Проф. Огнян Герджиков: Надеждата ми е в партия на Кирил Петков и Асен Василев

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Огнян Герджиков

Огнян Герджиков

Слави се оказа аматьор, профилът му е като този на Бойко Борисов 

КОЙ Е ТОЙ

Проф. Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Професор по гражданско и търговско право. Автор на десетки учебници, монографии, студии и статии на български, руски, немски и английски език в областта на гражданското, търговското и дружественото право. На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-ото Народно събрание. Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Служебен премиер през 2017 г. Носител е на орден "Стара планина".

- Г-н Герджиков, прогнозирате ли успех на каузата ви за писане на кирилица?

- Национална черта е склонността да възвеличаваме чуждото. Нека си спомним пиесата "Криворазбрана цивилизация" на Добри Войников, която описва чуждопоклонничеството на българина. Трябва много хора да застанат зад тази кауза, която на няколко пъти се опитвам да повдигам, тъй като само на 24 май се сещаме, че сме дали нещо на света, а извън тази дата масово се пише на латиница и английски език. Това показва ниско самочувствие, за което нямаме никакви основания. Имаме хилядолетна история и трябва да се гордеем с нея. Както и с четмото и писмото на светите братя Кирил и Методий, от което се ползват над 200 млн. души. Нека се пише двуезично, но първият език да бъде български. Това ми се иска да го възприемем като национална кауза.

- Кога и как може да се възцари ред в храма на парламентаризма? За да имаме усещане за спокойствие и сигурност.

- Много са факторите. Един от тях е много хора да излизат в публичното пространство, да обръщат внимание на тази язва в обществото ни и ние не бива да го позволяваме безкрайно дълго. Все пак не сме и чудо невиждано. По света има подобни явления немалко. Има държави, които с години не могат да формират правителство поради неразбирателство в парламента. Ясен пример е Израел, който две години нямаше редовен кабинет. Белгия също. Но и това не трябва да ни успокоява безкрайно дълго.

- Какъв е правилният изход?

- Добре работеща икономика. Едно добро управление може да компенсира до голяма степен инфлацията, поскъпването на всички стоки, от което страдат най-много хората с ниски доходи и на първо място пенсионерите. България има нужда от професионалисти, които да поемат лостовете на управлението.

- Как виждате развитието на горещата политическа есен?

- Възлагам доста сериозна надежда на един евентуален политически проект в лицето на Кирил Петков и Асен Василев. Хора, които са високообразовани и доказани специалисти в най-важните области - икономиката и финансите. Засега няма отрицание за такъв проект и аз смятам, че един такъв опит би бил много успешен. И бих се радвал, ако действително това се случи. Защото никоя от сегашните политически партии не е в състояние да получи достатъчно подкрепа, че да може да диктува условията.

В основата на просперитета на всяка нация стои икономиката. Ако тя заработи по-добре и стане конкурентоспособна, това ще даде тласък на развитие на всички сфери в България. И ще се почувства в рамките на следващите няколко години. Нашата коалиционна култура е ниска. Партийният интерес е водещ, а не националният. Което води дотам, че не може да се стигне до една коалиция, която да си постави най-важните задачи за решаване в страната и да ги преследва. Затова моята надежда е в този евентуален нов политически проект.

- А вие бихте ли се включил в него, ако бъдете поканен?

- Ако получа покана, едва ли ще я откажа, но сам няма да предприема никакви активни действия. Бих могъл да откликна при евентуална покана и бих подкрепил този проект.

- Значи не са водени все още разговори с вас?

- Не, никой не е водил разговори с мен. Едва ли ще се стигне до това. Има достатъчно млади и достатъчно добре образовани хора, много добри в своите области и смятам, че натам трябва да бъдат насочени усилията. В младите хора е бъдещето на България, а не във възрастните.

- Кои бяха основните грешки в прехода, че да не отлепяме от редица негативни класации?

- Струва ми се, че индивидуализмът е вкоренен в българина. За разлика от Япония и Германия например, които могат като нации да се обединят в юмрук и да преследват една цел, ние сме индивидуалисти. А те трудно съставят здраво общество. Затова не можем да просперираме. Този преход позволи на много хора с не много чисти намерения да станат водещи бизнесмени. Те завзеха голяма част от икономиката и това се отрази неблагоприятно. Трябва повече дисциплина и мисъл за България, които липсват.

