Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6235918 www.bgdnes.bg

6 отбора в спор за половин милион

Шест отбора са се вкопчили в битката за последното място, даващо право на участие в Лига Европа през идващия сезон. Спечелилият надпреварата ще си гарантира около половин милион лева приходи от УЕФА. В нея към момента участват тимовете на "Левски", "Локомотив" (Пд), "Дунав", "Черно море", "Ботев" (Пд) и "Верея".

За участие в първия кръг всеки от отборите получава 215 000 евро от европейската централа. Победа и класиране за следващата фаза ще налее в касите им по още 225 000 евро. Или иначе казано, един успех във втория по важност турнир на Стария континент ще донесе около 1 млн. лева на всеки от отборите ни.

Реклама

Вече е ясно, че ЦСКА-София и "Левски" няма как да паднат под трето място в крайното класиране. Завършилият втори директно се класира за Лига Европа. И драмата започва след това. Ако "червените" са втори, се чака решение на УЕФА дали ще ги допусне до участие. При положение че това се случи, "сините" трябва да стискат палци за "Лудогорец" във финала за Купата на България утре. При успех на "орлите" над "Ботев" (Пд) "Левски", дори и да остане трети, пак ще се класира за евротурнирите. При успех на разградчани печеливш ще се окаже четвъртият в класирането. Той ще играе бараж за място в Лига Европа с победителя от "Верея" - "Ботев" (Пд). В момента шанс за четвъртото място в първата шестица имат "Локо" (Пд), "Дунав" и "Черно море".

Триумфират ли "канарчетата", нещата стават много сложни. Пловдивчани участват в Лига Европа като носител на Купата на страната. Тогава третият в крайното класиране се изправя в бараж със спечелилия плейофите тим от втората осмица. "Верея" няма да играе два мача с "Ботев", а директно ще се класира за решителния мач с третия в крайното класиране на първата шестица. Тогава "Локо" (Пд), "Дунав" и "Черно море" губят шанс по спортен път да спечелят квота за Лига Европа, а ще чакат решението на УЕФА и БФС за ЦСКА-София. "Червените" или "Левски", в зависимост от това кой ще завърши на трето място, ще трябва да играят бараж с "Верея" за място в Лига Европа. Той ще се проведе в началото на юни.

"Надявам се да победим в следващите два мача и да завоюваме второто място - заяви спортният директор на "Левски" Даниел Боримиров. - Не бих казал, че лъкатушихме, но допускахме някои грешки."

На "Левски" му предстои дерби с ЦСКА-София и домакинство на "Черно море" до края на сезона. "Червените" освен със "сините" имат мач и с "Дунав" в Русе.

"Нямаме цел от началото на сезона, искаме само да се утвърдим в групата - сподели изпълнителният директор на "драконите" Ивайло Петков. - Апетитът идва с яденето и победите ни дават шансове за Лига Европа. След последния мач с ЦСКА-София ще е ясно дали ще се класираме за евротурнирите."

Единствено от "Черно море" биха отбой от битката за мечтаното четвърто място.

"През цялото време в тези плейофи не бяхме на ниво и заслужено нямаме шансове да се класираме за Европа - заяви треньорът Георги Иванов. - Годинките на някои хора почват да тежат и не можем да правим ротация. Нивото не ни е това, което искаме. Трудни ни бяха мачовете и преди влизането в тази шестица. Очаквах да не сме на ниво, но не очаквах да сме по такъв начин. Нямаме скорост в атаката, новите не влязоха добре, не можем да реагираме. Вече сме отпуснати, защото нямаме шансове. След отпадането от "Литекс" попаднахме в дупка."

Реклама
Реклама
Реклама