Д-р Калин Лисички, директор на катедра "Педиатрия": Бебета вече умират от коронавирус

Приятел
Автор: БД Онлайн

Д-р Калин Лисички, директор на катедра "Педиатрия": Бебета вече умират от коронавирус

Децата са уязвима група, боледуват по-тежко и се заразяват по-често 

КОЙ Е ТОЙ

Д-р Калин Лисички завършва висшето си образование в Медицинска академия – София, през 1984 г. Същата година започва работа като участъков педиатър в Дупница. От 1987 г. в продължение на 20 години е асистент, старши асистент и главен асистент в Клиниката по ревматични и колагенови заболявания към Катедрата по педиатрия на МУ - София. Специалност по педиатрия придобива през 1991 г., а по детска ревматология - през 1997 г. От 2007 г. е член на екипа на МБАЛ "Токуда", а впоследствие - началник на Клиниката по педиатрия.

Надя Панкова

- Д-р Лисички, много се говори, че децата са най-засегнатите от новия делта вариант на коронавируса. Това вярно ли е, или е паника от социалните мрежи?

- При децата наблюденията са, че именно с делта варианта се увеличава броят на заразените, не казвам болните, защото това са две различни неща. Но протича и по-тежко. По данни на американския център за контрол на болестите двойно е увеличен броят именно на хоспитализираните деца.

- Под деца визираме хора до 18-годишна възраст, нали?

- Да. Като боледуват и доста по-малките. Под 16 години боледуващите пък се базират на факта, че именно те не са ваксинирани, и вирусът, естествено, търси онези, които не са защитени от ваксина. Това е и другото обяснение.

- Скоро имаше скандал с лекар, който отказа ваксинация на дете на 12 години въпреки желанието на родителите. Защо е според вас тази ситуация?

- Ами защото има и известен страх от ваксините в самите лекари. Има и сред медицинските работници, и сред учителите. Не трябва да е така! Ние ваксинираме и деца, преди това ги консултираме и до днес нямаме нито една странична реакция.

- В "България Днес" обаче публикувахме материал за ваксинирана медицинска сестра с "Астра Зенека", която получава внезапна парализа след имунизация. Доколко такива реакции са изключение, защото подобни примери плашат хората от ваксинацията?

- Действително има описани парализи като рядко срещани странични реакции. Те се наричат синдром на Гилен Баре. Той се наблюдава след ваксини, и то след ваксинация с "Астра Зенека", а сега дори се прокрадват данни, че и след "Джонсън" може да има подобни реакции.

- Да не създадем паника?

- Само че доста често подобни усложнения, включително и пареза, могат да се проявят и след преболедуването на коронавируса. Това не трябва да се забравя, има неврологични усложнения и те съвсем не са малко. На практика не е пощадена и централната нервна система, това също да се има предвид.

- Децата ли са вече новата основна рискова група след избухването на делта щама?

- Те са уязвима група при този вариант, да, боледуват не само по-тежко, но се заразяват и по-често. Четох изказване на канадски педиатър, който отчита, че при децата болестта протича по-тежко. Статистика официална на този етап обаче няма, но е факт, че те се заразяват и по-често, категорично. Например от 100 000 ако са се заразявали пет, сега се заразяват десет.

- Как гледате на мерките за маските и присъственото обучение при учениците като специалист?

- Труден е отговорът, защото и аз като родителите съм 50 на 50 раздвоен дали децата да носят постоянно маски и да учат в присъствена среда. Представете си онлайн обучението, особено за най-малките, които се социализират, какво е - на бюрото или дивана?! Няма как да стане. Умереното тестване и носенето на маски, но при по-големите деца, това е начинът. Защото е невъзможно дете в първи клас да го накараме да носи маска часове наред! А всяко дете, дори с най-невинни оплаквания, е добре да не посещава училище и така ще намалим и носенето на маски. Тоест по-добре е да имаме един филтър, преди детенцето да влезе в клас. Но от друга страна, присъственото обучение е за предпочитане, тъй като и тук вече говорим за тийнейджърите, онлайн уроците водят до сериозни психически проблеми. Говорим за насилие и агресия към близките, залитане към алкохолизъм дори, депресии, уклон към наркотиците!

- А тях как в тази възраст ще ги накараме да носят маски и да спазват правилата?

- Трудно. Защото в тази възраст човек се чувства безсмъртен. И затова остава убеждаването, основно от родителите и кампании по обществените медии.

- А такива има ли?

- Аз лично не ги виждам. А трябва да бъдем убедени. С маските и ваксините ние пазим себе си, нека така се формулира кампанията, ако трябва. Искам да кажа просто, че ще има по-голям успех този подход да носим маски и да се ваксинираме.

- Как ще убедите ваксинираните, че имунизацията е ефективна, при положение че те дори безсимптомно могат да заразяват околните?

- За съжаление, това е истината, която е научно доказана. И затова остават маските. Знам, ужасно е, неприятно е, на мен също ми тежи, но това е начинът. Другият са тестовете, аз имам поне 8-9 теста вече. Но ако влезете в социалните мрежи, ще видите постове от рода на "аз няма да дам на детето ми да му бъркат в мозъка"! Да, чак такива изказвания има.

- Всички сме фиксирани в коронавируса и все едно са изчезнали останалите заболявания.

- Напротив, не само не са изчезнали, но вирусни инфекции, които обичайно се проявяват зимата, това лято буквално бяхме заринати от деца с такива инфекции! И то с нужда от хоспитализация. Това не трябва да забравяме, че продължава да го има, и дори американската педиатрична асоциация препоръчва при прием на дете да се мисли и за грип, не само за коронавирус.

- Мнозина се страхуват да оставят близките си в болница именно заради забраната за свиждания и неизвестността какво става с тях.

- Забрана наистина има, но тя е при престой в болница в рамките на 2-3 дни. В заповедта на министъра е предвидено при престой над пет дни по преценка на лекуващия лекар да се позволи свиждане, говоря за болести извън коронавируса. Защото пациент, лишен от подкрепата на най-близките си, това е страшно за него.

- Кой е най-малкият пациент с коронавирус, който сте приемали?

- Бебенце на 40 дни. След някакво кръщене или някакво събитие с много възрастни го приехме, майката, бебето и бащата - всичките бяха болни. За съжаление, и по света, и у нас започнаха да се появяват данни за смъртни случаи на деца на по 14-15 дни. Бебетата под годинка са с много незряла имунна система и всеки вирус ще протече по-тежко. Особено при кърмачетата под 3 месеца преценката на родителя е много трудна как да постъпи. Но какво прави основно едно бебе - яде, спи и расте. Затова, ако бебето загуби апетит, това е алармиращ симптом за някакъв проблем. Ако детето промени нещо във фазите на сън, да плаче без видима причина или пък започне да става сънливо, това също трябва да насочи родителя към лекар. Специално за децата под 3-месечна възраст дори един-единствен симптом изисква лекарска намеса.

- Ще трябва ли всяка година да се ваксинираме срещу коронавирус?

- Това са допускания, но реално вирусът мутира и се променя непрекъснато. И колкото повече се разболяват, толкова повече е реално да се появи мутация, която да избегне ваксините. Но остава фактът, че преболедуването дава по-добър имунитет от ваксината, излязоха такива данни. Защото с ваксината преборваш един антиген, а с преболедуването имунната система реагира срещу множеството антигени, с които вирусът всъщност атакува организма. Но пък при боледувалите смъртността стига 4%, а при ваксинирането е едва част от процента. И готови ли сме да понесем такова нещо, избягвайки ваксините?

Божинов отрече фейк за секси албанка

Божинов отрече фейк за секси албанка

"Нито я познавам, нито нищо." Така Валери Божинов отговори на клюките, че е хвърлил око на албанската тв водеща Ева Мурати. Сексапилната брюнетка е блян за много мъже, но не и за бившия играч на "Левски". "Всичко, което е написано, е пълна лъжа. Пореден фейк за мен. Толкова ли няма какво да пишат, че си измислят новини", беснее Божинката

COVID еротика в дискотека

COVID еротика в дискотека

Разголването не е това, което беше  Изкусителни мадами завъртяха стриптийз, свалиха си дори и маските  Зашеметяващ COVID стриптийз правят изкусителни мадами в пловдивска дискотека. Зрелищното еротично шоу осигурява плакнещи окото гледки, които трудно можеха да бъдат видени преди настъпването на заразата

Ибряма търси пелети

Ибряма търси пелети

Иво Папазов-Ибряма трябва спешно да се снабди с 4 тони пелети за зимата. Към настоящия момент обаче въпросното твърдо гориво е дефицитна стока и не е сигурно дали кларнетистът ще успее да си го осигури. "Не стига че 1000 кг дървени барабонки струват 550 лв, ами и откъде да ги взема, като ги няма. Сега сме принудени да се отопляваме на ток

