Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10169950 www.bgdnes.bg

Селото на Гунди няма да носи името му

Засега Беренде няма да се прекръства на Аспарухово

Драгоманското село Беренде няма да се прекръства на Георги Аспарухово, поне засега. Това стана ясно в разговор с жители на населеното място, в което към момента живеят постоянно четиридесетина човека.

Покрай 50-годишнината от гибелта на "синия" символ Георги Аспарухов-Гунди се роди и идеята селото да бъде преименувано в негова чест. Първо се е оказало, че това е трудно начинание, предвид административните изисквания и наложителния референдум за осъществяване на идеята. След това Беренде не е родното село на легендарния нападател, а на баща му Аспарух Рангелов. Бай Аспарух още като млад се мести в София, където се жени и се раждат и децата му Георги и Лидия. Само като дете бъдещият футболист щ1 на България за ХХ век е посещавал баба си и дядо си и останалите там роднини. Друго не го свързва със селото, въпреки че летата са били щастливи и безгрижни за малчугана.

Реклама

В инициативния комитет бяха десетина души, сред които друга "синя" легенда и братовчед на Гунди - Стефан Павлов - Фифи Перото, и генерал-майор Кирил Войнов, бивш шеф на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност". Селцето се намира на 46 километра югозападно от София в община Драгоман. Разположено е в хълмистата област Забърге, на левия скат над река Нишава. Беренде вече минава за вилна зона и затова официално има само четиридесетина жители, предимно възрастни хора.

Аспарухов е юноша на тима от "Герена", а днес стадионът на "Левски" носи неговото име. Гунди загива в нелепа катастрофа на прохода Витиня на път за Враца на 30 юни 1971 г. в управляваната от него "Алфа Ромео". В автомобила са още приятелят му и съотборник Никола Котков и един капитан от тогавашната милиция. Версиите за трагедията и до днес са няколко. Според една Гунди е карал твърде бързо, друга твърди, че спирачките на колата не били напълно изправни, а трета казва, че той е опитал да заобиколи излезлия от страничен път тежкотоварен камион, но не е видял, че той влачи и ремарке след себе си.

Факт е, че погребението на двамата футболисти на "Левски" - Гунди и Котков, става второто най-масово събиране на хора в новата история на България след погребението на цар Борис III. Заради това, че го е допуснал, тогава е освободен от поста си и вътрешният министър Ангел Солаков.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама