Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10198786 www.bgdnes.bg

Проф. Надежда Сейкова на 90 години: Не вярвам в Бог!

Не ми харесват новите шашкащи режисьорски ефекти

"На вярвам в Бог, както ни учи християнството. Макар като ученичка да съм учила вероизповедание, да съм ходила редовно на църква и да съм имала икона вкъщи. Аз си вярвам в нещо, което не мога да си представя, в някаква сила, която не познаваме и която е създала и поддържа този необятен Космос." Това сподели актрисата, режисьор и преподавател по актьорско майсторство Надежда Сейкова. 90-годишната професорка само преди дни получи специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура за тази година. Сейкова взе статуетка, дело на Георги Чапкънов, която е реплика на статуята на света София, както и парична награда. "Наистина имам купища признания. Наредила съм си ги всичките в стаята. Но за какво са ми? И се чудя какво мога да направя? И виждам, че е нищо. Свърши вече. И си казвам даже - не бива да ходя много навън, трябва да се затворя в себе си и вече да се подготвя за другаде", казва с тъга в гласа Сейкова, която въпреки годините продължава да излиза навън и да се радва на живота.

"Напоследък много мисля за този Бог, на който се молим ние. И не мога да го разбера. За мен тази сила е създала целия този свят. Не сме достатъчно мъдри ние самите, за да спазваме законите на взаимното живеене и справедливостта. Общувала съм с много отци, виждала съм обаче и такива, дето се напиват и си водят любовниците. Тези посредници между небето и нас също са хора и могат да бъдат и много лоши, и много добри. Не те правят връзката обаче с тази сила над нас", разсъждава Нейкова, като не подминава и пандемичната обстановка, в която се намираме в момента.

Реклама

"Мисля, че чрез нея природата ни наказва, защото не знаем как да се държим с водите, с горите, с цветята, нито помежду си. И ако я има тази сила, тя ни разтърсва. Колкото до политиците, аз не ги харесвам. Чрез политиката те си галят само суетата, освен че си вдигат заплатите. Особено мъжете, като почнат да говорят, се надуват като петли и въобще не мислят как да направят битието на хората по-добро", смята Сейкова.

От известно време и тя вече не преподава и не се среща често със студентите си. "Разбрах и че Цветана Манева се отказала от преподаването. И аз също от моето в "Любен Гройс", мисля, че е срамно вече", смее се професорката. Според нея има много неща, които в момента не й харесват в театъра, както и в киното. "Може да съм премного стара и да не приемам новото. Не знам. Но примерно не ми харесват прекалените режисьорски ефекти на моите колеги, с които искат да блеснат - осветление, пушеци, димове в салона. Това ли е най-важното? Вярно, трябва да създадем спектакъл, важна е цялата картина, но главното е актьорът. Да се разкрият взаимоотношенията, а не да го шашнем с ефекти или с декори. Мисля, че за това е изкуството във всяко едно отношение. С този стремеж останах като режисьор до края", казва проф. Сейкова, която има повече от 400 студенти.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама