Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6415202 www.bgdnes.bg

Трети замесен в клането на Боньо Фаса

И трети човек е имало в къщата на изнасилвача Богдан Динев-Фаса малко преди той да бъде заклан. Това станало ясно по време на разследването за смъртта на 100-килограмовия рецидивист, за когото се твърди, че е очистен от 16-годишната ученичка Мария Гиздева. Тя пристигнала в дома на съдения за изнасилвания и побои 64-годишен мъж, за да го сдобри с дъщеря му Изабела. Там той я нападнал, казал й, че ще й направи бебе, и се опитал да я изнасили. В боричкането Мария докопала нож и пронизала Фаса в тялото, след което избягала. Няколко часа по-късно разказала за случилото се в полицията. Това е нейната версия. По време на удълженото два пъти разследване Мария може да не е действала сама. Има вероятност и някой друг да е довършил престъпника, след като тя е напуснала дома му.
Първоначално Мария била в шок и спестила на полицаите подробностите за мистериозния гост на Фаса, който заварила в запуснатата къщурка на ул. "Чая", когато пристигнала към 19.30. Това бил мъж на име Петко с прякор Бабичката - с дълго криминално досие и сочен за иманяр в ъндърграунда. Динев и старият му авер говорили по бизнес - скорошна далавера, за която Бабичката бил силно притеснен.
Когато Мария пристигнала, Петко още бил там, но не останал дълго. Мария трябвало да се срещне с дъщерята на Фаса - Изабела, за да я убеди да не се сърди на баща й. Момичето не се появило, но веднага щом Петко си тръгнал, Боньо я проснал на земята в опит да прави секс с нея. Оттам нататък следва нейната версия - наръгала го при самозащита и избягала. След това се предала в полицията.
На по-късен етап Мария се изпуснала за госта на Фаса. Това заинтригувало ченгетата, които решили да проверят за какво са си говорили Петков и Боньо. Започнали да дирят Бабичката, но се оказало, че той напуснал страната веднага щом се разбрало за смъртта на Боньо. Върнал се на по-късен етап и бил привикан в полицията на разпит.
Впоследствие станало ясно, че малко преди убийството на Фаса Петко и Боньо успели да преметнат банда хасковлийски иманяри. Те им продали фалшива римска глава за около 6 бона. Парите винаги са мотив за престъпление, смятат криминалистите. Затова и започнали да работят по втората версия за убийство с цел грабеж.
"Хипотетично е възможно излъганите от Динев да са дошли да си търсят парите, след като са разбрали, че са направени на глупаци. Мария не е била вече в къщата, а Петко е предупредил Динев, че ще си имат проблеми", разкриват запознати с разследването.
Ученичката обаче категорично твърди, че няма друг замесен в убийството.
"Все още не е ясно обаче къде е била по времето, преди да дойде в полицията. Може да се страхува да разкаже какво е видяла, може да е принудена да поеме вината. А може и някой друг да е довършил Фаса, когато го е заварил в безпомощно състояние. Всичко това ще стане ясно в края на разследването", обясняват криминалисти.

Краят на разследването обаче мистериозно се бави. То бе удължавано няколко пъти. Обвинението срещу ученичката Мария бе променено от умишлено в непредумишлено убийство. Тя бе пусната на свобода срещу 500 лева гаранция, а година и 3 месеца след инцидента обвинителният акт все още не е готов.
Според аутопсията Боньо е издъхнал вследствие огромна кръвозагуба в резултат на няколко порезни и прободни рани в дясното бедро. Двете експертизи от София обаче рисуват различна картина за смъртта на престъпника. Именно те бавят и обвинителния акт, тъй като достигат до различни заключения. Софийските експерти установили, че раните по тялото на Фаса са отзад на ръката и бедрото и не са достатъчно дълбоки, за да причинят фатална кръвозагуба. Наложило се да се изследва и вероятността рецидивистът да е издъхнал от инфаркт поради напрежението. Само месец преди фаталния си край той се възстановил и от преживян инсулт.
"Налице са редица обстоятелства, които трябва да бъдат изяснени. Едва тогава делото може да влезе в съда", коментират от прокуратурата.
Ако здравословен проблем се окаже причина за смъртта на Фаса, то Мария може и въобще да не бъде подведена под отговорност. Според столичните медици момичето няма такава сила в ръката, че да пребори и убие с нож здравия Богдан Динев, прекарал почти целия си живот зад решетките.
Междувременно Стара Загора се застъпи за девойката, която "отървала" града от страшилището. Закоравелият престъпник е осъждан и за други изнасилвания. Има редици жалби за сексуални посегателства, рекет, заплахи и насилие от други жени, попаднали в полезрението на похотливия бандит.
В момента Мария, която учеше в старозагорската търговска гимназия, е обвиняема за предизвикване на средна телесна повреда с настъпила впоследствие смърт. Наказанието за това деяние е от 2 до 8 години затвор.
Гиздева сама се предаде в полицията ден по-късно, след като случайно разбрала за леталния изход на мъжа, който направил опит да се погаври с нея.


Мария остана без коса

Ученичката Мария Гиздева все още трудно се възстановява от инцидента. Косата й опада, напусна училище заради подигравките и редуцира приятелския си кръг. Причина за това се оказа фактът, че някои от хората, с които е говорила по телефона, са били привиквани на разпит в полицията. Въпреки увещанията на прокуратурата, че случаят ще влезе в съда до декември миналата година, към момента разследването се бави, а информация относно развитието му липсва. Това още повече сломило ученичката, която се надяваше да го изчисти с процес, който да я оневини. Момичето спряло и да излиза от страх да не попадне на някой от опасните авери на Фаса, които се заканвали да й отмъстят за случилото се.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама