Най-възрастният депутат Мика Зайкова: Слави надви егото си с оттеглянето на Николай Василев

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Мика Зайкова

Мика Зайкова

Постъпката му беше много смела и честна, нещата трябва да стават стъпка по стъпка 

КОЯ Е ТЯ

Мика Зайкова отново е най-възрастният депутат и в това си качество за втори пореден път ще открие първото заседание на новия, 46-и парламент. След като на 15 април 79-годишната икономистка, влязла в Народното събрание от листата на "Има такъв народ", удари парламентарния звънец, днес тя ще стори същото. С какви напътствия ще се обърне Зайкова към новоизбраните народни представители, ще успее ли партията на Слави Трифонов да получи подкрепа и да състави самостоятелен кабинет и наистина ли ДПС е преливало гласове на "Има такъв народ", както твърди Бойко Борисов - четете в следващите редове.

- Г-жо Зайкова, днес отново ще ударите звънеца на парламента като най-възрастен народен представител. Подготвихте ли си реч или по-скоро ще импровизирате от председателското място?

- Аз не пиша, аз говоря (смее се). Наистина казвам това, което мисля. И го мисля сериозно. Важното е да ме чуят - и нашите, и другите. Стига толкова его, дайте малко работа да свършим. Трябва да чуем какво ни каза народът.

- Какво е то?

- Четири основни извода могат да се направят. Първото е, че хората искат и трябва да имат достоен живот. Второто нещо е, че народът не иска повече да ни управлява Бойко Борисов. Третото е, че конфронтация и омраза не трябва да има - те са път заникъде. А четвъртото заключение е, че хората са изморени. Ниската избирателна активност показа, че трябва да запретнем ръкави и да изпълним обещаното в нашите програми. Надявам се разумът да победи.

Казвам най-откровено онова, за което най ме боли и притеснява. Надявам се, че народът е избрал интелигентни хора, които са готови да приложат своите знания и умения, помагайки на тази държава. Все пак народът ни е гласувал доверие и ние трябва да го оправдаем. Това не става с боричкане и конфронтация.

- Ще успее ли "Има такъв народ" да състави свой кабинет?

- Дори и най-тежките и кошмарни преговори могат да дадат позитивни резултати. Но никога конфронтация! Ако създадем самостоятелно правителство и поемем самостоятелна отговорност, което е вариант, има много умни млади и не толкова млади мъже и жени, които са доказани специалисти в своята област. Всеки един от тях става за министър. Защо да не са нашите момчета и момичета, а ще се избира някой, който никой не го знае кой е и какво може да прави? Как си представяте да падне някой от небето и да стане примерно социален министър? Ето - социалното министерство е яма без дъно от проблеми. Там се изисква отличен специалист, а не политическо лице. Ние имаме подходящи хора и за министри, и за министър-председател. Проф. Радулов например (издигнат от Слави Трифонов за вътрешен министър и вицепремиер - б.а.), също и нашето момче в земеделието – умно, та дрънка (Пламен Абровски - б.а.).

- Ясно е, че Николай Василев няма да е премиерът на "Има такъв народ". Правилно ли Слави Трифонов оттегли кандидатурата му?

- Слави разбра, че има фронт срещу Василев, а някои от министрите не се харесват и ще трябва да се направи ревизия. Това е много смела постъпка. Не всеки би надмогнал егото си, така че Слави постъпва честно и откровено. Важното е да се припознаят приоритети и политики, защото затова хората са ни избрали. Всичко трябва да се направи спокойно, стъпка по стъпка, така че да не наруши баланса на бюджета и да не бягат инвеститорите като дявол от тамян от България. Докато не променим картинката и не кажем, че тук не се краде, че искаме да работим честно и да влагаме ефективно парите, които идват отвън или откъдето дойдат, ще трябва много време. Затова казвам, че нямаме време да се заиграваме. Дано им дойде акълът в главите. Хората се умориха от избори и го доказаха.

- Бойко Борисов каза, че ДПС са преливали гласове на "Има такъв народ". Така ли е?

- Това са големи глупости. Направо е смешно! Какви гласове ще прелива Карадайъ? Абсурдно! Стига вече, Бойко Борисов да спре да говори глупости! Човек трябва да понесе загубата с достойнство! Не е толкова страшно и катастрофално, въпреки че е изгубил 300-400 хиляди гласа между двата избора. Седни и помисли със своите интелигентни хора, които и аз познавам, и си кажете: "Дай да видим къде сбъркахме, много ли се оляхме, какво направихме". Няма партия, която да се е задържала на върха вечно освен БКП. Ама там беше друга работа. И въпреки това минаха 45 години и - чао. Така че човек трябва да се научи и да губи. Но в крайна сметка си е негова работа, не мога да му казвам какво да приказва.

- Говорихте за приоритети. Кои са те?

- Върховенството на закона и реформата в правосъдието са много важни. Важно е също главният прокурор да не бъде безконтролен. Не съм юрист, но ако се погледне реално, ще видим, че имаме два вида прокуратури. Едната е, която защитава бизнеса и гражданите. А другата защитава властта. Ясно е, че и двете трябва да имат еднакъв ранг и стандарт. Да не говорим, че специализираната прокуратура е такава порнография, че не ми се говори.

Така опростачиха държавата, че трябва да вземем спешни мерки за образованието. Трябва да намерим нов начин за финансиране на образованието. Не е по-малко важно и какво учат децата в училище. Да изхвърляме класиците на българската литература е кошмарно.

Освен държавния рекет и корупцията България е единствената държава в света, която по време на пандемията не помогна на бизнеса. Това, че ще му дадеш заем с отложено плащане - той пак си е заем.

Ами пенсионната система? Не може от над два милиона пенсионери почти половината да получават минимални пенсии. Те имат различен принос към пенсионната система. За да има адекватна социална програма и за инвалидите, и за много възрастните хора, значи трябва да има пари. А пари има, стига да можем да не ги крадем и да ги харчим ефективно. Така ще достигнем ръста на брутния вътрешен продукт. Ако не го направим, няма ръст и на доходите. Трябва осезаемо социално партньорство.

Правят COVID тестове за партита

Правят COVID тестове за партита

Нов хит!  Изследването струва 35 лева, лаборант идва на крака COVID тестове за партита и събирания са най-новия хит! Лаборатории предлагат изследвания, за да можете да купонясвате безпроблемно, ако има специални изисквания на мястото, където искате да си отпуснете душата. Така например, ако искате да отидете на кръчма

Алберто убива Мис Кюстендилска пролет

Алберто убива Мис Кюстендилска пролет

Комарджия наръгва Любомира 22 пъти След клането ревнивецът се укрива в Чехия за девет години Алкохолизираният 26-годишен комарджия Алберто Йорданов наръгва изгората си 22 пъти на 6 март 1989 г. в Кюстендил. Килърът е осъден на 20 години затвор за зверското убийство през 1991 година. На рождения му ден през 2017 г

Коце Маца изплува от нелегалност

Коце Маца изплува от нелегалност

След като години наред бе потънал вдън земя Петричкият бизнесмен, сочен за Крал на черното тото, си пие спокойно бирата в столично заведение Коце Маца изплува от нелегалност! Петричкият бизнесмен Костадин Хаджииванов, който потъна вдън земя през последните 6-7 години, бе уловен в столично заведение от папараците на "България Днес"

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

В полите на Витоша в София  Законът забранява да бъде отстреляна в населено място  Шопингуваща на мол лисица е хит в столицата през последната седмица! Оранжевият хищник прикова любопитни погледи, защото денем и нощем обикаля около голям търговски център в полите на Витоша, непосредствено след Околовръстното

Най-четени

Силиконката Соня от "Игри на волята" лъсна гола

Силиконката Соня от "Игри на волята" лъсна гола

Скандални снимки на Соня от "Игри на волята" се появиха в интернет. Фотосите на силиконовата гръд на 43-годишната мадама обикалят из мрежата. Бюстът на Соня наистина е внушителен. Тя има стотици кубици силикон в гърдите си. Соня работи на държавна длъжност. Тя е част от племето на

Българският Рамбо - Руси Минев: С лакти и колена ставам световен шампион!

