Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/10204333 www.bgdnes.bg

На "Бончук" страдат "Байерн" и сър Алекс

На 2 ноември се навършват 44 години от епохалната победа на "Марек" над германския колос "Байерн" с 2:0. В първата среща в Мюнхен от турнира за Купата на УЕФА баварците бият с 3:0, но в реванша в Дупница треперят до последно. На стадион "Бончук" се изсипват рекордните 35 хиляди души, като има и хора, накацали по околните дървета.

"Байерн" тогава е в серия от 3 поредни титли в КЕШ и е съставен от 5 актуални и един бъдещ световен шампион. Личат звезди като Сеп Майер, Герд Мюлер, Ули Хьонес, Карл-Хайнц Румениге, Клаус Аугенталер. С голове на Иван Петров и Сашо Паргов нашите повеждат с 2:0 още до почивката, а през втората част "Байерн" е принуден да се брани панически, за да устиска преднината си. Преди да достигне до този незабравим мач, "Марек" отнася и унгарския "Ференцварош" с 3:0 насред Станке Димитров, както тогава се нарича Дупница.

Реклама

На митичния стадион "Бончук", кръстен на местен партизанин, е губил дори великият мениджър сър Алекс Фъргюсън. През 1978 година тук пристига "Абърдийн". Водени от прохождащия в треньорството сър Алекс, шотландците падат с 2:3. В реванша обаче вземат своето и печелят с 3:0.

Сашо Паргов: Изчезна фланелката на Герд Мюлер

Великият Герд Мюлер има повече голове, отколкото мачове за националния отбор - 68 попадения в 62 мача за Германия. Нападателят си отиде от този свят на 15 август тази година. Когато извежда "Байерн" като капитан на стадион "Бончук", редом до него е капитанът на "Марек" Сашо Паргов. След двубоя двамата си разменят фланелките.

"Герд беше изключителен човек и футболист. Преди мача беше казал, че нашият отбор изобщо не е за подценяване. Аз съм единственият български футболист, който е взел фланелка на Герд Мюлер. С течение на годините за жалост се изгуби някъде. Всеки искаше да я носи, давах я на много хора и в крайна сметка изчезна", признава Паргов пред "България Днес". Легендата прекарва цялата си кариера в "Марек", където записва рекордните за клуба 376 мача и 165 гола.

Босът на "Хебър": Не ни е страх от ЦСКА!

"Хебър" не се страхува от ЦСКА и затова е преместил двубоя си за купата да се проведе на стадион "Българска армия" в столицата вместо на "Георги Бенковски" в Пазарджик. Това обяви президентът на тима Иван Папазов.

"За да запазим здравето на футболистите, решихме срещата да се играе на "Армията" и да се получи хубав мач. На мача със "Септември" заваля много силен дъжд и теренът ни се разкаля. Ние можем да играем там, но класата на ЦСКА не позволява да играе на този терен", заяви Папазов пред "Дарик".

"Винаги играем за победа, без значение срещу кого. Не ни е страх от ЦСКА и затова ще отидем на техния терен. Момчетата и треньорският щаб показват, че е дошло времето да влезем в Първа лига", увери още босът на "Хебър".

Реклама
Реклама
Реклама