Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10044172 www.bgdnes.bg

Христо Стоичков става адмирал

Камата ще играе в биографичен филм за великия боксьор Ивайло Маринов

"В момента се снимам във филм за себе си. Много е интересно. Мен ме играе Ованес Торосян, талантливо момче, а аз ще съм моят баща. Иначе любим актьор ми е Васил Михайлов. На него съм подарявал боксови ръкавици."

Това сподели пред "България Днес" легендата на българския спорт Ивайло Маринов. Сценарият на филма се основава на биографичната книга на боксьора "Бий, за да те уважават". Освен че е най-добрият боксьор на България за XX век, Маринов е признат като един от най-великите в този спорт за всички времена в света. Работното заглавие на лентата е "Един квадрат свобода". Режисьор е Тодор Чапкънов, син на скулптора Георги Чапкънов-Чапа, а продуценти са Павел Владимиров и Елени Декидис.

Реклама

Най-любопитна във филма е ролята на единствения българин, носител на "Златната топка", Христо Стоичков.

"Не знам дали мога да издавам, но Ицо ще влезе в образа на адмирал Добрев. Тъй като две години мен не ме пускаха в чужбина. Пропуснах световно първенство, световна купа и две европейски. А тогава бях в силата си. Откраднаха ми четири титли. Този номер ми го скроиха от ЦСКА. Мръсниците се криеха зад възродителния процес и бягството на Галин Колев, съотборника ми. Но де факто на мое място налагаха цесекаря Краси Чолаков. Накрая видяха, че той не може да стане олимпийски шампион, и ме опростиха. В националния отбор ме върна адмирал Добрев. Той каза: "Залагам си фуражката. Ако той избяга, ме уволнете!". Председателят на "Черно море" Алексиев също гарантира за мен. Та Ицо ще играе точно този адмирал", сподели ни Маринов.

Златният медалист от Сеул '88 се смее, като си припомни за веселите случки, които има, и с нетърпение очаква да види как ще бъдат пресъздадени от актьорите.

"Оставал съм без гащи в Сеул например. Бяха задигнали екипа ми от хотелската стая. Тогава бях прежалил и кецовете. Един от охраната на хотела казал: "Много си готин, страшно те харесваме с жената". Тогава му подарих кецовете. Но златните ръкавици си пазя у дома, а олимпийския медал - в специален сейф. Иначе имам и други смешни случки. На европейското в Тампере се отдадох на страхотен секс. Но тогава не бях женен, нямам грехове към жена ми Пенка", бърза да уточни шампионът.

Рекордьор е по допинг проверки. Съдирали го от проби до късни доби, понякога до 1 ч. посред нощ. "Пий бира, за да пикаеш повече", казвали му те. "Как да се наливам, като имам кантар на другата сутрин", обяснявал боксьорът, който се биел в категория до 48 кг.

Днес Танцуващия на ринга, както го наричат няколко поколения в бокса, се радва на успеха на нашата боксьорка Стойка Кръстева, която донесе втори медал за България от олимпийските игри в Токио. "Велико е това момиче. Ревал съм с глас, като я гледах. Ще я поканя да ми гостува и първи ще я посрещна. Такава гордост е", сподели развълнувано 61-годишният боксьор Ивайло Маринов.

Реклама
Реклама
Реклама