Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10198830 www.bgdnes.bg

Д-р Калин Лисички, директор на катедра "Педиатрия": Бебета вече умират от коронавирус

Децата са уязвима група, боледуват по-тежко и се заразяват по-често 

КОЙ Е ТОЙ

Д-р Калин Лисички завършва висшето си образование в Медицинска академия – София, през 1984 г. Същата година започва работа като участъков педиатър в Дупница. От 1987 г. в продължение на 20 години е асистент, старши асистент и главен асистент в Клиниката по ревматични и колагенови заболявания към Катедрата по педиатрия на МУ - София. Специалност по педиатрия придобива през 1991 г., а по детска ревматология - през 1997 г. От 2007 г. е член на екипа на МБАЛ "Токуда", а впоследствие - началник на Клиниката по педиатрия.

Надя Панкова

- Д-р Лисички, много се говори, че децата са най-засегнатите от новия делта вариант на коронавируса. Това вярно ли е, или е паника от социалните мрежи?

Реклама

- При децата наблюденията са, че именно с делта варианта се увеличава броят на заразените, не казвам болните, защото това са две различни неща. Но протича и по-тежко. По данни на американския център за контрол на болестите двойно е увеличен броят именно на хоспитализираните деца.

- Под деца визираме хора до 18-годишна възраст, нали?

- Да. Като боледуват и доста по-малките. Под 16 години боледуващите пък се базират на факта, че именно те не са ваксинирани, и вирусът, естествено, търси онези, които не са защитени от ваксина. Това е и другото обяснение.

- Скоро имаше скандал с лекар, който отказа ваксинация на дете на 12 години въпреки желанието на родителите. Защо е според вас тази ситуация?

- Ами защото има и известен страх от ваксините в самите лекари. Има и сред медицинските работници, и сред учителите. Не трябва да е така! Ние ваксинираме и деца, преди това ги консултираме и до днес нямаме нито една странична реакция.

- В "България Днес" обаче публикувахме материал за ваксинирана медицинска сестра с "Астра Зенека", която получава внезапна парализа след имунизация. Доколко такива реакции са изключение, защото подобни примери плашат хората от ваксинацията?

- Действително има описани парализи като рядко срещани странични реакции. Те се наричат синдром на Гилен Баре. Той се наблюдава след ваксини, и то след ваксинация с "Астра Зенека", а сега дори се прокрадват данни, че и след "Джонсън" може да има подобни реакции.

Реклама

- Да не създадем паника?

- Само че доста често подобни усложнения, включително и пареза, могат да се проявят и след преболедуването на коронавируса. Това не трябва да се забравя, има неврологични усложнения и те съвсем не са малко. На практика не е пощадена и централната нервна система, това също да се има предвид.

- Децата ли са вече новата основна рискова група след избухването на делта щама?

- Те са уязвима група при този вариант, да, боледуват не само по-тежко, но се заразяват и по-често. Четох изказване на канадски педиатър, който отчита, че при децата болестта протича по-тежко. Статистика официална на този етап обаче няма, но е факт, че те се заразяват и по-често, категорично. Например от 100 000 ако са се заразявали пет, сега се заразяват десет.

- Как гледате на мерките за маските и присъственото обучение при учениците като специалист?

- Труден е отговорът, защото и аз като родителите съм 50 на 50 раздвоен дали децата да носят постоянно маски и да учат в присъствена среда. Представете си онлайн обучението, особено за най-малките, които се социализират, какво е - на бюрото или дивана?! Няма как да стане. Умереното тестване и носенето на маски, но при по-големите деца, това е начинът. Защото е невъзможно дете в първи клас да го накараме да носи маска часове наред! А всяко дете, дори с най-невинни оплаквания, е добре да не посещава училище и така ще намалим и носенето на маски. Тоест по-добре е да имаме един филтър, преди детенцето да влезе в клас. Но от друга страна, присъственото обучение е за предпочитане, тъй като и тук вече говорим за тийнейджърите, онлайн уроците водят до сериозни психически проблеми. Говорим за насилие и агресия към близките, залитане към алкохолизъм дори, депресии, уклон към наркотиците!

- А тях как в тази възраст ще ги накараме да носят маски и да спазват правилата?

- Трудно. Защото в тази възраст човек се чувства безсмъртен. И затова остава убеждаването, основно от родителите и кампании по обществените медии.

- А такива има ли?

- Аз лично не ги виждам. А трябва да бъдем убедени. С маските и ваксините ние пазим себе си, нека така се формулира кампанията, ако трябва. Искам да кажа просто, че ще има по-голям успех този подход да носим маски и да се ваксинираме.

- Как ще убедите ваксинираните, че имунизацията е ефективна, при положение че те дори безсимптомно могат да заразяват околните?

- За съжаление, това е истината, която е научно доказана. И затова остават маските. Знам, ужасно е, неприятно е, на мен също ми тежи, но това е начинът. Другият са тестовете, аз имам поне 8-9 теста вече. Но ако влезете в социалните мрежи, ще видите постове от рода на "аз няма да дам на детето ми да му бъркат в мозъка"! Да, чак такива изказвания има.

- Всички сме фиксирани в коронавируса и все едно са изчезнали останалите заболявания.

- Напротив, не само не са изчезнали, но вирусни инфекции, които обичайно се проявяват зимата, това лято буквално бяхме заринати от деца с такива инфекции! И то с нужда от хоспитализация. Това не трябва да забравяме, че продължава да го има, и дори американската педиатрична асоциация препоръчва при прием на дете да се мисли и за грип, не само за коронавирус.

- Мнозина се страхуват да оставят близките си в болница именно заради забраната за свиждания и неизвестността какво става с тях.

- Забрана наистина има, но тя е при престой в болница в рамките на 2-3 дни. В заповедта на министъра е предвидено при престой над пет дни по преценка на лекуващия лекар да се позволи свиждане, говоря за болести извън коронавируса. Защото пациент, лишен от подкрепата на най-близките си, това е страшно за него.

- Кой е най-малкият пациент с коронавирус, който сте приемали?

- Бебенце на 40 дни. След някакво кръщене или някакво събитие с много възрастни го приехме, майката, бебето и бащата - всичките бяха болни. За съжаление, и по света, и у нас започнаха да се появяват данни за смъртни случаи на деца на по 14-15 дни. Бебетата под годинка са с много незряла имунна система и всеки вирус ще протече по-тежко. Особено при кърмачетата под 3 месеца преценката на родителя е много трудна как да постъпи. Но какво прави основно едно бебе - яде, спи и расте. Затова, ако бебето загуби апетит, това е алармиращ симптом за някакъв проблем. Ако детето промени нещо във фазите на сън, да плаче без видима причина или пък започне да става сънливо, това също трябва да насочи родителя към лекар. Специално за децата под 3-месечна възраст дори един-единствен симптом изисква лекарска намеса.

- Ще трябва ли всяка година да се ваксинираме срещу коронавирус?

- Това са допускания, но реално вирусът мутира и се променя непрекъснато. И колкото повече се разболяват, толкова повече е реално да се появи мутация, която да избегне ваксините. Но остава фактът, че преболедуването дава по-добър имунитет от ваксината, излязоха такива данни. Защото с ваксината преборваш един антиген, а с преболедуването имунната система реагира срещу множеството антигени, с които вирусът всъщност атакува организма. Но пък при боледувалите смъртността стига 4%, а при ваксинирането е едва част от процента. И готови ли сме да понесем такова нещо, избягвайки ваксините?

Реклама
Реклама
Реклама