Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6487388 www.bgdnes.bg

Музикантът Звездомир Керемидчиев: Денис ни изостави!

В последния момент се отказа от турнето, което бях подготвил

Кой е той
Звездомир Керемидчиев е роден на 3 юни 1964 г. в София. Първите му музикални увлечения са от трети клас. В училището по авиотранспорт се запалва по "Дийп Пърпъл". В казармата се запознава с Денис Ризов, с когото по-късно ще са заедно в група "Ахат". Малко преди да отбие военната си служба, Звезди е приет в естрадния факултет на консерваторията. Големият успех на групата идва с албума "Походът", издаден през 1989 г. Продуцент е Петър Гюзелев. В началото на 90-те години "Ахат" се разпадат, а няколко година по-късно се събират отново и издават англоезичен албум в САЩ. По-късно Звезди основава групата "Аналгин".

Лили АНГЕЛОВА

- Звезди, тази есен ще има ли турне на група "Ахат"?
- Да. Миналата то се провали. Идеята за турнето беше моя, защото тогава се навършиха 30 години от създаването на групата. Искахме да направим прощално турне, защото ние не сме активна група. Но не ни се получиха нещата. Всъщност след като спря "Денис и приятели", предаването по БНТ, което правихме, всички се пръснахме. Аз продължих да работя с "Аналгин", пуснахме и нов албум дори, но за "Ахат" нищо не правехме. И точно бях организирал вече всичко за началото на турнето, когато 20 дни преди това Юрий Коцев (барабанист в "Ахат" - б.а.) се обади, че няма да участва. Веднага след него и Денис направи същото. Те двамата са партньори в друг бизнес.

Реклама


- Защо не ти казаха по-рано, че няма да участват? Не те ли заболя от това?
- Много ме заболя от всичко това, защото подлъгахме много хора, а и финансови проблеми имахме. Много ме заболя от това действие на двамата, но не мога да го нарека предателство, въпреки че турнето тогава се провали. Тази пролет аз заедно с Антоан Хадад (китарист в "Ахат" - б.а.) и Антоний Георгиев (писанист от "Ахат") решихме, че ще направим турне и с участието на две млади момчета от "Аналгин" - Алекс Лазаров и Младен Несторов. Те са много добри музиканти. Освен тях поканих за специален гост и Джо Лин Търнър, който ми е близък, и той прие с желание да дойде с нас.
- Как може да се нарече тази незаинтересованост на Юрий и Денис, ако не предателство?
- Ако трябва да бъда откровен, през годините не сме били активна група, като изключим 2003 на двете ни големи турнета с "Контрол" и "Щурците", когато обиколихме страната. След това реших, че групата започва да работи, но се оказа, че Денис и Юрий нямат подобни намерения. Когато започнахме с предаването, си мислех, че групата ще продължи да работи, но след края му прекратихме комуникацията си. Незаинтересованост е думата, която ще използвам за ситуацията. В един момент решихме с другите членове на "Ахат", че можем да направим още нещо, за да поработим заедно. Това турне сега за нас ще е ново начало.
- Говори ли с Денис и Юрий, че ще продължите?
- Не, нямам желание да контактувам с тях. Освен това Денис вече не живее в България.
- Слуховете твърдят, че разни хора го търсят, защото им е задлъжнял?
- Нямам представа. Това си е негова работа.
- Интересно е как Лили Иванова реши да изпее песента ви "Черната овца"?
- Един ден ни се обади един колега, който работи с нея, и каза: "Госпожата иска да изпее "Черната овца". Дълго се смяхме групата. Казах му да се обади на другия ден. И той звънна, а ние бяхме петимата и репетирахме. Вдигнах и пуснах звука в мазето. Дружен смях, а от другата страна: "Чувам да, само да кажа, че Лили е до мен". И после говорихме с нея, тя каза, че точно в този период се чувствала като "черна овца" и много искала да изпее песента. Майтапът настрана, за мен тази жена е професионалист от световна величина. Като малък тя бе първата, чийто глас разпознах, както и на Емил Димитров. Негови песни пеех постоянно де...
- Кога?
- Изпях песента му "Мариана" в първи клас в един ресторант. Бяхме с нашите на вечеря. Баща ми е военен летец и всичките му колеги бях там с униформите. Предложи ми оркестърът да пробвам и аз пях. Слушах тогава Емил постоянно. И като си седнах на стола, дойде един сервитьор с листче на таблата, а вътре пет лева. На него пишеше: "На малкия талант да си купи шоколад". Това беше първият ми хонорар.
- Как влезе в консерваторията?
- Първо да кажа, че човекът, който ми "отвори очите", бе Георги Христов. Беше дошъл на една репетиция. Обясни ми, че е добре да кандидатствам в консерваторията и че имам талант. Даде ми телефони, на които да се обадя за курсове.

Тогава се прибрах и съобщих на баща ми, че искам да ставам певец. Той каза: "Добре, кандидатстваш през юни и ако не те приемат, през юли ще се явиш на изпити във военноморското училище". Съгласих се. Приеха ме, за щастие. Бях в класа на Георги Кордов. Две години след това се появи и групата "Ахат".
- Откога се познавате с Денис?
- От казармата, служихме в "Гранични войски" заедно. Годината след като се уволнихме, Денис беше работил с Оги Цолов от "Фактор". Една вечер аз свирих в Банкя и ми се обади Денис да ме кани да почнем да ходим на участия по морето. Всичко беше уредил и така тръгнахме.
- Кога големите музиканти ви забелязаха?
- През 1987 г. на един фестивал за студентските банди Кирил Маричков ни хареса. После дойде в мазето, където видя как репетираме. То беше много тясно, седяхме лице срещу лице и каза: "Имаме национално турне по случай 20-годишнината на "Щурците", искате ли да дойдете с нас". Иска ли питане? Това беше голям кеф за нас. Освен това да имаш бисове заедно с "Щурците" си беше много вълнуващо.


- Когато Денис направи компанията СМЕ заедно с Фънки, не ти ли светна, че може би не иска да свири, а да прави музика с бизнес?
- Не мисля. Денис имаше изключителен нюх за бизнес продукт, той знаеше как да се "продадем" добре, имаше си го това от вътре. После Фънки изкупи дяловете му, но никога не е имало някаква драма в отношенията ни.
- Политиката далечна цел ли ти е, ето Слави Трифонов ще влиза в нея?
- Чаках Слави в политиката още преди повече от седем години. На него с телевизия вече не му се занимава много, защото няма нужда вече от нея. От една страна, мисля, че доста хора ще му повярват, защото харесват шоуто му.

Но едно е телевизия, друго е действителността. Трифонов е човекът, който умело се възползва от създаването на чалга песните като "Едно ферари с цвят червен" до преминаването към юнашките текстове на възрожденските песни, с които събира народа по улиците. Той ще направи като Симеон Сакскобургготски - от движение ще премине в партия.
- Кажи ни в личен план как са нещата при теб?
- Имам син, който е на 25 години и живее в САЩ с майка си. Имам и дъщеря, която скоро стана на пет години. Живея с актриса и съм много щастлив с двете жени в живота ми.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама