. А днес я свирите на всеки концерт. Ще дойде ли време да се откажете от нея?
- Създадох тази песен за една нощ, на един дъх. През 80-те беше нещо странно за рок група да има песен с толкова изразени клавиши вместо китари. Китаристът ни Джон Норум беше скандализиран: "Какво е това, за Бога, Джоуи?! Няма да го включваме в албума! Абсурд!". Аз обаче убедих останалите, че трябва да включим песента. Днес Норум ни казва: "Момчета, слава Богу, че не ме послушахте тогава".
Що се отнася до свиренето, поне за още доста време напред тя ще е част от концертите. Преди години се подготвяхме за фестивал в Англия, на който отдавна искахме да участваме. И решихме за пръв път да не я свирим. И какво стана обаче? Аз живея в Лондон, но другите са в Стокхолм. Когато кацнаха на летището, заваля. Стана гигантско задръстване. Те не успяха да пристигнат навреме и пропуснахме участието си! А толкова мечтаехме да се качим на тази сцена... Колкото и да не сме суеверни, от този момент решихме, че повече няма да се заиграваме с The Final Countdown.


- Освен по много спортни събития песента се използва и в политически кампании, включително в САЩ миналата година. Как гледате на това?
- Ужасно много ни дразни! Реагирахме веднага по време на американските избори. А в България политиците ползват ли я? Надявам се, че не! Тази песен не е писана за политици! Но когато я слушам по време на спортно събитие и моят отбор се нахъсва и бие, съм много щастлив.
- Да се върнем в 80-те, когато е създадена песента. Другите от групата разказват, че били луди купони с момичета и алкохол, но ти си пазил гласа си, прибирал си се рано. Не звучи честно, като се има предвид, че само ти си писал песните тогава?
- Не беше най-честното нещо, но такива са законите на бизнеса. Трябваше много да внимавам с гласа. А и почти през цялото време имах сериозна приятелка. От време на време се отпусках. Бях млад, не можех вечно да пазя дисциплина. Но другите в групата наистина добре се забавляваха. Имаше много момичета и много алкохол. Момичетата май бяха повече. Имаше партита, които... Я по-добре да не говорим за тези неща!


- Покрай ония партита има ли случаи в днешно време след концерт да дойде някоя поостаряла вече фенка и да каже: "А ти помниш ли онзи хотел, онзи град... Ние, вие, това, онова?".
- Хаха, няма да отговоря на този въпрос! Тия хотели, тия градове и тия случки от онова време вече не ги помня. Точка по темата!
- През 2007 година, когато за пръв път свирихте в България, е роден първият ти син Джеймс. Седмица след като свирихте на Каварна Рок Фест през 2014-та се роди вторият ти син Джек. Сега има ли бебе на път?
- А, не, не! Лудницата с двете момчета ми е напълно достатъчна! Нямам сили за повече деца. (Докато говорим, хлапетата тичат и крещят около него, сякаш за доказателство.)
- Може би трябва да изиграеш "трети рунд", за момиче? Дъщерите са копия на бащите си, твоята ще бъде много красива.

- Как пък реши, че ще е много красива?! Аз да не би да съм някакъв голям красавец? Ех, значи...
- Въпреки че живееш в Лондон, роднините ти са в Стокхолм. Как се почувства, когато научи за атентата в центъра на града?
- Беше ужасно. Почнах веднага да звъня вкъщи, на приятели. Един от най-стресовите моменти в живота ми.
- През 2015-а свирихте в Париж дни след атентата в "Батаклан" (по време на концерта на "Игълс ъф дет метъл" терористи убиха над 90 души). Не ви ли мина през ум да откажете този концерт?
- Спомням си, че бяхме много изнервени. Преди това свирихме в Брюксел, пак след атентати. Участието ни беше част от турнето на "Скорпиънс". Говорихме си, обсъждахме. Решихме, че ако "скорпионите" не откажат турнето във Франция, ние също сме вътре. Не беше приятно да свирим с толкова полиция, бронетранспортьори около нас. Но щом феновете не се страхуваха, няма как ние да сме страхливци! Няма да победим терористите със страх!

Реклама


- Покрай предстоящите турнета вземате ли по-сериозни мерки за охрана? Група с името Европа може да стане голям дразнител за ислямските фундаменталисти.
- Наясно сме с това и вече имаме повече охрана. Но се надявам това да не пречи на контактите ни с феновете.
- По време на концерти в Швеция - включително на фестивал, на който "Юръп" участва през 2016-а, групи от мъже мигранти почнаха да обграждат момичета, да ги опипват. Имаше и изнасилвания. Как ще реагираш, ако от сцената видиш мъже да се гаврят с момичета сред публиката?
- Нямам колебания как ще реагирам - веднага ще спра да пея! И ще призова охраната на концерта да залови тези извратеняци! Без значение мигранти ли са, какви са! Това е толкова гнусно и нецивилизовано. Досега по време на наше изпълнение не е имало такива неща. Но не ми се мисли какво ще направя, ако забележа такива "псевдомъже" близо до сцената!


- Били сте в България вече три пъти. Знаеш ли какво означава "чалга"?
- Не, какво е това?
- Стил музика в България, съчетаваща ориенталски мелодии и малко български фолклор, не рядко с вулгарни текстове.
- Е, и? Какво общо имаме аз и "Юръп" с това?
- Преди концерта ви в София през 2012-а Джон Левен, Мик Микели и Ян Хаугланд бяха заведени в нощен клуб, в който е имало и чалга. На въпрос какво мислят за музиката, която са чули в заведението, Ян по-късно отговори: "Прекрасна, толкова далечна, звучи ми като от Космоса". Така се родиха заглавията, че "Юръп" си падат по чалгата, което възмути рок феновете в България. Някои дори решиха, че на Ян е платено, за да каже това.
- Какво?! Това сериозно ли го говориш? Нито знам какво е чалга, нито... Когато някой от групата чуе музика, която много му хареса, мислим дали може да го използваме в албум. Никой от момчетата не е коментирал нещо за чалга! Знам, че колегите ми харесват българския традиционен фолклор. Песента ни Girl from Lebanon започва с "Мистерията на българските гласове". Те наистина звучат космически и си мисля, че точно този български фолклор е имал предвид Ян!


- Така или иначе през последните години много чалга изпълнители те имитират. Т.нар. Крал на чалгата - Азис, изпя Тhe Final Countdown на живо в клуб, а фенове изкоментираха, че след неговото изпълнение ти може "да си скъсаш дипломата".
- Той знае кой съм аз и ме имитира. А аз изобщо не съм чувал за него, нито за тази чалга. Това достатъчно ли е като коментар?!

Реклама
Реклама
Реклама