Софи Маринова блесна като блондинка

Софи Маринова блесна като блондинка

С нова песен и чисто нова визия Софи Маринова шашна феновете си. Певицата се появи руса в клипа към парчето "Злато мое", което ще пусне съвсем скоро. Ромската перла сложи къса руса перука и сини лещи, с които буквално не прилича на себе си. Текстът е написан специално за Софи от нейната приятелка Дони Василева

Най-четени

Скелет с престилка плаши пешеходци във Варна

Скелет с престилка плаши пешеходци във Варна

Зевзеци във Варна си направиха шега за Хелоун няколко седмици предсрочно слагайки скелет с престилка и стетоскоп на прозореца на кооперацията, в която живеят. Снимка: Фейсбук/Забелязано във

Съдружникът на Божков на безгрижна раздумка

Съдружникът на Божков на безгрижна раздумка

Бизнесменът Георги Попов, който беше в Дубай със съдружника си Васил Божков, спокойно обикаля из столицата, видя "България Днес". Попов се видя с приятел край известен хотел и двамата си спретнаха безгрижна раздумка. Снимки: България

Човека глас обикаля "Витошка"

Човека глас обикаля "Витошка"

Малко пекна слънце и Краси Аврамов веднага излезе на разходка. Човека глас бе забелязан на емблематичната столична улица "Витоша" да говори оживено със свой познат. Снимки: България

Темелкова урежда документи

Темелкова урежда документи

По задачи бърза Йоанна Темелкова. Актрисата, която нашумя с ролята си в сериала "Братя", беше засечена от неуморните папараци на "България Днес" да излиза от НАТФИЗ с документ в ръка. Вероятно бумагата е свързана със записването на Темелкова отново за студентка, за което "България Днес" ви информира наскоро

Ани Хоанг се маскира на комикс

Ани Хоанг се маскира на комикс

Като многоръкия Шива е фолкпевицата Ани Хоанг. Изпълнителката смогва едновременно да държи чаша с топла напитка, да пуши електронна цигара и да разхожда малкото си куче. И всичко това, докато сърфира по тесните тротоари в центъра на столицата. А облеклото й е наистина шармантно и маскировъчно. Снимки: България

Хасан и Ибрахим свирят на шейхове

Хасан и Ибрахим свирят на шейхове

Всяка вечер талантливите близнаци изумяват публиката на световното изложение в Дубай  Хасан и Ибрахим покориха и Дубай! Талантливите близнаци, за които пианото е част от живота им, се включиха в световното изложение "Експо 2020", след като преди няколко месеца лично бяха поканени от домакините от емирството

Турбото пуши и гледа лошо

Турбото пуши и гледа лошо

Дори когато е сам, Боби Турбото не изменя на обичайния си облик. Тв водещият и певец се разходи из София, пафкайки цигара, и макар да беше с тъмни очила, от далече си личеше, че гледа лошо. Снимки: България

Как да получим зелен сертификат и колко важи

Как да получим зелен сертификат и колко важи

Зеленият сертификат е необходим за посещение в мол, голям търговски обект, кафене, ресторант, бар, хотел, семинари, конгреси, спортни събития, кино, театър, концерти, галерии, нощни заведения, фитнеси, басейни, казина, за организирани екскурзии, събори, фестивали, за СПА центрове, различни езикови и т. н. центрове, ако сте над 18 г

Българин откри мощно антитяло срещу COVID

Българин откри мощно антитяло срещу COVID

Наука на световно ниво  Д-р Ивелин Георгиев е ръководител на група учени в университет в САЩ  КОЙ Е ТОЙ: Д-р Ивелин Георгиев е директор на програмата "Вандербилт" по изчислителна микробиология и имунология, както и асоцииран директор на Института по инфекция, имунология и възпаления към университета "Вандербилт" в САЩ

Софи Маринова блесна като блондинка

Софи Маринова блесна като блондинка

С нова песен и чисто нова визия Софи Маринова шашна феновете си. Певицата се появи руса в клипа към парчето "Злато мое", което ще пусне съвсем скоро. Ромската перла сложи къса руса перука и сини лещи, с които буквално не прилича на себе си. Текстът е написан специално за Софи от нейната приятелка Дони Василева

Най-коментирани

Белен страда от любовта

Белен страда от любовта

Една от най-желаните жени в Италия - Белен Родригес, отново страда в любовта. Бившата на Марко Бориело и Андреа Яноне и мъжът до нея Антонино Спиналбезе са пред раздяла. Това обявиха медиите на Апенините. Знойната красавица и любимият й станаха родители на момиче преди няколко месеца и изглеждаха безкрайно щастливи доскоро

68 млн. паунда вади "Нюкасъл" за Диас

68 млн. паунда вади "Нюкасъл" за Диас

Арабските милиони започват да текат към касата на "Нюкасъл". След като клубът бе закупен от саудитски консорциум, вече се говори и за първите големи сделки. Една от целите на "свраките" е 24-годишният колумбийски национал Луис Диас, твърди "Дейли мейл". Диас може да играе отляво на фланга или да пробива през средата

"Юнайтед" разширява "Олд Трафорд"

"Юнайтед" разширява "Олд Трафорд"

"Манчестър Юнайтед" ще разшири капацитета на стадион "Олд Трафорд" до 80 000 зрители по трибуните. Клубът е критикуван от феновете си заради липсата на подобрения на легендарната арена. "Олд Трафорд" и сега е с най-големия капацитет в Англия - 74 140 седящи места, но са правени разширения по него от 2006 г. насам

Божинов отрече фейк за секси албанка

Божинов отрече фейк за секси албанка

"Нито я познавам, нито нищо." Така Валери Божинов отговори на клюките, че е хвърлил око на албанската тв водеща Ева Мурати. Сексапилната брюнетка е блян за много мъже, но не и за бившия играч на "Левски". "Всичко, което е написано, е пълна лъжа. Пореден фейк за мен. Толкова ли няма какво да пишат, че си измислят новини", беснее Божинката

COVID еротика в дискотека

COVID еротика в дискотека

Разголването не е това, което беше  Изкусителни мадами завъртяха стриптийз, свалиха си дори и маските  Зашеметяващ COVID стриптийз правят изкусителни мадами в пловдивска дискотека. Зрелищното еротично шоу осигурява плакнещи окото гледки, които трудно можеха да бъдат видени преди настъпването на заразата

150 млн. плаща Катар на Бекъм

150 млн. плаща Катар на Бекъм

Дейвид Бекъм не е печелил "Златна топка", не е ставал нито световен, нито европейски шампион. Но славата му на спортна икона и модна знаменитост продължава да пълни банковата му сметка. Бекс ще бъде представен като лице на световното първенство в Катар през следващия месец и заради този свой ангажимент той ще получи 150 милиона лири

Ибряма търси пелети

Ибряма търси пелети

Иво Папазов-Ибряма трябва спешно да се снабди с 4 тони пелети за зимата. Към настоящия момент обаче въпросното твърдо гориво е дефицитна стока и не е сигурно дали кларнетистът ще успее да си го осигури. "Не стига че 1000 кг дървени барабонки струват 550 лв, ами и откъде да ги взема, като ги няма. Сега сме принудени да се отопляваме на ток

Самоуби се поп-фолк певецът Денис Теофиков (видео)

Самоуби се поп-фолк певецът Денис Теофиков (видео)

Едва на 21 години почина поп-фолк певецът Денис Теофиков. За загубата информира "Пайнер" на уеб страницата си, но не съобщават за причина за смъртта. По информация на "24 часа" младата звезда е скочил от 7-ия етаж на сграда в района на Царско село. "На 21 години ни напусна един от най-добрите млади изпълнители на музикална компания “Пайнер“ –

Адвокатът на ЦСКА: Боби не ни е помагал

Адвокатът на ЦСКА: Боби не ни е помагал

Адвокатът на ЦСКА-София Първан Първанов оспори твърденията на президента на БФС Борислав Михайлов, който каза, че на два пъти е помагал сериозно на "червените". Според Боби тимът е допуснат по-рано в евротурнирите благодарение на изпратени от него писма до УЕФА. "Изпращането на тези писма не беше доброволен акт от страна на Михайлов

Софи Маринова блесна като блондинка

Софи Маринова блесна като блондинка

С нова песен и чисто нова визия Софи Маринова шашна феновете си. Певицата се появи руса в клипа към парчето "Злато мое", което ще пусне съвсем скоро. Ромската перла сложи къса руса перука и сини лещи, с които буквално не прилича на себе си. Текстът е написан специално за Софи от нейната приятелка Дони Василева

150 млн. плаща Катар на Бекъм

150 млн. плаща Катар на Бекъм

Дейвид Бекъм не е печелил "Златна топка", не е ставал нито световен, нито европейски шампион. Но славата му на спортна икона и модна знаменитост продължава да пълни банковата му сметка. Бекс ще бъде представен като лице на световното първенство в Катар през следващия месец и заради този свой ангажимент той ще получи 150 милиона лири

Самоуби се поп-фолк певецът Денис Теофиков (видео)

Самоуби се поп-фолк певецът Денис Теофиков (видео)

Едва на 21 години почина поп-фолк певецът Денис Теофиков. За загубата информира "Пайнер" на уеб страницата си, но не съобщават за причина за смъртта. По информация на "24 часа" младата звезда е скочил от 7-ия етаж на сграда в района на Царско село. "На 21 години ни напусна един от най-добрите млади изпълнители на музикална компания “Пайнер“ –

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Тази нощ е починал бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев, съобщиха от телевизията. Голяма част от професионалния си път посвети на обществената телевизия. Започнал работа като технически служител в една от апаратните на телевизията, Гоцев извървява пътя до технически директор, изпълнителен директор и генерален директор на БНТ

Изгониха Луна от студио на bTV, нарече кандидат-президенти шпиони и подлеци

Изгониха Луна от студио на bTV, нарече кандидат-президенти шпиони и подлеци

Волен Сидеров сам си тръгна заради фолкпевицата Кандидат-президентката Луна Йорданова бе изгонена от предизборно студио на Би Ти Ви, след като нарече Александър Томов - подлец, комунист подлога, а Николай Малинов - шпионин.  Минути преди това Волен Сидеров, който също трябваше да участва в дебата, сам напусна студиото

Вин Дизел заведе пред олтара дъщерята на актьора Пол Уокър

Вин Дизел заведе пред олтара дъщерята на актьора Пол Уокър

Американският актьор Вин Дизел заведе пред олтара дъщерята на актьора Пол Уокър, който загина при автомобилна катастрофа, по време на сватбата й. Това разкрива снимка от събитието на страницата на Медоу Уокър в инстаграм. 22-годишният модел се омъжи за актьора Луис Торнтън-Алан. Сватбената церемония бе в началото на октомври в Доминиканската

Григор се забавлява във Виена

Григор се забавлява във Виена

Григор Димитров използва времето преди турнира във Виена за разходки в столицата на Австрия. Едно от местата, които звездата ни в тениса посети, бе градският парк. Григор реши да си направи забавна снимка пред паметника на Краля на валса Йохан Щраус. Първият съперник на Димитров е поставеният под №1 и трети в света Стефанос Циципас (Гър)

Сам с телефона се занимава Кристо

Сам с телефона се занимава Кристо

Сам на заведение седна рапърът Кристо, видя "България Днес". След като нямаше с кого да си говори, певецът започна да се занимава с телефона си и дълго време не вдигаше глава. Кристо проведе и няколко телефонни разговора по време на самотното си седене зад масата. Снимки: България

Асистент-режисьор уверил Болдуин, че пистолетът е безопасен

Асистент-режисьор уверил Болдуин, че пистолетът е безопасен

Излязоха нови подробности за нещастния случай, при който Алек Болдуин застреля оператор и рани режисьор на снимачната площадка. Оръжието е било дадено на актьора от асистент-режисьор с уверението, че е безопасно, съобщи Би Би Си, позовавайки се на съдебни протоколи. Асистент-режисьорът, чието име не се споменава, не е знаел

НЗОК реши: Общопрактикуващите лекари да изписват безплатни рецепти за COVID (Видео)

НЗОК реши: Общопрактикуващите лекари да изписват безплатни рецепти за COVID (Видео)

Разрешаваме на общопрактикуващите лекари да изписват безплатни рецепти на ковид пациентите. Решението влиза в сила от днешна дата. Рецептите ще са електронни, съобщиха от Надзорният съвет на НЗОК на брифинг с информация от проведеното си по-рано тази сутрин извънредно заседание. Рецептите са само за здравноосигурени пациенти

Остават 10 дни до препълване на болниците и 9000 заразени на ден

Остават 10 дни до препълване на болниците и 9000 заразени на ден

Втори ден репродуктивното число на вируса е над 1,3 и 10 души заразяват почти 14, обяви математикът от БАН Николай Витанов. При 9000 пациенти на ден ще трябва да се пристъпи към пълен локдаун и с този темп те ще бъдат достигнати до 10 дни, предупреди той пред Нова телевизия. Пълно затваряне обаче едва ли ще бъде допуснато по политически причини