Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6447000 www.bgdnes.bg

Професор Юлиан Вучков: "ВИП брадър" е пълен с комплексари

Събрани са само световноНЕизвестни личности

Кой е той?

Професор Вучков винаги има какво да каже. Човек с богата обща култура и компетентен по всяка тема. В момента води предаване по телевизия "Евроком", където разсъждава по любопитни и актуални проблеми.
"България Днес" се свърза с професор Вучков, за да изкаже гледната си точка по най-нашумялото риалити у нас - "ВИП брадър". В интервюто си ерудираният мъж говори и за другото телевизионно предаване - "Фермата".

Симеон ДЕМИРЕВ

- Професор Вучков, започна новият сезон на "ВИП брадър". Голяма част от българските зрители тръпнат в очакване на епизодите. Вие следите ли предаването?
- "ВИП брадър" не заслужава да бъде гледан. Същото се отнася и за "Фермата". Това са отдавна изчерпани формати, които няма какво ново да ни кажат. Отдавна сме разбрали, че са скучни, безплодни, смехотворни. "ВИП брадър" е продукция с лош вкус. Участниците в къщата нямат никакво основание да са вътре. Не е нужно да изям цялата каса с мръсотия, за да разбера, че тя е лоша.

Реклама


- Засичали ли сте епизод на "ВИП брадър" през тази седмица?
- Мяркал съм няколко кадъра, докато превключвам каналите. Видял съм няколко сцени. Те са абсолютно папагалско повторение на предните сезони на риалитито. Трябва всяка година предаванията да бъдат различни, а не едно и също. Да има нещо, което ще ни изненада. Няма как да научим нещо, като гледаме едни и същи простотии. Всичко се движи по отъпкани пътеки. Работи се върху основата на старите щампи и изчерпани номера.


- Знаете ли кои са участниците през този сезон на формата?
- СветовноНЕизвестни. Време е да се разбере, че във "ВИП брадър" участват не действащи звезди, а угасващи. Вътре са събрани комплексари и откачалки, които реват, крещят и се карат. Така се опитват да ни докажат, че са природни изключения. А са хора, които не заслужават никакво внимание и уважение.


- Казвате, че предаването всяка година е едно и също. Защо не го променят, щом вие сте забелязали, със сигурност и друго хора са на това мнение?
- Телевизиите имат лошо продуцентство. Нямат оригинална продукция. Искат да задържат вниманието на публиката. Виждайки, че го губят, ни бълват само простотии. Телевизията, която излъчва формата, се страхува да говори открито за властта и вместо това се говори само за "ВИП брадър". Бълват ни голотии и сензации, за да се пренебрегнат някои важни неща.


- Все пак "ВИП брадър" е най-обсъжданата тема у нас. Из интернет е пълно с коментари. Хора по заведения и паркове също говорят за това.
- Това са индивиди, които обичат простотии и безвкусиците. В къщата на "ВИП брадър" са само кръчмарски истории. Щом се следи от маса хора, значи и те са фенове на пиянските разговори. Гледащите го не заслужават сериозно отношение. Ние не трябва да се съобразяваме с хората, които следят "ВИП брадър". Време е да видим дали тези формати, които са под всякаква критика, се следят от интелигенцията. Не от тази обаче, която има дипломи с тройки, а от истинската. Време е да се интересуваме какво мисли за подобни формати първокласната българска интелигенция. Тази група хора не се показва почти никъде. Из телевизиите се появяват само близки до политиците хора - я социолози, я политолози.


- Получавали ли сте покана да влезете в къщата на Големия брат?
- Много пъти. Получавал съм покана още при първия сезон на формата. Предложиха ми много висока сума. Дойдоха при мен на крака. Тогава работих във вече несъществуващата телевизия BBT. При офертата аз се изсмях. Казах, че никога, дори и насън, не бих участвал в такова позорно зрелище. След това още два или три пъти са ме канили лично в офиса на Нико Тупарев (продуцента на "ВИП брадър" – бел. авт.). Винаги съм отказвал категорично. Ниското равнище на "ВИП брадър" идва от това, че хора, които са сериозни и стойности, отказват да влязат в къщата. И вътре влизат прости, защото само те се съгласяват, за да си създават популярност и слава, която те нямат, тъй като са анонимници. Създателите на "ВИП брадър" искат да правят евтинджийски панаир, а не сериозни предавания.


- Бихте ли дали съвет на хората какво да правят, вместо да гледат "ВИП брадър" или "Фермата"?
- Разбирам, че някои ще кажат, че няма какво друго да се гледа. И са прави. "ВИП брадър", "Фермата", че дори и "Господари на ефира" заслужават пренебрежение, а не внимание. Прави са хората, че няма какво да се гледа. По-добре да отидат на културно събитие. Всеки ден има концерти, театрални постановки, изложби. Да се ходи по библиотеки. Ако се посещават тези места, хората ще научат нещо. Така ще обогатят своята култура. Животът не е пред екраните, а навън. С гледането да "ВИП брадър" и останалите предавания ще видят само простотия. Младото поколение не чете, не учи. Не могат да завършат гимназия или университет.

Реклама


- Не смятате ли, че това е така, защото се гледат формати като "ВИП брадър", вместо децата да залягат над учебниците?
- Разбира се. Децата са нахакани само в телевизионното и интернет тресавище. Забравят ученето и книгите. Висят в интернет сайтове, които са задръстени с простотии. Гледат и формати като "ВИП брадър" и затъпяват още повече. У нас има много глупави деца, за съжаление. Те са продукт на своите родители, а не са станали такива сами. Много семейства не възпитават днес децата си. Най-наглото е, че те искат малчуганите им да бъдат възпитавани само в училище. Съгласен съм, че днешното училище се раздели. През социализма възпитанието в школата бе различно. Беше на ниво, за разлика от сега. Родителите трябва да разберат, че първото условия за добре възпитание тръгва от самите тях. Семейството дава основата.


- Харесвали ли сте някое от риалититата през годините?
- Навремето бях голям фен на "Сблъсък", което се правеше от Иван и Андрей. Там се разгръщаха пламтящи спорове за българската действителност. Срещаха се хора с различни позиции. Освен всичко други гостите бяха подготвени. Имаха своите аргументи. Не знам защо Иван и Андрей спряха да правят "Сблъсък". Предаването им бе много силно. Сега се насочиха към "Фермата", която е безсмислена поредица. Там само тичат, блъскат и копаят. Кому е нужно всичко това?

Реклама
Реклама
Реклама