Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6735393 www.bgdnes.bg

Олимпийският огън угасна

Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг приключиха! Те бяха закрити с пищна церемония, на която знаменосец на България бе ски бегачът Йордан Чучуганов. Той ще се прибере последен. Единствените двама спортисти, които отсрамиха страната ни с достойни класирания, бяха Влади Зографски и Сани Жекова. В ски скока от малка шанца самоковлията завърши 14-и, а звездата ни в женския сноуборд остана шеста. Голямата ни надежда за медал - Радослав Янков, отпадна още на квалификациите в събота.

Последният ден от игрите мина без българско участие в надпреварите в Република Корея. Антония Григорова трябваше да участва в ски бягането на 30 км, но се отказа. Спортистите и треньорите от отборите ни по биатлон, сноуборд и ски бягане напуснаха олимпийското село. Те пътуват за България през Истанбул и ще пристигнат у нас днес в 8,50 часа сутринта.

Реклама

Финалната церемония премина без очакваните ексцесии и олимпийският огън бе угасен. Американското разузнаване подозираше Русия в кибератаки по електронните системи, които обслужват олимпийските игри в Пьонгчанг. Според "Вашингтон пост" руските хакери са действали така, че подозренията да паднат върху Северна Корея. Изданието твърди, че от началото на февруари руското военно разузнаване ГРУ е имало достъп до 300 компютъра, които са били пробити.

Американските спецслужби предупреждаваха, че руските хакери ще направят опит да провалят церемонията по закриване на олимпийските игри. Сървърите на Пьонгчанг 2018 вече бяха атакувани по време на откриването на олимпиадата.

Зимните игри в Пьонгчанг бяха посетени от над 1,3 милиона души. Това каза по време на 132-рата сесия на Международния олимпийски комитет (МОК) председателят на организационния комитет Хи Бом Ли.

"Олимпийските игри са посетени от точно 1 336 326 души. Бяха продадени 1 075 995 билета. Най-посетеният ден беше 17 февруари, когато на игрите присъстваха 146 506 зрители", информира още Бом Ли.

Повечето участници на олимпиадата в Пьонгчанг са оценили високо нивото на проведените игри. Това заяви пред журналисти президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

"Условията, които бяха предоставени на спортистите - олимпийското село и обектите, са оценени високо. Нито един от състезателите не изрази недоволство. На това спортистите отговориха с великолепни резултати и написаха своята лична история. Ние видяхме очаквани резултати, но и многократно бяхме изненадани. Това е същността на олимпийските игри, състезанията преминаха великолепно", добави Бах.

Реклама

"Станахме свидетели на рекорден брой национални олимпийски комитети, които участваха в игрите - спортисти от Русия, шест страни направиха дебют на тази олимпиада. Зимните игри стават все по-популярни, което е голям успех", коментира още босът на МОК. Според него домакините са свършили фантастична работа.

"Ако помислите преди едва десет месеца на какъв етап бяха тези игри. Дори стоеше въпрос ще бъдат ли проведени в Пьонгчанг, ще бъде ли гарантирана безопасността на спортистите. Редица държави не желаеха да закупят билети, да станат наши партньори и дори се колебаеха дали да пътуват до Република Корея, но резултатите са налице", заяви Бах.

С грандиозен галаспектакъл приключи и надпреварата по фигурно пързаляне на зимните игри. Олимпийската шампионка при жените Алина Загитова от Русия се появи на леда в тигров костюм и изпълни програма "Жрица на огъня". Китаецът Боян Цзин, който остана четвърти при мъжете, беше Спайдърмен.

Реклама
Реклама
Реклама