- Можем ли да приравним индивидуализма с егоизма? И по-конкретно - поведението на Слави Трифонов. Можем ли да говорим за его и неговите последващи последствия в държавата?

- Добре го казахте. Профилът на Слави Трифонов наподобява този на Бойко Борисов. Хора с много ясно изразено его. Трифонов постъпи съвсем аматьорски в политиката. Така не се прави. Съжалявам, че трябва да го кажа, но когато човек има 65 депутатски места, не може да си позволи да слага на масата кабинет и да иска от другите политически партии да започнат да ръкопляскат. Това няма как да стане. Това е липса на коалиционна култура. Би могъл да направи такова нещо, ако има 125 депутати, а не 65. Тук направи първата си сериозна грешка и оттук нататък още няколко, което ще доведе вероятно до спад в следващия парламентарен вот. Това предричат и социолозите - спад на доверието в "Има такъв народ".

- Вярвате ли, че ГЕРБ могат отново да поемат властта под нова коалиционна форма?

- Много е вероятно ГЕРБ да бъде водеща политическа сила на следващите парламентарни избори, ако междувременно не възникне нов политически субект. Смятам, че действително ГЕРБ ще изпревари "Има такъв народ", но пак ще бъде с недостатъчен брой народни представители и ще трябва да търси коалиция. А както е известно, сега мантрата е "всички срещу ГЕРБ". И 70 депутатски места да получат в следващия парламент, те ще бъдат съвършено недостатъчно. И изведнъж пак ще се окаже в невъзможност да направи крачка напред.

- Как оценявате работата на служебния кабинет? Доскоро бяхте служебен министър-председател.

- За мен той е много силен. Като цяло може да се каже, че е може би най-добрият служебен кабинет в новата история на България. В него има много качествени хора, които правят много добри неща. Това ми вдъхва оптимизъм.

- Редно ли е според вас партийната субсидия да се намали от 8 лв. на глас на един лев?

- Не е лошо да има известно намаление, но субсидията да бъде 1 лев на глас е наистина много долнопробен популизъм. Тогава партиите няма да могат да се издържат. Следователно олигарсите ще овладеят управлението на страната.

- Да завършим с поглед към бъдещето. Какво ще бъде то според вас?

- Аз съм оптимист. Все ми се струва, че ще дойде по-добре време, в което България ще покаже, че има потенциал. Тук има качествени хора и те трябва да хванат кормилото на властта, за да тръгнат нещата така, както ни се иска на всички нас.

Жаси грее в Хелзинки

Жаси грее в Хелзинки

Русата сексбомба Жаси от "Сделка или не" загърби плажове и острови, за да се наслади на северните страни - грее от щастие в Хелзинки! Жасмин Маджид, както се казва блондинката, отсяда в топхотел, но не лежи по цял ден в леглото, а обикаля из красивия финландски

Фолкпевица се кълчи от скука

Фолкпевица се кълчи от скука

Скучни и самотни са някои от вечерите на фолкпевицата Малката. Изпълнителката реши да се позабавлява, като си направи фотосесия по оскъдно облекло - само пред огледалото и със селфита на телефона си. Малката представи на почитателите си любимите си пози, а те я наградиха с лайкове и виртуални целувки

Ивайло Захариев готов за сватбата

Ивайло Захариев готов за сватбата

Готов за сватбата си е Ивайло Захариев. Ченгето Мартин от "Под прикритие" вече е закупил брачните халки, костюма и всички аксесоари. Звездата от "Пътят на честта" ще се ожени след броени дни за своята половинка Станислава. Актьорът и блондинката са заедно от няколко години и решават да се вземат официално и пред Бог

Ивайла Бакалова се радва на слънчев Лондон

Ивайла Бакалова се радва на слънчев Лондон

В Лондон избяга Ивайла Бакалова, за да види слънце. Сексапилната моделка е на екскурзия в Англия. Бакалова спря дъха на минувачите из столицата на Албиона. Облечена с черна изрязана блузка, която подчертава стегнатия й бюст, Ивайла се разходи из най-тузарските квартали на

Най-четени

Славена Вътова със секси ризка

Славена Вътова със секси ризка

На кафе и минерална вода седна Славена Вътова. Облечена със секси бяла ризка над спортен клин и бюстие, миската събра погледите на случайните минувачи. Снимки: България

Лекарят Николай Христов:  Сам ваксинирах децата си, за да ги защитя!

Лекарят Николай Христов: Сам ваксинирах децата си, за да ги защитя!

Решението го взех лесно, работя в реалността и знам за какво става дума  Виктория Стоянова "Ваксинирах двете си деца, за да ги защитя! Те бяха единствените, които досега бяха неваксинирани. Сега вече единственият без поставена ваксина е най-малкият ми син, който е на 6 г. и те не му позволяват да го направя

Голямата певица Тони Димитрова: 
Най-после ме оцениха и в София

Голямата певица Тони Димитрова: Най-после ме оцениха и в София

Петя Буюклиева не иска да дели наградата си с бургаската звезда и Марги Хранова "За мен е истински празник да участвам в софийски конкурс. Най-накрая да ме оценят и тук", каза с усмивка на устата си голямата наша певица Тони Димитрова. Изпълнителката на "Ах, морето" подели първото място на XI "Международен фестивал за поп и рок музика София" с

Стефан Димитров мята фасове

Стефан Димитров мята фасове

Да попуши на спокойствие седна Стефан Димитров. Докато весело си пафкаше, прочутият композитор не спря да говори по телефона си. Накрая Димитров метна фаса си в шахта на улицата. Да не вземе да я запуши, че идат дъждове? Снимки: "България

Миски закриват сезона на дините

Миски закриват сезона на дините

Изпращаме лятото с горещите Дениз и Дора Хапвайте повече от сочния плод и се топлете взаимно, пожелават красивите моделки Снимки: Ивайлов ПЕТРОВ Сезонът на дините закриха край морето две миски. Две от най-красивите моделки у нас - еротичната и огнена плеймейтка Дениз Хайрула и победителката от конкурса на Слави Трифонов "Мис Левски Г" Дора

"Златно момиче" в клиника вместо в клас

"Златно момиче" в клиника вместо в клас

Цвета Страхилова бори левкемията в Германия  В клиника вместо в класната стая посрещна новата учебна година Цвета Страхилова. 17-годишната ученичка е наричана златното момиче на Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Граовче" в Перник, тъй като е световна, европейска и балканска шампионка по фолклор и в колекцията си от отличия има над 50 златни

Българският Рамбо - Руси Минев: С лакти и колена ставам световен шампион!

Българският Рамбо - Руси Минев: С лакти и колена ставам световен шампион!

Мога да се справям с всякакви ситуации, казва ММА звездата Кой е той Българският ММА боец Руси Минев има страховития прякор Рамбо. Той записа изключително важна победа в Хърватия над Абраха Саломон Ааре. Двамата се изправиха в полуфинал на турнира на FNC - "Армагедон 2". Минев е част от спортния клуб "Армеец"

Момиче на 26 г. спасява девет души

Момиче на 26 г. спасява девет души

Стилияна Попова три пъти дарява кръвна плазма Не се чувствам герой, ако трябва да се сравня с лекар на първа линия, казва младата жена  Стилияна е само на 26 години, но е направила добро като за цял живот. Младата майка от пловдивското село Строево тази година три пъти е дарила реконвалесцентна плазма за лечение на COVID-19 и е помогнала на 9

Орхан Мурад с нова любов

Орхан Мурад с нова любов

След развода с майката на Сузанита С кого се срещам си е лично моя работа, казва легендарният фолкпевец Орхан Мурад отново е влюбен и в сериозна връзка. Само няколко месеца след като се разведе с Шенай - майката на детето му Сузанита, легендарният фолкизпълнител има нова жена до себе си. Двамата са неотлъчно заедно и вече са забелязвани на

Милиционер убива две касиерки и авер за 100 бона

Милиционер убива две касиерки и авер за 100 бона

Кървава трагедия разтриса Толбухин в началото на 80-те г. на XX век Майор Живко Димитров опитва да инсценира смъртта си, но неуспешно Милиционерът Живко Димитров разстрелва две касиерки от Универсалния магазин и свой познат в гр. Добрич (по това време гр. Толбухин) и отмъква 100 бона. Опитва да инсценира смъртта си

Най-коментирани

Дъщерята на Джина Стоева работи

Дъщерята на Джина Стоева работи

Ивая, дъщерята на Джина Стоева, няма да порасне мързелива - отсега майка й я строява! Певицата показа колоритно фото, на което Ивая й мие косата досущ като професионална фризьорка. "Ивая вече "заработва"!", смее се Джина

Жаси грее в Хелзинки

Жаси грее в Хелзинки

Русата сексбомба Жаси от "Сделка или не" загърби плажове и острови, за да се наслади на северните страни - грее от щастие в Хелзинки! Жасмин Маджид, както се казва блондинката, отсяда в топхотел, но не лежи по цял ден в леглото, а обикаля из красивия финландски

Фолкпевица се кълчи от скука

Фолкпевица се кълчи от скука

Скучни и самотни са някои от вечерите на фолкпевицата Малката. Изпълнителката реши да се позабавлява, като си направи фотосесия по оскъдно облекло - само пред огледалото и със селфита на телефона си. Малката представи на почитателите си любимите си пози, а те я наградиха с лайкове и виртуални целувки

Момчил и Яница не се разделили заради изневяра

Момчил и Яница не се разделили заради изневяра

"Яница не ми е изневерявала!" Това заяви бившата й половинка Момчил. Двойката, която се прочу с участието си в "Един за друг", се раздели малко след края на любовното риалити. "България Днес" първи разкри за краха на връзката им. Злите езици веднага измислиха "новината", че краят на брака им настъпва след изневяра от страна на чернокосата

Стоичков: Не се меся на Стойчо

Стоичков: Не се меся на Стойчо

Носителят на "Златната топка" Христо Стоичков не се меси в работата на Стойчо Младенов. Камата даде интервю за специалното списание "ЦСКА в Европа 2021/2022". "Стойчо си знае работата, не му се бъркам - казва Стоичков. - Той е треньорът и се грижи за отбора, за стила, за тактиката. Пожелавам и на него, и на екипа му успех

Силиконката Соня от "Игри на волята" лъсна гола

Силиконката Соня от "Игри на волята" лъсна гола

Скандални снимки на Соня от "Игри на волята" се появиха в интернет. Фотосите на силиконовата гръд на 43-годишната мадама обикалят из мрежата. Бюстът на Соня наистина е внушителен. Тя има стотици кубици силикон в гърдите си. Соня работи на държавна длъжност. Тя е част от племето на

Ивайло Захариев готов за сватбата

Ивайло Захариев готов за сватбата

Готов за сватбата си е Ивайло Захариев. Ченгето Мартин от "Под прикритие" вече е закупил брачните халки, костюма и всички аксесоари. Звездата от "Пътят на честта" ще се ожени след броени дни за своята половинка Станислава. Актьорът и блондинката са заедно от няколко години и решават да се вземат официално и пред Бог

Ивайла Бакалова се радва на слънчев Лондон

Ивайла Бакалова се радва на слънчев Лондон

В Лондон избяга Ивайла Бакалова, за да види слънце. Сексапилната моделка е на екскурзия в Англия. Бакалова спря дъха на минувачите из столицата на Албиона. Облечена с черна изрязана блузка, която подчертава стегнатия й бюст, Ивайла се разходи из най-тузарските квартали на

Опакованата Триумфална арка на живо - една сбъдната мечта на 60 години

Опакованата Триумфална арка на живо - една сбъдната мечта на 60 години

Проектът е с бюджет 14 милиона евро. Той е финансиран изцяло от самия Кристо, основно чрез продажба на оригинални негови произведения - подготвителни рисунки, сувенири, макети, литографии. През последната година три екипа, под ръководството на племенника на Кристо – Владимир Явашев, са работили почти денонощно по опаковането на френския символ

Мариян от "Фермата" иска да напуска

Мариян от "Фермата" иска да напуска

Шокиращ ход предприе един от риалити героите във "Фермата". Мариян, участникът с най-мрачно минало в шоуто, неочаквано реши да напусне стопанството. Човекът, който дълго време се подвизаваше в бандата за кражби на Джиджи, жестоко се нарани, докато цепеше ритловици, а върху дланите му цъфнаха дълбоки рани

