Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6503932 www.bgdnes.bg

Те се отказват от България

Александър Кипров, Морфов, Котоошу, Кристо се гневят на държавата

Всеки има една или друга причина да не харесва държавата, в която живеем.
Не страната, държавата. Едни очакват от нея твърде много, смятайки, че тя трябва да ги обгрижва. Други са разочаровани от липсата на ред и справедливост в обществото ни, трети от обидно ниското заплащане, четвърти от невъзможността да реализират усилията и талантите си. Малцина са обаче онези, които не само псуват и заплашват, за да привлекат внимание, а наистина й обръщат гръб.
Композиторът Александър Кипров обяви, че ще се откаже от българското си гражданство, омерзен от пенсията, която му е отредила властта.

В своя публикация във фейсбук авторът на песни, станали химни на демокрацията като "Развод ми дай" и "Последен валс", съобщава, че след "60 години обиди, унижения, борба" и след като цял живот е бил "перфектен платец към държавата", сега ще получава с 30 лева под минималната пенсия. Композиторът описва днешната българска действителност като "истински кошмар и нонсенс" и заявява, че според него приносът към културата на страната "би трябвало да се оцени малко по-адекватно". Кипров уточни пред "България Днес", че не желае да прави "панаир" или да търси "сензация". Заявява обаче намерение да допринесе към българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., като изпрати паспорта си в Брюксел "с мотивирани логични, кратки доводи и факти". "Ще го направя в името на моя род - деди, баща, син - пише Кипров. - Не хленча и не търся милостиня. Просто ще направя един малък подарък, изпратен от София на Брюксел."
В последните дни друг изтъкнат духовен будител - режисьорът Александър Морфов, направи подобно изявление от страниците на латвийското издание nra.lv. На въпрос на журналиста защо за разлика от друг път името на България не стои в скоби след името му, отбелязано като режисьор на спектакъла, Морфов отговаря: "Не знам дали е важно. Вероятно защото напоследък понесох много от "държавата", тази велика сила. Това са мои лични отношения с правителството, с обществото и не бих искал да се идентифицирам с България. Син съм на майка си и баща си, това е всичко".

Реклама

Режисьорът споделя, че живее "от време на време" в България, където са съпругата му (актрисата Рени Врангова) и двете му дъщери: "Какво значение има дали си българин, руснак, германец? В момента работя в Латвия, после заминавам за Русия, Румъния, Израел, Швеция... Важното е какво оставяш след себе си, хората те преценяват и съдят по това. Когато се справяш добре, хората не се интересуват от твоята националност, но ако сбъркаш, те го оправдават с твоя произход. Не бих искал да водя след себе си своите предци. Предпочитам да съм независим и свободен, без доброто или лошото, което националността би могла да прибави. Човек е значим с това, което е. Вярвам, че днес се разиграва една ужасяваща игра между обществото и управляващия елит - всеки знае, че се случва нещо чудовищно, но вероятно по инерция продължаваме да живеем както досега. Имам много честни приятели, които влязоха в политиката, но бързо напуснаха тази среда и повече не си показаха носа. Защото този процес ги е унижил, дори унищожил", твърди Морфов. И е прав за себе си. Малко преди да напише това, Александър Морфов напусна по собствено желание поста на главен режисьор на Народния театър "Иван Вазов".
Друга популярна личност - изтъкнатият сумо борец Котоошу, също се отказа от БГ паспорт. Причината е, че Калоян Махлянов-Котоошу реши да остане треньор в Япония, вместо да се върне в родината си с децата и съпругата си. Защото тук няма да има развитието, което ще му осигурят там.


Известният Христо Явашев-Кристо е бил наясно със себе си още през 1957 г., когато в интервю за в. "Цайт" нарича България "тъпа" - България, от която е избягал през същата година. Пред журналистите световноизвестният художник казва, че като студент в Прага решава да не се връща в "тъпата България". Това се случва през 1957 година - в най-мракобесните комунистически години. На няколко пъти след това Кристо се връща у нас и вече обяснява, че системата ни на управление била "тъпа", а не родината.


Преди години шампионката ни по стрелба Весела Лечева също обяви, че ще напусне родината си и ще заживее в САЩ. Това се случи, след като съпругът й Манол Велев бе обвинен в криминален опит за приватизация на бургаските солници. Весела обаче не само остана, но и влезе във властта като депутат на БСП.


По същото време сценаристът Емил Тонев обяви публично: "Дайте да се махаме, тук ни гонят и ни цензурират". Така той призова колегите си, след като експремиерът Димитър Попов и Демократичният съюз на жените – Хасково, организираха подписка срещу филма му "Граница". Воини ветерани нарекоха авторите на лентата лакеи и безродници. А филма, който с потресаващ реализъм разказва за безобразията в едно гранично поделение - срамно петно в българското кино. "Няма да се извиняваме на никого, просто ще напуснем държавата", бе отговорът тогава на Тонев. Преди десет години актьорът Павел Поппандов също обяви, че е готов да напусне страната. С официално писмо до президента на Албания Сали Бериша през есента на 1996 г. най-високият от НЛО скандално поиска албанско гражданство. Конкретният повод бе отрязването на Ренета Инджова от надпреварата за президент на България.


При социализма държавата преследва десетки неудобни на комунистическата власт творци като Георги Марков, Радой Ралин. Мнозина заплатиха за свободомислието с живота си. Днес свободната мисъл не е ограничена. Въпреки това близо 5000 "обикновени" граждани без много шум също са се отказали от българското си гражданство през последните десет години, показва справка в сайта на държавния глава.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама