Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6404855 www.bgdnes.bg

Трабантче плава по Дунава

Шарена регата по реката 

Сал от тръби и палети също е сред атракциите 

Иво АНГЕЛОВ

Трабантче, сал от тръби и палета и кану с чадър са сред най-атрактивните плавателни средства по Дунав. Нестандартните съдове са част от международната регата "ТИД-2017", която тръгва от Германия, минава през България и финишира в Румъния.
Регатата вчера стигна до Русе и след кратка почивка ще продължи на изток. Водният поход се провежда за 62-ра поредна година и традиционно предизвиква голям интерес с колоритността на участниците.
Германско возило с гръмкото име "Dark Трабантула" се радва на особено внимание. Собственикът му Роберт Любенов се пусна по течението, като бил забелязан край плевенското село Байкал. Плавателното средство представлява водно колело с монтирано върху него купе от "Трабант" и се задвижва с извънбордов двигател. Вероятно той ще плава само в българския участък, като дебютът му в регатата беше преди година.
Сал от две PVC тръби и три палети е сред другите впечатляващи атракции. "Участникът се включи от Видин. Той плава с него, без да гребе, като използва само течението. В миналогодишното издание инсталацията беше с три тръби, но с по-малък размер", обясни ръководителят на българския етап от гребния поход по река Дунав Йонко Кожухаров. Може да бъде видян и участник, който е монтирал чадър на кануто си, за да се предпазва от силното августовско слънце.


Около 130 гребци акостираха на брега в Русе. Кожухаров обясни, че общият им брой до Свищов е бил 150, но двайсетина души са прекратили участието си. От Русе обаче се очаква да се включат още петдесетина участници, които да продължат надолу по течението. В регатата има голяма група от Германия, а също и представители от Австрия. Участват двама унгарци, трима румънци и още толкова сърби. Има французин, швейцарец, както и сърбин, живеещ в Австралия.
Най-младият и най-възрастният участник са от Германия - 18-годишно момиче и 78-годишен мъж. Сред гребците е и 58-годишният Огнян Лечев, който е участвал десетина пъти във водното предизвикателство.
Групата от плаватели ще потегли днес за следващия бивак, който ще бъде край Ряхово.
Началото на "ТИД-2017" е било поставено на 24 юни тази година в Германия, като се очаква да приключи в началото на идния месец в делтата на река Дунав в Румъния.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама