Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6536844 www.bgdnes.bg

Скотланд Ярд дири "жената в лилаво" у нас

Английските ченгета дават заден за Мади

Детективи от Острова разпитват за съпруга педофил на мистериозната българка

Четирима детективи от Скотланд Ярд са у нас и търсят под дърво и камък "българката в лилаво", за да я разпитат по случая с мистериозно изчезналата преди десетилетие 3-годишна британка Мадлин Маккан, научи "България Днес".
Лондонските специалисти проучват и вече покойния мъж на мистериозната дама, който е бил осъден за педофилия, твърдят източници на разследването.
"Българката не е основна заподозряна. Нямаме конкретни доказателства, че е замесена в отвличането, но би било добре да я изключим от случая", обяснява източник от полицията.
Детективите са в България в търсене на мистериозната жена, която може да хвърли светлина върху най-емблематичния случай на изчезнали деца през последните десетилетия. Оказва се, че нашенката е последната надежда да се разбере какво се е случило с малкото момиченце, изчезнало безследно на 3 май 2007 година от португалския курорт Прайа да Луш, където семейството Маккан е било на почивка.
79-годишната британска баба Джени Мурат твърди още в началото на разследването пред ченгетата, че е забелязала мистериозната жена, облечена в лилава рокля, да се взира в комплекса "Оушън клуб", където семейството е отседнало по време на ваканцията си, 90 минути преди 3-годишната Мадлин Маккан да изчезне безследно. Старицата разказва:
"Видях една жена, която стоеше на ъгъла на улицата близо до лампа, втренчена в апартамента. Не знам коя беше, но ми направи впечатление, защото бе облечена в дрехи в цвят сливоволилаво. Това ми се стори странно, защото не очаквам една жена да стои сама на улицата в нашия курорт, да седи и просто да наблюдава някаква си сграда. На следващата сутрин чухме, че малкото момиче е изчезнало и по-късно разказах на полицията какво съм видяла".
Десет години след като г-жа Мурат дава описание на "жената в лилаво", специалистите от лондонската полиция са пристигнали в България и вече няколко месеца издирват нашенката, но безуспешно.
Информацията за мистериозната българка е изключително оскъдна. За нея се знае, че през 2007 година тя и съпругът й работят като чистачи в близост до ваканционния комплекс в португалския комплекс „Оушън клуб“, откъдето изчезва Мадлин. Според британския вестник "Сън" съпругът на българката е осъден за педофилия. Според чуждите медии мъжът вече не е сред живите. По данни на полицията двамата са били търсени още през първите часове на изчезването на Мади, но не са открити. Според съседи на двойката те са напуснали курорта същата вечер, в която Мади е обявена за издирване.
За "българската следа" в разследването на липсващото повече от 10 години британче изненадващо се заговори малко преди случаят да бъде приключен. До момента в операцията по издирването на Мади са изхарчени над 12 милиона британски лири. Полицейският бюджет трябвало стигне до септември т.г., но се предполага, че служителите са се възползвали от новата следа "жената в лилаво", за да убедят вътрешното министерство - което финансира разследването, да удължи разследването. Така по сметка на екипа, зает със случая „Мади“, са преведени още 154 000 британски лири, които ще стигнат на детективите да разследват още шест месеца.
По данни на полицията за 10-годишното разследване повече от 600 души са били заподозрени в отвличането. В полезрението на ченгетата са били хора от Бразилия, Парагвай, Индия, Нова Зеландия, Германия и Мароко.
Говорителят на екипа, който в началото е наброявал 31 души, но сега е съкратен до четирима, е категоричен: "Не сме готови да обсъждаме никакви подробности, докато разследването продължава".
Говорителят на родителите на Мадлин - Кларънс Мичъл, също коментира лаконично новите данни по случая: "Полицията иска да намери Мади, това е последната следа, която могат да проверят".
От българското Министерство на външните работи пък се оказаха в пълно информационно затъмнение по случая:
"До нас не е достигнала такава информация", бе единственият коментар от държавната служба до редакционното приключване на броя.

Тихомир Стойчев, експерт по сигурността:

Обидно е за авторитета на британската полиция!

"Обидно е за авторитета на служба като Скотланд Ярд е, че 10 години да не може да бъде разкрита съдбата на изчезналото дете. Истината е, че полицията никъде не работи и никъде не може да бъде гарантирана сигурността на гражданите. Можем да говорим дори за немарливост, щом 10 години по-късно се търси "жената в лилаво", за която се споменава още в началото на разследването", коментира пред "България Днес" експертът по национална сигурност Тихомир Стойчев.
"Трябва да се проведе детайлен анализ на връзките и мотивите на заподозряната, които биха могли да доведат до отвличането на момичето. Не е изключено тя да се окаже като изпълнител на нечия поръчка", коментира още експертът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама