Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6634198 www.bgdnes.bg

Легендата на българския футбол Иван Вуцов: "Лудогорец" отстъпва, първенството е по-интересно

Георги ИВАНОВ

- Г-н Вуцов, какво е мнението ви за изтеклата футболна година, като я разделим, разбира се, на пролетта, когато свърши миналият сезон, и есента на настоящия сезон?

- Първо впечатление прави начинът на провеждане на шампионата с първа и втора, плейофна фаза. Така първенството ни стана по-интригуващо. Фактът, че няма толкова откъснал се напред в точковия актив отбор, е показателен, че сега е по-интересно. В последните няколко години преди въвеждането на настоящия формат, "Лудогорец" вече беше шампион до Нова година. "Орлите" пак може да станат шампион, разбира се, но не така драстично откъснал се от останалите отбори. По петите на шампиона в момента са ЦСКА-София и "Левски", нищо че "сините" малко изостават в точките. Те винаги могат да объркат сметките, още повече че има още мачове от първата фаза, а след това шестте най-добри ще изиграят още мачове помежду си.

Реклама

- Този формат според вас ще доведе ли до трайно по-голям интерес към мачовете, тъй като в последните години имаше значителен отлив?

- Да, определено. Този формат е нещо добро. Виждаме, че има повишен зрителски интерес, има повече хора по стадионите. Всъщност футболът се играе за запалянковците, а те явно харесват случващото се.

- Смятате ли, че хегемонията на "Лудогорец" може да бъде разбита и дали това може да се случи още през настоящия шампионат?

- Може и дори натам отиват нещата. "Лудогорец" вече не вървят така ускорително напред, както преди. Това е нещо съвсем естествено във футбола. Естествено е, защото всички останали отбори вече познават много добре възможностите и качествата на "Лудогорец" и намират начин да противодействат на терена. Насочват силите си така, че да бъдат по-конкурентни. Така се засилва интригата и мачовете стават по-интересни.

Интригата в дъното на таблицата също я има, защото няма изявени аутсайдери и всеки се бори за мястото си.

- Да, но при сегашния формат на плейофите за оставане в Първа лига последният може спокойно да се спаси, вместо да изпадне директно, както беше доскоро.

Реклама

- Така е, макар да не знам доколко е разумно. Защото във Втора лига цяла година едни отбори водят борбата за първото място, а после нямат директно класиране, а отиват на бараж. Но при всички положения става интересно и в този момент.

Проблем става, защото отборите, които се съревновават за място в елита, трябва да запазят добрата си форма и след края на първенствата. Това невинаги може да се получи предвид дългия сезон.

- През следващата година ЦСКА-София се подготвя да празнува 70-годишнината си. Вие имате много мачове срещу "червените", но това ли е ЦСКА?

- Там станаха доста неща, организационно се объркаха работите. Сега зависи кой ще ги подхване. Мисля, че с Гриша Ганчев ще имат успех, защото той ще застане с лице към клуба. Имат млади футболисти, които ме обнадеждават, също и млад, добър треньор в лицето на Стамен Белчев.

В годините съм имал приятели от този отбор и кой кое от двете ЦСКА-та припознава си е техен избор, тяхно виждане.

- Заговорихме за треньорите, "Левски" в момента е воден от Делио Роси, какво ви е мнението за него?

- Виждам, че Роси има качества, доказан специалист е. Но засега нещата не се получават както трябва. Той не е виновен за това, определено. Просто разполага с по-калпав материал от този, с който разполагат двата основни конкурента за титлата. Задължително в "Левски" трябва да направят добра селекция през зимата. Не говоря за количество, а за качество.

Съвети не искам да давам, има си на "Герена" хора, които отговарят за представянето на тима и за избора на футболисти. Но се вижда, че в нападателен план има слабости. Трябва голаджия, защото няма кой да се нагърби и да отбелязва създадените положения. Откакто е Роси, се вижда реорганизация и стабилизиране на защитата и въобще в защитната фаза на играта. В атакуващата фаза обаче не са добре нещата.

- Истината за клубния ни футбол се вижда в евротурнирите, където освен "Лудогорец" другите се провалиха. Къде според вас е проблемът?

- Въпросът е в качествата и възможностите на отборите ни. "Лудогорец" върви по един верен път. Вярно, имат много чужденци, но това не е страшно, защото в цяла Европа в клубните отбори има много чужденци. Тези играчи дават своя отпечатък върху целия футбол. Това на мен ми допада. В Разград създадоха гръбнак в състава, около който се градят нещата. Задържат качеството и това е добро за развитието.

- Много се говори по темата за налагането на млади български играчи в отборите ни, има ли начин това да се случи?

- Пътят е пред младите футболисти, но трябва по-упорита работа, повече постоянство.

Има и проблем пред треньорите в школите, които не получават нужната отплата за труда си, когато техен възпитаник прогресира и бива впоследствие трансфериран от родния клуб. Иначе треньорите се чудят как да свързват двата края и трудно се работи така.

Мисля, че и тук "Лудогорец" е напред с нещата, тъй като там треньорите на децата и юношите получават добри възнаграждения и работят спокойно.

- Развитието на детско-юношеския футбол се отразява най-много върху националните отбори, тъй като не може да се вземат чужденци. В тази връзка какво е мнението ви за представянето на "лъвовете" в отминалите вече световни квалификации?

- Националният ни отбор помръдна малко. Излезе от застоя, в който беше. Направиха се и хубави мачове, но не успяха да се утвърдят. Редуваха отново доброто с лошото или силното със слабото. Това лашкане обезкуражава както публиката, така и самите играчи. Трябва по-упорито и по-настойчиво да се работи за изграждането на гръбнак, около който да се формира съставът.

- Как виждате перспективата за следващите квалификации пред тима, воден от селекционера Петър Хубчев?

- Има перспектива. Хубчев работи упорито и ми дава надежда за следващите квалификации.

Предния цикъл бяхме в група с Франция, Швеция и Холандия, а това са традиционно силни отбори. Но гледаме, че вече слаби съперници няма. Отбори от държави, които в миналото бяха боксови круши, вече успешно се противопоставят, а и записват положителни резултати срещу сочените иначе за фаворити - отбори с дълголетни традиции. Така че няма никаква гаранция, че можем леко да се класираме за следващото европейско първенство.

- Предстои обявяването на Футболист на годината, има ли наистина достойни, или се избира измежду по-малко слабите?

- Имаме и добри футболисти. Не както в миналото, но имаме.

Истината е, че българските футболисти, които играят в нашето първенство, са поне с класа зад сънародниците ни, които са в чужбина. У нас се изостава с виждането на играта, с начина на водене на мачовете, техниката, още куп компоненти.

Реклама
Реклама
Реклама