Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6898061 www.bgdnes.bg

Ноле и Васко - от болката до успеха

Сръбската звезда и българският тенисист отново тръгнаха нагоре

Ню Йорк. Лятото на 2013-а. Изпотеният Новак Джокович забива форхенд по правата. Топката е върната коварно. Сърбинът я достига със закъснение и с типичната усмивка поглежда от другата страна на мрежата.

Няколко дни по-рано Васко Младенов изненадващо е получил обаждане, докато преподава тенис урок на любители. Българинът има нужда от пари, защото животът около Статуята на свободата е скъп. През лятото професионалното развитие е останало на заден план. За сметка на кеш приходите от работата. Ала по телефона получава предложение, на което няма как да откаже.

Реклама

"Мениджър беше гледал как печеля регионалния шампионат на Ню Йорк, а по същото време Джокович търсел спаринг преди Откритото първенство на САЩ - споделя Васко Младенов. - Не бях подготвен за нещо подобно. Формата ми беше слаба. Почти не тренирах заради уроците. С Ноле бяхме заедно около седмица. Направихме няколко спаринга и загрявки. Чувствах се като част от неговия екип."

Васко опитал да попие максимално от голямата звезда.

"Попитах го каква е разликата между топиграчите и тези като мен, които са между 600 и 800 в света. Отговори ми, че като игра не отстъпваме чак толкова много на тези от Топ 20. "Това, което прави разликата, е постоянството - добави той. - Днес може да ме победиш. Да ме биеш в два сета. Ще играеш чудесен тенис. Но ще го направиш ли и утре и вдругиден? Можеш ли да демонстрираш същата физика, да вземаш правилните решения и да си стабилен четири дни поред?"

Париж. Лятото на 2018-а. Джокович прави своето истинско завръщане на турнира от Големия шлем "Ролан Гарос". Няколко месеца след дълго лечение от контузия в лакътя и последвала операция. Доскорошното страшилище по кортовете се е сринал до 22-ро място в световната ранглиста, но е готов отново да атакува върха.

Жерба, Тунис. Местният тенисист Анис Горбел вдига победоносно ръце. До него на мрежата е съотборникът му Васко. Двамата току-що са спечелили своя 15 мач на двойки от 16 изиграни. Успехът означава трета поредна титла на турнир от най-ниската категория ($15 000). Две години след предишния подобен трофей българинът отново започва да вдига купа след купа.

"Към края на 2016-а се намирах в добра форма - връща лентата Васко. - Участвах на турнир в Украйна. На четвъртфинала бих сервис и усетих жестока болка в гърба. Не знам дори как се върнах в България. Не можех да ходя. Направих магнитен резонанс. Всички доктори бяха единодушни. Налагаше се спешна операция заради дискова херния. Беше шокиращо. Кариерата ми мина през очите. Доверих се на екипа от хирурзи и на моя физиотерапевт Михаил Ненов, който ме възстановяваше около 5 месеца. Имаше тежки моменти. Съмнявах се дали отново ще хвана ракетата. Животът ми се преобърна."

Реклама

Младенов се завръща на седмия месец след операцията. Подновява тренировки, без да има големи очаквания. Сензационно печели титлата от държавния шампионат на клей през 2017 г.

"Никой не вярваше, че ще се завърна - добавя тенисистът. - Бях много по-отпуснат психически. Промених се. Станах по-силен. И като тенисист, и като човек. За съжаление трябваше да мина през подобни неща. В Тунис нещата започнаха да се подреждат. С моя партньор Анис имаме общо 7 титли. Добър тандем сме. Гледаме към надпревари с по-висок награден фонд и точки."

Докато Новак Джокович продължи своята битка за титлата на "Ролан Гарос" в мач срещу Марко Чекинато (Ит) късно снощи, Васко Младенов се готвеше за своята поредна тренировка.

"През юни имам клубни мачове в Италия - добави Младенов. - Влагам приходите от тях в професионални турнири. Целта ми е да играя надпревари от от сериите "чалинджър". Желанието ми е да направя тениса в България по-добър и съм много благодарен на нашата федерация. Разчитам много на тяхната помощ. Не се концентрирам само на двойки, въпреки че на последния турнир в Тунис победихме състезатели, които са били в Топ 100 на ранглистата. Знам, че мога повече, и ще го докажа на корта!"

Топиграч за треньор

Бивш тенисист от Топ 250 на световната ранглиста е основният фактор в спортното прераждане на Васко Младенов. Треньорът Левар-Харпър Грифит се озовава по неведоми пътища в София и започва да работи с българина.

"Запознахме се през 2014 г. Тогава бяхме само приятели - спомня си Васко Младенов. - Левар живееше в Полша. Казах му на майтап да дойде и да се пусне на един турнир в Украйна. Изненадващо той пристигна. Самият аз загубих драматичен мач. Бях много разстроен. Той предложи своята безплатна помощ през следващите две седмици. Веднага започнах да усещам разликата. След това и играта се подобри. С резултатите достигнах до най-високата позиция в ранглистата. През миналата година дойде в София, за да работим заедно. Това беше голям жест. Посвети се на мен. Оправихме доста неща технически, което рядко се случва за играчи над 18 години. Смених ракети и наплитане. Промени всичките ми възприятия."

Реклама
Реклама
Реклама