Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6822117 www.bgdnes.bg

Легендарният Христо Кидиков: Тончо Русев посочи наследника си

Композиторът Камен Николов е наследникът на великия композитор

Малко преди да си отиде от този свят, големият композитор Тончо Русев е посочил наследника си в музиката, научи "България Днес" от легендарния изпълнител Христо Кидиков.

"Той сам го избра, след като чу няколко негови песни. Това е младият композитор Камен Николов от Ловеч, носител е на много награди и в момента работя с него", сподели Кидика.

Реклама

71-годишният изпълнител бил последният човек, който разговарял с Тончо Русев. "Чухме се по телефона. Той искаше да мине грипа, понеже времето беше непостоянно, и да се видим. Вече беше в болницата, където всяка година си правеше процедура по вентилиране на дробовете. Това не ми направи впечатление, но за съжаление два дни след това разбрах, че си е отишъл", обясни още Кидиков.

Тончо Русев се познава с Камен Николов от доста време. Чувал е много негови песни. "Когато чу последните му творения, той каза: "Сега вече мога спокойно да си ида, имам достоен заместник", сподели още изпълнителят на "Хей живот, здравей, здравей".

Камен Николов е автор на музиката и аранжимента на повечето нови песни в албума на Христо Кидиков - "Михаела". Освен в забавния жанр с удоволствие пише музиката и към постановки на Музикалния театър в Ловеч. Магистър е от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив, със специалност "Тонрежисура". От 2009 г. работи като оркестрант перкусионист в Общински духов оркестър - Ловеч. Неговите песни се изпълняват от едни от знаковите за България поп изпълнители и печелят награди на национални форуми. Миналата година стана носител на наградата "Ловешки меч".

"Изключително ми е приятно да говорим за Тончо Русев, но аз все още се смятам за негов поклонник, не за негов наследник. Времето ще покаже дали думите на Тончо за мен ще са истина", не без скромност сподели пред вестника Камен Николов.

34-годишният композитор и аранжор вече е работил с големи имена в българската естрада. "С Маргарита Хранова имаме песни, с Христо Кидиков, с Петя Буюклиева. Радостен съм, че тези хора ми се доверяват", споделя Камен, но най-голямата му мечта е да направи песен за Лили Иванова.

"На кой във фантазиите не присъства момент, в който да твори за голямата прима на родната естрада - Лили Иванова? Това е толкова велико, че ако ми се случи, сигурно ще е най-хубавото нещо в живота ми. Тя е прекрасна", сподели още Камен Николов.

Експертизата сочи:

Тончо умрял от задух

Великият композитор Тончо Русев бе приет по спешност във ВМА само ден преди да си отиде от този свят. Постъпил в медицинското звено след задушаване, се твърди в смъртния акт на композитора според близките му. От година Маестрото бе в много лошо здравословно състояние, което близките му криеха от медиите. Последните месеци дишал с кислородна маска. Авторът на едни от най-големите български хитове бил откаран във ВМА след задушаване. Медицинският екип установил, че белите му дробове са пълни с вода. На следващия ден били насрочили дата за операция и източване на течността, която притиска дробовете и дишането е затруднено. За голямо съжаление Тончо не дочакал момента да легне на операционната маса и издъхнал на болничното легло. До него плътно били семейството му, което преживява кошмарно загубата му.

Реклама
Реклама
Реклама