Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6296025 www.bgdnes.bg

Нанков: Безвъзмездното прехвърляне на "Бузлуджа" е невъзможно

"Със сега действащите текстове в закона, процедурата по безвъзмездно прехвърляне на паметника "Бузлуджа" е невъзможно". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, след среща с представители на БСП за начините за приключване на процедурата по предоставяне на Дом – паметник комплекс връх „Бузлуджа“ на партията, съобщи „Фокус“.

„Законът за държавната собственост беше променен на 7 февруари 2017 г. Юридически лица и политически партии не могат да получават имоти държавна собственост безвъзмездно“, посочи Нанков. По думите му през 2011 г. има решение на Министерски съвет по казуса с "Бузлуджа". „От тогава минаха 6 години, в които 5 пъти е напомняно на ръководството на БСП в различните му състави за приканване да приключим процедурата по действащите към момента нормативни текстова, в унисон с приетото решение“, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството. Той съобщи, че с ръководството на БСП са обсъждали други варианти, като отдаване на паметника под наем и закупуването му чрез тържна процедура. „Ако бъде изявено желание на ръководството на БСП и след решение на Министерски съвет, паметникът може да бъде предоставен за безвъзмездно ползване за срок, не по-голям от 10 години“, посочи Нанков. Според него има воля за прехвърляне на паметника на партията, но в момента законът ограничава от към възможностите. „Неформално научих, че кметът на Казанлък също изявява желание да стопанисва паметника“, каза той.

По думите му хипотезите за възмездно придобиване чрез тържна процедура не изключва участници. Той съобщи, че данъчната оценка към момента е около 110 000 лв. за закупуване. „Защо 3 ръководства на БСП проспаха тези 6 години и не финализираха процедурата?“, каза той.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама