Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/6841394 www.bgdnes.bg

Певицата Пламена: Наричат ме предателка, че минах на попфолк

Пламена Петронова е родена на 28 март 1989 г. в Горна Оряховица. Става популярна след участието си в "Мюзик айдъл". Завършила е в Софийския университет "Климент Охридски" специалност "Музикална педагогика с поп и джаз пеене". Участва в конкурса за българска песен в "Евровизия 2011" с песента "Без теб".

- Пламена, ти си едно от ярките имена на втория BG MUSIC FESTIVAL, който ще се проведе в Сандански през юни. Как реши да участваш?

Реклама

- Разбрах за него на едно парти. Хареса ми идеята, защото не е състезание за певци, а за песни. Това е чудесно, защото от известно време съм автор на всичките парчета, които пускам.

- Текст и музика?

- Само на музиката, текстове все още не съм започнала да пиша. Веднага ме обзе хъс да участвам.

- Ти ще се бориш за отличието в категория "Поп музика". Там конкуренцията е много сериозна.

- Да, много сериозна.

- Ще се пребориш ли със Симона Загорова и Мойсей?

- Надявам се. Познавам се с тях задочно. С Мойсей малко повече, тъй като сме имали заедно участия. Нямам търпение с колеги и приятели да се съберем и да си попеем. Парчето, с което ще се явя, се казва "Лишен от смисъл". Пее се за любов и има драма.

- Помниш ли кога за първи път участва в музикален конкурс?

- Аз сравнявам моята музикална подготовка с подготовката на спортистите. Цял живот съм се подготвяла за сцената. От 12- до 18-годишна се явявах на конкурси, като 90% от тях съм ги спечелила. И впоследствие кариерата ми тръгна от музикален формат - "Мюзик айдъл".

Реклама

- В началото започна с поп музика, но след това се насочи към попфолка. Как се получи тази трансформация?

- Преходът ми беше много плавен. За мен от малка беше въпрос на чест да се опитвам да изпълнявам различни музикални стилове. Винаги съм била максималист в това да мога. В началото пеех поп на участия, но след това винаги отивах в попфолк заведения, за да разпускам. Имах нужда да сменя стила, за мен това не беше драма. Хората обаче не го възприеха много добре, наричаха ме дори предателка. Често дори ми слагаха думи в устата как съм казвала в "Мюзил айдъл", че никога няма да пея попфолк. Но това изобщо не е вярно. Дори съм искала да ми покажат запис с подобни изказвания.

- Как оценяваш съвременния попфолк?

- Попфолкът е на много по-високо ниво като клипове, текстове и излъчване. Не мога да разбера защо за всичко в държавата ни той е виновен. Нещо като е грозно, и казват "то е много чалга". Ако говорим в световен мащаб и България при хип-хопа има много по-голяма пошлост. Не искам да казвам Ники Минаж какви неща пее. Границите у нас започнаха да падат. Последното парче на Криско и Слави Трифонов е доказателство за това. Музиката е да забавлява, а не да се правят драми. Това не е футбол, за да разединява.

- Гледаш ли футболни мачове?

- Не! Ако имам някое гадже фен, започвам да гледам покрай него. Но толкова ми е безразличен футболът, че ако играят у нас, ще отида в другата стая.

- На коя твоя попфолк колежка "избухваш", когато отидеш на дискотека?

- Галена. За мен тя е номер 1. Много е различна и винаги експериментира с текстове и визия. А и е голяма купонджийка.

- А от мъжете?

- Залагам на класиката - Коцето.

- Защо реши да си тръгнеш от "Пайнер"?

- Три години бях там. Нямам проблем с инж. Митко Димитров и с него сме в прекрасни отношения, уважаваме се. Просто човек трябва да усеща къде му е мястото. Тогава не се чувствах на мястото си. Имаше неща, които не ми бяха по вкуса. Сега имам участия по клубове, а на 11 май за пръв път ще пея в зала "Арена Армеец", когато ще има благотворителен концерт в подкрепа на изоставени и страдащи от различни заболявания деца. Много ми е хубаво, защото това е най-голямата зала в България. Ходила съм на концерти там на други изпълнители, но за пръв път ще пея.

- Преди 10 години звездата ти изгря в "Мюзик айдъл". Какво се промени при теб за толкова време?

- Тогава бях малко детенце. Като 18-годишна мислех, че хората на всяка цена трябва да споделят моето мнение. Сега съм доста по-смирена, пораснала и улегнала. В България можеш за станеш известен за кратко време. В музикалните формати не е важно да си победител, а да си интересен участник. Преди години имаше по-голям интерес към тези формати. Сега има прекалено много предавания.

- Гледаш ли ги?

- Не. Имам чувството, че журитата са манипулирани и се опитват да манипулират публиката. Много често ни правят на глухи. Побутват се напред определени хора и това не ми е приятно. Усещам, че се натоварвам с гледането.

- Би ли участвала отново в телевизионно музикално състезание?

- Не мисля, че има смисъл да участвам в такъв формат в България.

- През 2011 г. се яви в надпреварата за излъчване на наш представител на "Евровизия", но не спечели. Какво ти е мнението за група Equinox, която ще ни представя тази година?

- Този конкурс е като "Мис Свят" - прекалено политизиран. Смятам, че България в един момент ще го спечели. Ние се опитваме да пращаме песнички, които да се харесат. Има много скучни песни на "Евровизия". Нашата съм я слушала само веднъж. За мен най-силната ни песен, с която сме се явявали, е "Вода" на Елица и Стунджи.

- Софка участва в "Като две капки вода". Следиш ли изявите й?

- Да, аз съм голяма почитателка на шоуто. Бих участвала, ако ме поканят. Нищо не ме притеснява, искам да ми се падат възможно най-шантавите образи.

- Как се забавляваш?

- Нощният живот много ми харесва и постоянно излизам с приятели. Имам нужда да грабя с пълни шепи, все едно живея втори живот. Алкохол пия умерено - 2 малки питиета на вечер. Абсолютно против съм наркотици. Те са най-големият бич. Като се замисля, ме хваща страх за бъдещите ми деца.

- Имаш ли си приятел?

- Не. Това не ми е на дневен ред.

- Не мечтаеш ли за сватба и деца?

- Един ден се надявам да ми се случи, но все още не го мисля. Сватбата си я представям като купон с "три дни яли и се веселили".

- Преди години беше корица на "Плейбой". Съжаляваш ли, че се разголи?

- Беше ми предизвикателство. Предложиха ми два пъти. Първият път беше веднага след "Мюзик айдъл", но тогава не се чувствах готова. На втория път вече се чувствах променена от малкото момиченце към порасналата жена.

- Последната книга, която прочете...

- Литературата, която чета, е автобиографиите на успели личности и книги за положителното мислене и вселената. Книгата, която чета в момента, е "Как работи животът".

Реклама
Реклама
Реклама