Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10006144 www.bgdnes.bg

Най-възрастният депутат Мика Зайкова: Слави надви егото си с оттеглянето на Николай Василев

Постъпката му беше много смела и честна, нещата трябва да стават стъпка по стъпка 

КОЯ Е ТЯ

Мика Зайкова отново е най-възрастният депутат и в това си качество за втори пореден път ще открие първото заседание на новия, 46-и парламент. След като на 15 април 79-годишната икономистка, влязла в Народното събрание от листата на "Има такъв народ", удари парламентарния звънец, днес тя ще стори същото. С какви напътствия ще се обърне Зайкова към новоизбраните народни представители, ще успее ли партията на Слави Трифонов да получи подкрепа и да състави самостоятелен кабинет и наистина ли ДПС е преливало гласове на "Има такъв народ", както твърди Бойко Борисов - четете в следващите редове.

Реклама

- Г-жо Зайкова, днес отново ще ударите звънеца на парламента като най-възрастен народен представител. Подготвихте ли си реч или по-скоро ще импровизирате от председателското място?

- Аз не пиша, аз говоря (смее се). Наистина казвам това, което мисля. И го мисля сериозно. Важното е да ме чуят - и нашите, и другите. Стига толкова его, дайте малко работа да свършим. Трябва да чуем какво ни каза народът.

- Какво е то?

- Четири основни извода могат да се направят. Първото е, че хората искат и трябва да имат достоен живот. Второто нещо е, че народът не иска повече да ни управлява Бойко Борисов. Третото е, че конфронтация и омраза не трябва да има - те са път заникъде. А четвъртото заключение е, че хората са изморени. Ниската избирателна активност показа, че трябва да запретнем ръкави и да изпълним обещаното в нашите програми. Надявам се разумът да победи.

Казвам най-откровено онова, за което най ме боли и притеснява. Надявам се, че народът е избрал интелигентни хора, които са готови да приложат своите знания и умения, помагайки на тази държава. Все пак народът ни е гласувал доверие и ние трябва да го оправдаем. Това не става с боричкане и конфронтация.

- Ще успее ли "Има такъв народ" да състави свой кабинет?

- Дори и най-тежките и кошмарни преговори могат да дадат позитивни резултати. Но никога конфронтация! Ако създадем самостоятелно правителство и поемем самостоятелна отговорност, което е вариант, има много умни млади и не толкова млади мъже и жени, които са доказани специалисти в своята област. Всеки един от тях става за министър. Защо да не са нашите момчета и момичета, а ще се избира някой, който никой не го знае кой е и какво може да прави? Как си представяте да падне някой от небето и да стане примерно социален министър? Ето - социалното министерство е яма без дъно от проблеми. Там се изисква отличен специалист, а не политическо лице. Ние имаме подходящи хора и за министри, и за министър-председател. Проф. Радулов например (издигнат от Слави Трифонов за вътрешен министър и вицепремиер - б.а.), също и нашето момче в земеделието – умно, та дрънка (Пламен Абровски - б.а.).

Реклама

- Ясно е, че Николай Василев няма да е премиерът на "Има такъв народ". Правилно ли Слави Трифонов оттегли кандидатурата му?

- Слави разбра, че има фронт срещу Василев, а някои от министрите не се харесват и ще трябва да се направи ревизия. Това е много смела постъпка. Не всеки би надмогнал егото си, така че Слави постъпва честно и откровено. Важното е да се припознаят приоритети и политики, защото затова хората са ни избрали. Всичко трябва да се направи спокойно, стъпка по стъпка, така че да не наруши баланса на бюджета и да не бягат инвеститорите като дявол от тамян от България. Докато не променим картинката и не кажем, че тук не се краде, че искаме да работим честно и да влагаме ефективно парите, които идват отвън или откъдето дойдат, ще трябва много време. Затова казвам, че нямаме време да се заиграваме. Дано им дойде акълът в главите. Хората се умориха от избори и го доказаха.

- Бойко Борисов каза, че ДПС са преливали гласове на "Има такъв народ". Така ли е?

- Това са големи глупости. Направо е смешно! Какви гласове ще прелива Карадайъ? Абсурдно! Стига вече, Бойко Борисов да спре да говори глупости! Човек трябва да понесе загубата с достойнство! Не е толкова страшно и катастрофално, въпреки че е изгубил 300-400 хиляди гласа между двата избора. Седни и помисли със своите интелигентни хора, които и аз познавам, и си кажете: "Дай да видим къде сбъркахме, много ли се оляхме, какво направихме". Няма партия, която да се е задържала на върха вечно освен БКП. Ама там беше друга работа. И въпреки това минаха 45 години и - чао. Така че човек трябва да се научи и да губи. Но в крайна сметка си е негова работа, не мога да му казвам какво да приказва.

- Говорихте за приоритети. Кои са те?

- Върховенството на закона и реформата в правосъдието са много важни. Важно е също главният прокурор да не бъде безконтролен. Не съм юрист, но ако се погледне реално, ще видим, че имаме два вида прокуратури. Едната е, която защитава бизнеса и гражданите. А другата защитава властта. Ясно е, че и двете трябва да имат еднакъв ранг и стандарт. Да не говорим, че специализираната прокуратура е такава порнография, че не ми се говори.

Така опростачиха държавата, че трябва да вземем спешни мерки за образованието. Трябва да намерим нов начин за финансиране на образованието. Не е по-малко важно и какво учат децата в училище. Да изхвърляме класиците на българската литература е кошмарно.

Освен държавния рекет и корупцията България е единствената държава в света, която по време на пандемията не помогна на бизнеса. Това, че ще му дадеш заем с отложено плащане - той пак си е заем.

Ами пенсионната система? Не може от над два милиона пенсионери почти половината да получават минимални пенсии. Те имат различен принос към пенсионната система. За да има адекватна социална програма и за инвалидите, и за много възрастните хора, значи трябва да има пари. А пари има, стига да можем да не ги крадем и да ги харчим ефективно. Така ще достигнем ръста на брутния вътрешен продукт. Ако не го направим, няма ръст и на доходите. Трябва осезаемо социално партньорство.

Реклама
Реклама
Реклама