Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10036095 www.bgdnes.bg

Гигантска шевица пази от болести

Кметицата лично създава творбата

Украсата е изрисувана върху къща в Горно Изворово 

Гигантска шевица, носеща здраве, грее върху къща в старозагорското село Горно Изворово.

Уникалната творба е изрисувана ръчно от кметицата Теодора Рабошева и секретаря на кметството Елена Банева, а петима мъже им помагат, за да успеят в начинанието си. Впечатляващата творба, която е дълга 9 и широка 1 метър, се появява върху стена на бивша кръчма, която в момента е нефункционираща сграда.

Първоначално майстори подготвят фасадата, като я шпакловат и пребоядисват. След това двете дами започват детайлната работа, като старателно изписват всяко квадратче, за да се получи крайният шедьовър. Рабошева и Банева отделят всеки ден по няколко часа и така след около три седмици успяват да завършат творбата си. Казват, че шевицата не е само за красота, но и се разчита да донесе здраве на местните жители, тъй като още предците ни вярват в чудодейната сила на рисунката с послание.

Реклама

"Прекрасната българска шевица, която грейна в центъра на Горно Изворово, е за здраве, плодородие и берекет на всички жители. Благодаря на страхотната ми колежка Елена Банева за идеята и осъществяването й. Както и на всички, които се включиха в инициативата - Петър Бижев, Боян Каличков, Мюмюн Шейха, Стайно Петков и Дилян Ноев. Бъдете здрави и благословени, мили хора", заяви емоционално Рабошева.

Творбата е направена с блажна боя, за да оцелее в променливите метеорологични условия и по-дълго време местните жители да й се радват.

Шевицата се ползва за почти всички дрехи, част от българската народна носия както в мъжкото, така и в женското облекло. Най-често везаните са кръстат, полегат, цепен, ажурен, прав бод. Най-много са геометричните, флоралните, животинските и човешките фигури, както и композираните мотиви.

Най-използвани са белият, червеният и черният цвят, като с допълваща роля са зеленият, синият, жълтият и кафявият цвят. Шевицата се шие непосредствено върху платното чрез равномерни бодове, изпълнявани под брой на нишките с разноцветни, най-вече вълнени, по-рядко копринени, а в по-ново време и памучни конци.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама