Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10173382 www.bgdnes.bg

Проф. Огнян Герджиков: Надеждата ми е в партия на Кирил Петков и Асен Василев

Слави се оказа аматьор, профилът му е като този на Бойко Борисов 

КОЙ Е ТОЙ

Проф. Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Професор по гражданско и търговско право. Автор на десетки учебници, монографии, студии и статии на български, руски, немски и английски език в областта на гражданското, търговското и дружественото право. На 5 юли 2001 г. е избран за председател на 39-ото Народно събрание. Избиран е два пъти за народен представител от листата на НДСВ. Служебен премиер през 2017 г. Носител е на орден "Стара планина".

- Г-н Герджиков, прогнозирате ли успех на каузата ви за писане на кирилица?

Реклама

- Национална черта е склонността да възвеличаваме чуждото. Нека си спомним пиесата "Криворазбрана цивилизация" на Добри Войников, която описва чуждопоклонничеството на българина. Трябва много хора да застанат зад тази кауза, която на няколко пъти се опитвам да повдигам, тъй като само на 24 май се сещаме, че сме дали нещо на света, а извън тази дата масово се пише на латиница и английски език. Това показва ниско самочувствие, за което нямаме никакви основания. Имаме хилядолетна история и трябва да се гордеем с нея. Както и с четмото и писмото на светите братя Кирил и Методий, от което се ползват над 200 млн. души. Нека се пише двуезично, но първият език да бъде български. Това ми се иска да го възприемем като национална кауза.

- Кога и как може да се възцари ред в храма на парламентаризма? За да имаме усещане за спокойствие и сигурност.

- Много са факторите. Един от тях е много хора да излизат в публичното пространство, да обръщат внимание на тази язва в обществото ни и ние не бива да го позволяваме безкрайно дълго. Все пак не сме и чудо невиждано. По света има подобни явления немалко. Има държави, които с години не могат да формират правителство поради неразбирателство в парламента. Ясен пример е Израел, който две години нямаше редовен кабинет. Белгия също. Но и това не трябва да ни успокоява безкрайно дълго.

- Какъв е правилният изход?

- Добре работеща икономика. Едно добро управление може да компенсира до голяма степен инфлацията, поскъпването на всички стоки, от което страдат най-много хората с ниски доходи и на първо място пенсионерите. България има нужда от професионалисти, които да поемат лостовете на управлението.

- Как виждате развитието на горещата политическа есен?

- Възлагам доста сериозна надежда на един евентуален политически проект в лицето на Кирил Петков и Асен Василев. Хора, които са високообразовани и доказани специалисти в най-важните области - икономиката и финансите. Засега няма отрицание за такъв проект и аз смятам, че един такъв опит би бил много успешен. И бих се радвал, ако действително това се случи. Защото никоя от сегашните политически партии не е в състояние да получи достатъчно подкрепа, че да може да диктува условията.

Реклама

В основата на просперитета на всяка нация стои икономиката. Ако тя заработи по-добре и стане конкурентоспособна, това ще даде тласък на развитие на всички сфери в България. И ще се почувства в рамките на следващите няколко години. Нашата коалиционна култура е ниска. Партийният интерес е водещ, а не националният. Което води дотам, че не може да се стигне до една коалиция, която да си постави най-важните задачи за решаване в страната и да ги преследва. Затова моята надежда е в този евентуален нов политически проект.

- А вие бихте ли се включил в него, ако бъдете поканен?

- Ако получа покана, едва ли ще я откажа, но сам няма да предприема никакви активни действия. Бих могъл да откликна при евентуална покана и бих подкрепил този проект.

- Значи не са водени все още разговори с вас?

- Не, никой не е водил разговори с мен. Едва ли ще се стигне до това. Има достатъчно млади и достатъчно добре образовани хора, много добри в своите области и смятам, че натам трябва да бъдат насочени усилията. В младите хора е бъдещето на България, а не във възрастните.

- Кои бяха основните грешки в прехода, че да не отлепяме от редица негативни класации?

- Струва ми се, че индивидуализмът е вкоренен в българина. За разлика от Япония и Германия например, които могат като нации да се обединят в юмрук и да преследват една цел, ние сме индивидуалисти. А те трудно съставят здраво общество. Затова не можем да просперираме. Този преход позволи на много хора с не много чисти намерения да станат водещи бизнесмени. Те завзеха голяма част от икономиката и това се отрази неблагоприятно. Трябва повече дисциплина и мисъл за България, които липсват.

- Можем ли да приравним индивидуализма с егоизма? И по-конкретно - поведението на Слави Трифонов. Можем ли да говорим за его и неговите последващи последствия в държавата?

- Добре го казахте. Профилът на Слави Трифонов наподобява този на Бойко Борисов. Хора с много ясно изразено его. Трифонов постъпи съвсем аматьорски в политиката. Така не се прави. Съжалявам, че трябва да го кажа, но когато човек има 65 депутатски места, не може да си позволи да слага на масата кабинет и да иска от другите политически партии да започнат да ръкопляскат. Това няма как да стане. Това е липса на коалиционна култура. Би могъл да направи такова нещо, ако има 125 депутати, а не 65. Тук направи първата си сериозна грешка и оттук нататък още няколко, което ще доведе вероятно до спад в следващия парламентарен вот. Това предричат и социолозите - спад на доверието в "Има такъв народ".

- Вярвате ли, че ГЕРБ могат отново да поемат властта под нова коалиционна форма?

- Много е вероятно ГЕРБ да бъде водеща политическа сила на следващите парламентарни избори, ако междувременно не възникне нов политически субект. Смятам, че действително ГЕРБ ще изпревари "Има такъв народ", но пак ще бъде с недостатъчен брой народни представители и ще трябва да търси коалиция. А както е известно, сега мантрата е "всички срещу ГЕРБ". И 70 депутатски места да получат в следващия парламент, те ще бъдат съвършено недостатъчно. И изведнъж пак ще се окаже в невъзможност да направи крачка напред.

- Как оценявате работата на служебния кабинет? Доскоро бяхте служебен министър-председател.

- За мен той е много силен. Като цяло може да се каже, че е може би най-добрият служебен кабинет в новата история на България. В него има много качествени хора, които правят много добри неща. Това ми вдъхва оптимизъм.

- Редно ли е според вас партийната субсидия да се намали от 8 лв. на глас на един лев?

- Не е лошо да има известно намаление, но субсидията да бъде 1 лев на глас е наистина много долнопробен популизъм. Тогава партиите няма да могат да се издържат. Следователно олигарсите ще овладеят управлението на страната.

- Да завършим с поглед към бъдещето. Какво ще бъде то според вас?

- Аз съм оптимист. Все ми се струва, че ще дойде по-добре време, в което България ще покаже, че има потенциал. Тук има качествени хора и те трябва да хванат кормилото на властта, за да тръгнат нещата така, както ни се иска на всички нас.

Реклама
Реклама
Реклама