Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6750646 www.bgdnes.bg

Кучета разкриват грабител ли е Крокодила

По оставени мирисови следи в хипермаркет

Емил Милев отказва да му вземат проби за сравнение, остава в ареста като шеф на банда

Кучета погват Крокодила!

Четириногите ще помагат на разследващите за разкриване на въоръжен грабеж на почти 200 бона, за който е обвинен известният кримигерой Емил Милев, научи "България Днес". Преди дни случаят на Кроки е поет от спецпрокуратурата, защото той получи обвинения и за тартор на престъпна група със съучастници Мартин Димитров и Калоян Бацов. Според разследващите тримата са ограбили 194 204 лева от хипермаркет в столичния жк "Люлин" на 30 декември 2008 г.

Реклама

Тогава от местопрестъплението преди повече от 9 години са иззети мирисови следи, които стоят запечатани в буркан. Това става, след като тримата маскирани бандити влизат през служебен вход на магазина, нахлузили жилетки с надпис "Полиция". Служителите ги виждат и дори не се уплашват от екшъна, защото разчитат, че ченгетата ги пазят.

При минаването през служебното помещение са оставени видими следи от обувка на обирджия, разкриха пред вестника разследващи. Уликата веднага е вкарана в специален буркан от криминалистите. Подобни доказателства се стерилизират, за да не влизат външни замърсители. При намиране на предполагаемите виновници специално обучени кучета подушват мирисовата следа за съвпадение с тази от заподозрените, т.нар. одорологична експертиза. Опитът се повтаря няколко пъти, за да е категоричен резултатът. При съвпадение четириногото ляга на земята пред съответния буркан и започва да лае.

Сега, само десет години по-късно, прокуратурата иска да сравни иззетия мирис от следа от обувка на бандит с миризмата на Крокодила. Той обаче отказва да даде сравнителна проба, след което спецсъдът го задължава да даде материал.

"Какъв мирис ще ми изследват от 2008 г.? Сега сме 2018 г.! Няма за какво да давам мирисови следи - това е репресия срещу мен", заяви в типичния си стил Емил Милев.

Освен на нюха на кучетата за разпознаване разследващите разчитат на още два коза. Единият са гилзи от стрелбата в магазина, които ще се сравняват дали са от оръжие, използвано при друго престъпление. Според свидетели Кроки е отговорен и за грабеж в Сеславци.

Експерти ще правят и идентификационна експертиза на тримата обирджии от записите от камерите, които са ги заснели. Вещи в занаята ще сравняват походката, ръста и специфичните особености на бандитите, като за целта ще се ползват и кадри от камерите в затвора, заснели движенията на Крокодила.

Реклама

В началото на януари той тъкмо помириса свободата, след като беше оправдан по дело за 4 грабежа, отвличания и стрелба над полицай, за които отговаря заедно с Лазарин Лазаров, Едуард Павлов и Мартин Димитров. Преди да излезе от ареста, обаче отново бе закопчан за грабежа в магазина. Освен за самия обир спецпрокуратурата обвинява Крокодила като шеф на група, действала от неизвестен момент на 2008 г. до грабежа.

Според апелативните спецсъдии няма доказателства за съществуването на такава група. Има обаче данни Кроки да е участвал във въоръжения грабеж, като единственото доказателство за това са показанията на свидетеля Николай Генов, дадени пред съдия, които не се опровергавали от друго. Заради това и високата опасност на деянието Емил Милев бе оставен на топло. Той няма да може да обжалва мярката си в следващите два месеца, освен ако здравето му не се влоши.

Реклама
Реклама
Реклама