По бяла ризка Николай Василев обикаля София

По бяла ризка Николай Василев обикаля София

Облечен в стилна бяла ризка и дънки, Николай Василев обикаля из София. Неосъщественият премиер от първия кабинет на Слави има офис в центъра на столицата и не спира да върти бизнеса си. Снимки: България

850 са новозаразените с COVID-19 за последните 24 часа. Излекувани са 584

850 са новозаразените с COVID-19 за последните 24 часа. Излекувани са 584

850 са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, съобщава Единният информационен портал. Случаите са с 1342 по-малко от вчера. Направени са 9086 теста, което означава, че положителните проби са 9,4%. Общо 4 658 520 теста са направени у нас досега. Потвърдените случаи на коронавирус от началото на пандемията са 487 588

Треньор от Пловдив обикаля София

Треньор от Пловдив обикаля София

Треньорът на "Локомотив" (Пловдив) крачи с жена си по софийските улици, не пропусна да забележи всевиждащото око на "България Днес". Двамата обиколиха безмълвно софийските улици, след което си заминаха за Пловдив. Снимки: България

Актьор си проверява колата

Актьор си проверява колата

Проверка на налягането на гумите си прави Емил Марков, видя "България Днес". Актьорът от "Откраднат живот" бе забелязан на бензиностанция на магистралата, където зареди колата си, но не поиска помощ от персонала, а сам прегледа гумите й. След това плати сметката и заедно със съпругата си Албена Павлова седнаха в кафето наблизо

След 8 г. брак Ивет Лалова: Най-красивите години в живота ми

След 8 г. брак Ивет Лалова: Най-красивите години в живота ми

Звездата на българската атлетика Ивет Лалова отбеляза с пост във фейсбук 8-ата годишнина от брака си с италианеца Симоне Колио. "8 години като г-жа Колио. Най-красивите години в живота ми. Честита годишнина Симоне Колио", написа спринтьорката в социалната

Джуджи хапва с дружки

Джуджи хапва с дружки

На вкусна трапеза в столичен ресторант седна да похапне Джуджи. Деляна Маринова, както е истинското име на бившата водеща при Гала, си прекара повече от добре заедно с две свои приятелки и не спря да говори и се смее по време на целия обяд. Снимки: "България

Стойчо мъдрува в джипка

Стойчо мъдрува в джипка

На дълбок размисъл се отдаде Стойчо Младенов. Треньорът на ЦСКА прекара дълго време в огромния си луксозен джип, потънал в тежки мисли. Стойчо сигурно обмисля нова тактика на отбора си и явно го прави добре, защото отборът му срази Ботев (Бр) с 4:2 в последния кръг на първенството. Снимки: "България

Първи сняг по високите върхове очакват синоптиците тази седмица

Първи сняг по високите върхове очакват синоптиците тази седмица

Първият сняг по високите върхове да дойде още тази седмица, прогнозира синоптикът проф. Георги Рачев. Ще го донесе студеният фронт, който минава през страната в момента. Въпреки предстоящите по-студени дни до петък обаче, уикендът се очертава топъл и всеки, който е замислил да го прекара навън, ще може да го направи

Нова мода - мъжете с цветни смокинги на наградите “Еми”

Нова мода - мъжете с цветни смокинги на наградите “Еми”

Актьорите бяха облечени в яркосиньо и пепел от рози Ако всяка жена трябва да има малка черна рокля в гардероба си, всеки мъж трябва да притежава черен смокинг, макар че този сезон може да го остави да събира прах, защото на мода сред силния пол са цветните и шарени елегантни костюми. Тренда утвърдиха актьорите на наградите “Еми” тази година

Тейлър Суифт изненада с римейк на сингъл от 1989 г. (Видео)

Тейлър Суифт изненада с римейк на сингъл от 1989 г. (Видео)

Певицата Тейлър Суифт изненадващо пусна на пазара нова версия на хитовия си сингъл от 1989 г. Wildest Dreams, за която била вдъхновена от успеха на парчето сред потребителите на ТикТок, съобщи "Билборд". Пускането на сингъла е изненадващо и защото на 19 ноември се очаква певицата да издаде и нова версия на албума си "Red" от 2012 г