Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6669985 www.bgdnes.bg

Тити разпалил бунта на треньорите

Назначението на Константин Папазов за селекционер на младежкия национален отбор разпалило бунта на Треньорската комисия към баскетболната федерация. Скандално всички членове на методическия орган хвърлиха оставки. Те бяха водени от Любомир Минчев, който е селекционер на мъжкия национален отбор. Останалите му колеги, които бяха солидарни с него, са Георги Божков, Тони Дечев, Явор Аспарухов, Йордан Колев, Христо Ценов, Спас Натов, Евладия Славчева и Людмил Хаджисотиров. Техният основен довод е липсата на съгласуване от страна на президента на баскетбола Георги Глушков с комисията при избора на селекционери за националните формации.

"Това не е хубаво за имиджа на спорта - коментира един от най-уважаваните родни специалисти Петко Маринов. - Конфликтът е междуличностен. Реално причината е изборът на Тити за треньор на младежкия отбор. И двете страни имат право за някои неща. С риск Любо Минчев да ми се разсърди, мисля, че той сбърка с реакцията. Той е много морален човек, но можеше да се разберат с президента на федерацията Георги Глушков. 33 години съм бил треньор. Никога не бих си позволил да крикитувам Управителния съвет. Затова ми станаха странни и думите на Людмил Хаджисотиров-Удо, който е интелигентно момче."

Реклама

Маринов посъветва всички страни да загърбят своето его и да работят заедно за доброто на баскетбола.

"Минчев е сериозен професионалист, който е отдаден на професията, но с успехите на националния отбор не трябва да става мнителен - добави Петко Маринов. - Трябва да е наясно, че колкото е по-нависоко, толкова повече вятърът ще го брули. Ще има напрежение. Важното е сега всички да седнат на масата и да се разберат."

Според Петко Маринов в Треньорската комисия не трябва да има хора от щаба на националния отбор, за да няма конфликт на интереси при поставяне на оценки за работата на различните формации.

"Нека в новата структура да бъдат повикани уважавани имена като Георги Младенов, Росен Барчовски, Дарин Великов", обясни Петко Маринов.

Самият специалист в момента работи в детско-юношеската школа и мъжкия състав на "Академик" заедно с Георги Давидов. Той се занимава с младите таланти на "студентите".

"Тези момчета започват да приличат вече на отбор - похвали се Петко Маринов. - За тях е важно да трупат мачове. Това е най-добрият начин да израснат. Както казваше великият треньор от Съветския съюз Александър Гомелски: "С млади хора се работи приятно, но трудно се побеждава"."

Реклама

Варчев също порица Минчев

Дългогодишният председател на Треньорския съвет към Българска федерация по баскетбол Симеон Варчев порица действията на Любомир Минчев и на неговите колеги от методическата структура.

"Не одобравям подобно поведение - сподели уважаваният деятел и бивш треньор на представителния тим. - Няма нужда колеги да се борят помежду си. Нека да се стигне до разговор. Докато бях председател на Треньорската комисия, винаги съм се консултирал с Управителния съвет на федерацията. Сега треньорите надскачат себе си. По-добре е Минчев и Глушков да седнат и да поговорят. Ще е добре, ако няма война. Някой трябва да се превърне в омиротворител. Не е хубаво да имаме конфликти."

Според него скандалите няма да окажат влияние върху битката на националния отбор за класиране на световното първенство. До момента баскетболистите са с победа и загуба. Следващите им мачове са домакинство срещу Чехия на 23 февруари и гостуване на Финландия два дни по-късно.

Реклама
Реклама
Реклама