Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10208315 www.bgdnes.bg

Мисис България 2020 Валери Стефанова: Уча бедни деца на разговорен английски

В България никой не спазва мерките, в Англия законът е закон 

КОЯ Е ТЯ:

Валери Стефанова е родена в Хасково, но съзнателния си живот прекарва в Англия, където работи и живее през последните 11 години. Ковид пандемията я кара да се върне у нас, а днес тя дели времето си между Лондон и София. Завършва право, има собствена кантора в Англия. През 2020 г. печели конкурса "Мисис България Свят", а през 2021 г. става Бизнес дама на годината. Има дъщеря на 3 годинки. Преди година тя стартира благотворителна инициатива в помощ на най-бедните деца у нас - безплатни онлайн курсове по английски език.

Виктория СТОЯНОВА

- Стартирахте благотворителна кампания за безплатно обучение по английски език на социално слаби деца. Какво ви подтикна към това?

Реклама

- В моя случай английският език промени хода на живота ми. Навремето завърших колежа с по-нисък резултат от най-добрата ми приятелка. Въпреки това по-късно започнах да печеля 5 пъти по-голяма от нейната заплата само защото можех да говоря английски език. Получих шанса да пътувам в чужбина, да продължа образованието си, да създавам страхотни връзки по целия свят и накрая да създам своя собствена организация и да помогна на много деца в България. Всичко това благодарение на упоритата ми работа по изучаване на английски език преди около 12 години. В резултат на това водя вдъхновяващ живот!

Има достатъчно бедни деца, които не могат и никога не биха могли да си позволят частни уроци, и към точно тези деца е насочена моята помощ. Разбира се, в един идеален свят бихме имали равни възможности за всички, но ние не живеем в идеален свят. Така че се гордея с всичко, което мога да направя, за да подобря живота на някое дете!

- Имате ли вече записани за обучението?

- За съжаление, имам само 21 деца записани до момента. Бих желала да популяризирам кампанията много повече, понеже имам капацитет да обучавам до 500 деца годишно.

- Колко време ще продължи и какъв е акцентът в програмата ви?

- Уроците ще продължат до края на учебната година, програмата ни е съобразена с училищната. Всяка година ще се подновява и така, докато имам финансовата възможност да си го позволя. Горда съм, че вече втора година уроците се случват. Предимно ще се наблегне на разговорен английски, понеже ученето само на граматика води до пълното объркване на децата и накрая дори не могат да водят нормален разговор на английски език.

- Каква ще е вашата роля в обучението, вие ли преподавате?

- Въпреки че толкова много години говоря езика, все още имам пропуски и какво още да науча. Затова не мога да преподавам на децата. Смятам, че всеки трябва да прави това, в което е най-добър, а за останалото просто да наеме специалисти, което и направих.

Реклама

- Живеете в Англия във времена на коронавирус. Можете ли да направите сравнение с обстановката в България, по-стриктно ли се спазват мерките, или не?

- От България по-добър живот по време на коронавирус няма. По новините се казват някакви наредби и мерки, а всъщност никой не ги спазва и всеки си има собствено мнение по въпроса защо да не ги спазва. В Англия не е така, законът е закон и никой не може да подкупи полицай, доктор или съдия. Определено е по-строго, а и държавата много компенсира пострадалите, особено в малките бизнеси. Здравните заведения работят на пълен капацитет и всеки може да получи спешна медицинска помощ.

- Обичате да пътувате, но вирусът ограничи до някаква степен това, а днес налага и различни мерки, като ваксинация или PCR тест за различни страни. Вие ваксинирахте ли се?

- Не съм ваксинирана и нямам намерение да го правя, докато не съм принудена, което може би ще се случи скоро, имайки предвид новите мерки.

- Защо не бихте?

- Това е толкова нов вирус и няма логика, ако не знаете достатъчно за самия вирус, да знаете достатъчно за ваксината и дългосрочните ефекти от нея. Също така аз съм алергична към много видове лекарства. Неведнъж съм получавала анафилаксия (остра животозастрашаваща алергия реакция - бел. а.), не мога да рискувам с ваксина, която не знам как ще я понеса. Може да бъде и фатално.

- Успяхте ли да пътувате по света след началото на тази по-различна реалност?

- Да, пътувам постоянно. Не е толкова трудно да се пътува, колкото изглежда. В новините се плашат хората, че едва ли не никъде не е позволено да се ходи. Да, може би имаше някакъв кратък момент в началото, когато беше така, но всичко отдавна се промени. Просто трябва да имам негативен ковид тест и попълнен QR код за дадената държава. Както се казва: Това е новото "нормално" и всеки ще трябва да свикне, за съжаление.

- Къде мерките са най-либерални и къде не ви допадна?

- Най-либерални от държавите в Европа са в България и Швеция според мен. У нас всеки си прави каквото си поиска нелегално. Швеция пък няма никакви рестрикции със затворени заведения или маски. Австрия и Германия засега са ми направили впечатление като най-стриктни.

- Имате ли деца?

- Имам малка дъщеря на 3 години.

- Какви са мерките в детските градини в чужбина?

- Тя посещава частна детска градина в София. Кимбърли е много здраво дете и почти не се случва да боледува.

Реклама
Реклама
Реклама