Българският Рамбо - Руси Минев: С лакти и колена ставам световен шампион!

Мога да се справям с всякакви ситуации, казва ММА звездата Кой е той Българският ММА боец Руси Минев има страховития прякор Рамбо. Той записа изключително важна победа в Хърватия над Абраха Саломон Ааре. Двамата се изправиха в полуфинал на турнира на FNC - "Армагедон 2". Минев е част от спортния клуб "Армеец"

Момиче на 26 г. спасява девет души

Момиче на 26 г. спасява девет души

Стилияна Попова три пъти дарява кръвна плазма Не се чувствам герой, ако трябва да се сравня с лекар на първа линия, казва младата жена  Стилияна е само на 26 години, но е направила добро като за цял живот. Младата майка от пловдивското село Строево тази година три пъти е дарила реконвалесцентна плазма за лечение на COVID-19 и е помогнала на 9

Излиза от килията касапин, разчленил съученик

Излиза от килията касапин, разчленил съученик

13 г. след кръвопролитието в "Западен парк" Промених се и тръгвам по по-добър път, казва Николай Арабаджиев Абитуриент, който е убил, разчленил и закопал приятел, е пуснат от затвора. Николай Арабаджиев е на косъм от свободата, след като първата инстанция решава да го освободи предсрочно от килията

Джуджи хапва с дружки

Джуджи хапва с дружки

На вкусна трапеза в столичен ресторант седна да похапне Джуджи. Деляна Маринова, както е истинското име на бившата водеща при Гала, си прекара повече от добре заедно с две свои приятелки и не спря да говори и се смее по време на целия обяд. Снимки: "България

Деси Цонева на винце

Деси Цонева на винце

На винце и спагети се отдаде Деси Цонева. Дъщерята на легендата Митко Цонев отмори в центъра на София със своя приятелка и демонстрира добра форма и настроение. снимки: България

Българската Ким Кардашиян атакува "Фермата"

Българската Ким Кардашиян атакува "Фермата"

Деси налива 10 бона в интервенции, за да заприлича на риалити звездата Има холивудско присъствие във "Фермата". Една от най-колоритните участнички в седмия сезон на предаването е известна като българската Ким Кардашиян. Самата Деси Павлова, както е истинското име на претендентката за голямата награда, си лепна този прякор преди няколко години

Стойчо мъдрува в джипка

Стойчо мъдрува в джипка

На дълбок размисъл се отдаде Стойчо Младенов. Треньорът на ЦСКА прекара дълго време в огромния си луксозен джип, потънал в тежки мисли. Стойчо сигурно обмисля нова тактика на отбора си и явно го прави добре, защото отборът му срази Ботев (Бр) с 4:2 в последния кръг на първенството. Снимки: "България

След 8 г. брак Ивет Лалова: Най-красивите години в живота ми

След 8 г. брак Ивет Лалова: Най-красивите години в живота ми

Звездата на българската атлетика Ивет Лалова отбеляза с пост във фейсбук 8-ата годишнина от брака си с италианеца Симоне Колио. "8 години като г-жа Колио. Най-красивите години в живота ми. Честита годишнина Симоне Колио", написа спринтьорката в социалната

Ваня Щерева провокира с китара

Ваня Щерева провокира с китара

Секси фотоси с китара си пусна Ваня Щерева. Певицата, за която се знае, че сама пише песните си, показва как фотосите могат да излъчват еротика и без прекалено разголване. Дали така композира ново

