Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10036060 www.bgdnes.bg

Язовецът Борко оцелява по чудо

Блъснат е от кола, 24 часа лежи на пътя, но не умира 

Язовецът Борко е истински сървайвър!
Животинката е блъсната от автомобил, лежи безпомощно цяло денонощие на пътя, но по чудо оцелява.
"Борко е забелязан като труп на ненатоварен път и колата го е подминала, защото е бил неподвижен. На следващия ден същата кола минава пак от там и животното помръдва глава в момента, в който колата минава покрай него. Хората спират и взимат язовеца. Един кратък миг на съвпадение след 24 и може би доста повече часове агония на животното на пътя", разказват чудната история от фондация "Дивите животни".
Лекари в момента се борят за живота му, тъй като язовеца има тежка черепно-мозъчна травма. Но и шансове да продължи да живее, тъй като вече е показал, че е много борбено животно.
"Това, което трябва да знаете, е, че невинаги труповете на блъснати животни, които виждате, минавайки с автомобилите си по нашите пътища, са наистина трупове. В много от случаите това са животни в изключително тежко състояние, но все още не мъртви. В много от случаите може нещо да се направи, за да се спаси животът на животното или поне да се прекратят мъките му, за да не агонизира още часове", разкриват от фондацията.
"Винаги когато имате възможност, проверявайте телата на животните на пътя. Понякога само огледалце пред носа може да покаже едва доловимото дишане на животното и пак може да се помогне. За черепно-мозъчните травми е от изключително значение да се вливат подходящи медикаменти в първите 24 часа от инцидента. Всяка загуба на време намалява шансовете за оцеляване и възстановяване. Ако животното е вече труп, добре е да го метнете извън пътя встрани зад оградата, ако има такава. Други животни ще идват да се хранят от трупа и те на свой ред ще станат жертви на пътя", добавят от "Дивите животни".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама