Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6965024 www.bgdnes.bg

Чудодеен памук цери болести

Чудодеен памук, осветен от мощите на свети апостол Андрей Първозвани, цери болести и сбъдва молитви.

Частица от тленните останки на първия от 12-те апостоли пристигнаха вчера в Пловдив в катедралния храм "Успение Богородично". Днес миряните ще могат да се поклонят и помолят пред светинята в митрополитския храм "Света Марина".

Реклама

Празничната литургия започва в 9 ч. и е в чест на паметта на света великомъченица Марина, която почитаме на 17 юли. Всеки богомолец, който посети храма, ще получи с благословение икона с образа на св. Андрей и памук, осветен на светите мощи, съобщиха от Пловдивската митрополия. Влакното е престояло цяла нощ до светите мощи, които му придават сили за изцеление на тежки болести.

Празничната литургия ще бъде водена от митрополит Николай в съслужение с гости архиереи. Очакванията са Николай бъде поздравен от духовници за 49-ия си рожден ден, който е на 19 юли (четвъртък).

Пловдивската митрополия не за първи път раздава чудодеен памук. Преди 4 години осветено влакно, престояло цяла нощ до чудотворната икона на Света Богородица в Бачковския манастир, беше раздадено на 1500 рокери, за да ги пази от катастрофи на пътя.

Светите мощи бяха донесени в града под тепетата от Негово Високопреосвещенство Теодосий, архиепископ на Томи (Констанца) от Румънската православна църква. Свети апостол Андрей Първозвани се счита за неин покровител.

Св. Андрей е най-видният проповедник на християнството в станалите по-късно български земи по Черноморието, което извършва около средата на първи век. Съществува хипотеза, че преди това е бил ученик на Йоан Кръстител.

Традиционно всяка година за празника на великомъченица Марина пловдивските духовници измолват светиня, която да пристигне в Пловдив. Интересът винаги е много голям и пред светата обител се извиват огромни опашки от богомолци, които искат да се помолят за здраве и изцеление.

Мощите на Андрей Първозвани ще останат в храма, който ще бъде отворен, докато има желаещи да се поклонят пред тях.

Реклама
Реклама
Реклама