Най-коментирани

Правят COVID тестове за партита

Правят COVID тестове за партита

Нов хит!  Изследването струва 35 лева, лаборант идва на крака COVID тестове за партита и събирания са най-новия хит! Лаборатории предлагат изследвания, за да можете да купонясвате безпроблемно, ако има специални изисквания на мястото, където искате да си отпуснете душата. Така например, ако искате да отидете на кръчма

Почина секретарката на Тодор Живков

Почина секретарката на Тодор Живков

Ангелина Горинова никога не издаде тайните на Тато Легендарната секретарка на Тодор Живков - Ангелина Горинова, си е отишла от този свят, научи "България Днес". Възрастната жена бе най-близка до сърцето му след покойната му съпруга Мара Малеева. И до днес Ангелина остава в аналите като "несменяемата" секретарка

Алберто убива Мис Кюстендилска пролет

Алберто убива Мис Кюстендилска пролет

Комарджия наръгва Любомира 22 пъти След клането ревнивецът се укрива в Чехия за девет години Алкохолизираният 26-годишен комарджия Алберто Йорданов наръгва изгората си 22 пъти на 6 март 1989 г. в Кюстендил. Килърът е осъден на 20 години затвор за зверското убийство през 1991 година. На рождения му ден през 2017 г

Коце Маца изплува от нелегалност

Коце Маца изплува от нелегалност

След като години наред бе потънал вдън земя Петричкият бизнесмен, сочен за Крал на черното тото, си пие спокойно бирата в столично заведение Коце Маца изплува от нелегалност! Петричкият бизнесмен Костадин Хаджииванов, който потъна вдън земя през последните 6-7 години, бе уловен в столично заведение от папараците на "България Днес"

Бивша погреба чувствата си към Неймар

Бивша погреба чувствата си към Неймар

Бившето гадже на Неймар - Наталия Барулич, призна, че е погребала чувствата си към него и гледа уверено в бъдещето. Звездата на футболния ПСЖ и Наталия се запознават преди около година. По онова време тя е приятелка на певеца Малума, а срещата с Неймар е именно на негов концерт и връзката им се развива мълниеносно

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

Кума Лиса ходи на мол, за да храни малки

В полите на Витоша в София  Законът забранява да бъде отстреляна в населено място  Шопингуваща на мол лисица е хит в столицата през последната седмица! Оранжевият хищник прикова любопитни погледи, защото денем и нощем обикаля около голям търговски център в полите на Витоша, непосредствено след Околовръстното

Трофей на яз. "Искър": Не сте виждали такъв костур!

Трофей на яз. "Искър": Не сте виждали такъв костур!

Екземпляр с тегло 2,380 кг атакува силиконовата примамка на Димитър Николов Костур голям колкото шаран! Да, има такива и тези дни точно такъв бе уловен от водите на язовир "Искър". Хищна риба с дължина цели 52 сантиметра и тегло 2,380 килограма се закачи на въдицата на Димитър Николов от София. Екземпляр с толкова внушителни размери е

Ваня Джаферович с непозната жена

Ваня Джаферович с непозната жена

С непозната жена беше засечен Ваня Джеферович. Бившият футболист, който участва в редица шоута за оцеляване, се разходи с дългокосата хубавица, пийна с нея кафе и дори двамата хапнаха на слънце. Снимки: България

По-заразен COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

По-заразен COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

Силно заразният "Делта" вариант на Covid-19 и сезонен грип ще ни атакуват през есента. Тази година 230 000 български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно след средата на октомври, обявиха преди дни от здравното министерство и подчертаха, че за хората, преболедували Covid-19

Биатлонистката Милена Тодорова:
Искам да вървя крачка по крачка

Биатлонистката Милена Тодорова: Искам да вървя крачка по крачка

Дълги години българските фенове на зимните спортове очакваха появата на новата Екатерина Дафовска. Липсата на успехи в женския биатлон продължи цяло десетилетие, преди на хоризонта да изгрее Милена Тодорова. 23-годишната троянка избухна на световното първенство за девойки през 2020-а, където спечели три медала

Ваня Джаферович с непозната жена

Ваня Джаферович с непозната жена

С непозната жена беше засечен Ваня Джеферович. Бившият футболист, който участва в редица шоута за оцеляване, се разходи с дългокосата хубавица, пийна с нея кафе и дори двамата хапнаха на слънце. Снимки: България

По-заразен COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

По-заразен COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

Силно заразният "Делта" вариант на Covid-19 и сезонен грип ще ни атакуват през есента. Тази година 230 000 български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно след средата на октомври, обявиха преди дни от здравното министерство и подчертаха, че за хората, преболедували Covid-19

1904 новозаразени с COVID-19, 7,8% от тестваните, 1709 са излекувани

1904 новозаразени с COVID-19, 7,8% от тестваните, 1709 са излекувани

1904 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа или 7,8% от направените общо 24 275 теста. Това сочат данните на Единния информационен портал. 4969 души са хоспитализираните, а от тях 416 се намират в интензивно отделение. 1709 е броят на излекуваните през последното денонощие

Халваджиян-младши обича хубаво кафе

Халваджиян-младши обича хубаво кафе

Чак в специализиран магазин за кафе се занесе Бебо Халваджиян, за да си купи качествена напитка. Наследникът на продуцента Магърдич дълго избира какъв сорт да си поръча, след което зорко надзираваше как се опакова поръчката му. Снимки: България

Актьор на раздумка пред блока

Актьор на раздумка пред блока

На раздумка пред блока излезе Георги Новаков. Пременен със синя блуза и с цигара в ръка, актьорът, играл както в "Записки по българските въстания", така и в "Под прикритие", си похортува със свой познат, след което се прибра вкъщи. Снимки: България

Д-р Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват

Д-р Миндов: Едва 10% от COVID пациентите в реанимация оцеляват

Едва 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимацията, оцеляват, заяви д-р Георгри Миндов в ефира на "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Половината от тях загиват още в първите 48 часа и смъртността е много висока. Миндов коментира, че "Делта" вариантът заразява и се разпространява много бързо и е по-агресивен

1835 нови случаи с COVID-19 за последните 24 часа, 8,74% от тестваните, 99 починали

1835 нови случаи с COVID-19 за последните 24 часа, 8,74% от тестваните, 99 починали

1835 са новите случаи с COVID-19 за последното денонощие, съобщава Единният информационен портал. Това означава с 985 повече от вчера. Направени са 20 996 теста, тоест положителните проби са 8,74%. Общо направените тестове у нас досега са 4 679 511. Потвърдените случаи на коронавирус от началото на пандемията са 489 423

Слави Трифонов: Социолозите лъжат

Слави Трифонов: Социолозите лъжат

Социологическите агенции "Тренд", "Алфа Рисърч" и "Галъп" пишат, че ИТН губи подкрепата на избирателите. Според тях Слави е загубил първото място и му дават от второ до четвърто. Явно това е предизвикало гнева на Слави, за да избухне той така във фейсбук: Това че българските социолози не познават е толкова абсолютна истина, колкото истината

По бяла ризка Николай Василев обикаля София

По бяла ризка Николай Василев обикаля София

Облечен в стилна бяла ризка и дънки, Николай Василев обикаля из София. Неосъщественият премиер от първия кабинет на Слави има офис в центъра на столицата и не спира да върти бизнеса си. Снимки: България

Треньор от Пловдив обикаля София

Треньор от Пловдив обикаля София

Треньорът на "Локомотив" (Пловдив) крачи с жена си по софийските улици, не пропусна да забележи всевиждащото око на "България Днес". Двамата обиколиха безмълвно софийските улици, след което си заминаха за Пловдив. Снимки: България