Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10055609 www.bgdnes.bg

Морето инкубатор на четвъртата вълна

Заразата удря хората от 20 до 40 години

Детските лагери повалят малчуганите

Морето се превръща в инкубатор на четвъртата вълна на коронавируса. Препълнените плажове и нощни заведения се очертават като развъдник на разпространение на заразата не само заради струпването на много хора, но и поради масовото неспазване на противоепидемичните мерки.

Това мнение изрази пред "България Днес" епидемиологът и преподавател в Медицинския университет в Пловдив д-р Христиана Бацелова. Експертът е на морето сега и от първа линия наблюдава масовото неспазване на мерките.

Реклама

"Можеше освен да спасим туристическия летен сезон, така и да се предпазим, ако беше ваксиниран персоналът и бяха допускани ваксинирани клиенти в местата за настаняване или такива с направени бързи антигенни тестове. Но за тази цел голяма роля играе бизнесът", сподели пред вестника специалистът.

Д-р Бацелова отбелязва още, че най-потърпевши от бързо наближаващата вълна на COVID-19 с делта варианта ще бъдат младите и активни хора между 20 и 40 години. Именно те са болшинството, което пълни плажовете и нощните заведения в морските ни курорти.

"Отправям апел за ваксиниране към всички, които не са го сторили все още. Особено на педагозите и работещите в ясли, детски градини и училища. Много родители са обезпокоени, че не могат да имунизират децата си, които са под 12 години. И ако персоналът в учебните заведения не се ваксинира, може да имаме увеличение на заразените деца. Както те, така и младите активни хора започват да боледуват по-често", прогнозира д-р Христиана Бацелова.

По думите й делта вариантът се разпространява по-бързо от очакваното, а в САЩ дори сравняват разпространението на заразата с тази от варицела.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама