Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7058595 www.bgdnes.bg

Бербатов подлуди шараните

Митко хваща въдицата

Футболната легенда на кадем за рибарите по езерото Загорка

Футболната звезда Димитър Бербатов предизвика фурор сред риболовците на езерото Загорка край Стара Загора. Той се появи край въдичарите преди няколко дни, а впоследствие бе обявен за истински кадем.

Когато шараните във водоема разбрали за присъствието на легендарния нападател, започнали да кълват като луди. Рибарите до този момент не били хванали нищо. Бербатов се оказал на невероятен късмет и набързо повечето от кибиците по бреговете напълнили живарниците с прясна риба.

Реклама

"Митко Бербатов очевидно е на кадем за колегите от Стара Загора. След появата му на езеро Загорка шараните рязко са се разкълвали!", пише на официалната си страница дори Българската федерация по риболовни спортове.

Бербо се разходил покрай въдичарите и останал на езерото за няколко часа. Той споделил пред приятели, че има интерес към риболова и би опитал да хване въдицата. Все още не е ясно кога Бербатов ще направи първите си стъпки в това хоби. Той бе в Стара Загора, където участва в демонстративен мач между "Берое" и популярни актьори.

Загорка е изкуствено езеро, разположено в парк "Бедечка" в североизточната част на Стара Загора. Водоемът се захранва от водите на река Бедечка. Езерото е общинска собственост, но е предоставено безвъзмездно за срок от 10 години на "Спортен клуб по риболов - Стара Загора". Въдици може да се замятат само срещу валидно издадена членска карта от клуба, която важи за срок от 1 година.

Всяка година във водите се зарибява голямо количество риба. Най-стабилна е популацията на шаран, бял амур и каракуда. От хищниците в езерото плуват страхотни бели риби.

Разрешено е задържането на общо до 3 кг., от които до 1 брой шаран. Изключение правят трофейни риби над това тегло. Задължително е носенето на кантар и метър.

Там расте чинар на 670 години

В близост до езерото Загорка се намира 670-годишен чинар рекордьор. Дървото е едно от най-популярните в България.

Като дървесен широколистен вид представлява източен чинар Платанус ориенталис. Диаметърът в основата му е 3,5 метра, а обиколката му - 11 метра. Дървото е високо 17 метра. Има мощно развита корона и светлозелена кора на стъблото и скелетните клони. Листата са едри, длановидни и разположени на дълги дръжки. Има уникално красиви десет скелетни клона, повити като орнаменти. Два от тях са подпрени с метални конструкции, за да не се счупят от тежестта си, а един клон е поразен от мълния.

Реклама
Реклама
Реклама