Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6912876 www.bgdnes.bg

Благо Георгиев пред "България Днес": Меси заслужава световна титла

Благой Георгиев е един от българските футболисти с най-голям стаж в Русия - страната, където се провежда световното първенство. Той носи екипите на "Терек" (Грозни), "Амкар" (Перм), "Рубин" (Казан) и "Оренбург". От 2009 до 2017 година записва 199 мача в руската Премиер лига, където вкарва 17 гола. Има 12 мача за Купата на Русия, както и 7 мача във второто ниво. Пред "България Днес" Благо се съгласи да опише обстановката по руските терени и обяви кой е неговият фаворит.

- Благо, световното в Русия започна. Какво да очакваме?

- Половината от футболната ми кариера премина в Русия и чувствам тази страна като свой втори дом. Винаги съм казвал, че там ми е много хубаво. Изпитвам голяма любов към Русия.

Реклама

- Ще гледаш ли световното на живо?

- Ще ходя, но все още не знам на кои мачове точно. Със сигурност ще бъда на финала на стадион "Лужники".

- Какво можеш да ни кажеш за стадионите в Русия? Ти игра дълго време на "Казан Арена", който също ще приема срещи.

- Стадионите, които построиха за световното, са просто перфектни. Такива съоръжения не съм виждал дори в Европа. Организацията ще бъде на много високо ниво. Русия ще направи световното уникално, знаем с какви ресурси разполага тази страна.

- Има ли сили националният отбор на Русия да направи нещо запомнящо се?

- Като се гледат последните им мачове, не играят убедително. Все пак имат страхотен треньор като Станислав Черчесов, който е мой голям приятел. Сигурен съм, че той ще успее да мотивира момчетата и да извлече максимума от тях. Познавам всички руски национали, играли сме заедно.

- Още ли си близък с президента на Чечня Рамзан Кадиров?

- Скоро не сме се чували, защото от половин година не съм в Русия. Знам, че винаги мога да разчитам на него и ще ми помогне, ако имам нужда. От всички руски отбори, в които съм играл, най-добре се чувствах в "Рубин" (Казан).

Реклама

- За кой ще викаш на световното?

- България за съжаление не е на шампионата. Естествено, че ще бъда голям фен на Русия. Фаворитите са Испания, Германия, Аржентина и Бразилия. Също трябва да добавим към тази група и Белгия. Време е Лео Меси да вземе световната титла и залагам за него. Той е най-добрият футболист не само на нашето време.

- Днес е голямото дерби в групите между Португалия и Испания. Ти игра в испанското първенство с екипа на "Алавес". Кой ще победи?

- Испанците са по-добри. Имаха вътрешни проблеми със смяна на треньора в последния момент. Не би трябвало тези неща да им повлияят. Със сигурност ще се получи интересен и атрактивен мач. Въпреки че португалците са европейски шампиони и имат Роналдо, не смятам, че имат по-стойностен тим.

- Друга страна, в която ти игра - Сърбия, е на световно. Изненада ли те класирането им?

- Те винаги са се славели с добра футболна школа и са изкарвали качествени играчи. В момента разполагат с добър състав. Ще ми бъде интересно да видя какво ще направят в Русия. Не ги виждам да стигнат много напред.

- Изкара един сезон в Бундеслигата с "Дуисбург". Усети ли германската дисциплина?

- Всички знаят, че германците се славят с желязната си дисциплина. Това им помага и ги прави фаворит на всеки мондиал, независимо в каква форма са. Всички играят, накрая Германия печели.

- Голямата болка на българския фен - вече 20 години не сме на световно. Виждаш ли светлина в тунела?

- Аз винаги съм бил оптимист за българския национален отбор. Въпреки че в последните години нещата не се получават. Поколението от 94-а година постави прекалено високи изисквания. Това изигра лоша шега на футболистите, които играхме след тях. Все нещо не ни достига. Да се надяваме, че следващите момчета, които облекат националната фланелка, ще постигнат успехи.

- Ти обиден ли си тръгна от националния?

- Не искам да се връщам на тази тема. За мен това е отдавна отминало. Аз винаги ще бъда фен на националния отбор. Българин съм и обичам България. Просто трябва да се вземат сериозни мерки, да се започне още от децата, от юношите.

- Съжаляваш ли, че не успя да участваш на голям футболен форум?

- Това, че не играх на световно, може би е най-голямата ми болка. Така се е получило. Вече е минало и не би трябвало да съжалявам. Естествено, за всеки футболист мечтата е да усети от атмосферата на световно и европейско първенство.

- Липсва ли ти футболът?

- Ако излезе някаква възможност, бих се върнал във футбола, защото много ми липсва. Тренирам усърдно и изчаквам да излезе нещо. 3-4 месеца не играя и ми е тежко. Българското първенство не е вариант за мен. Тук бих играл само за "Славия", но клубът си има политика да налага млади играчи, което аз подкрепям.

Реклама
Реклама
Реклама