Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/10214932 www.bgdnes.bg

Биатлонистката Милена Тодорова: Искам да вървя крачка по крачка

Дълги години българските фенове на зимните спортове очакваха появата на новата Екатерина Дафовска. Липсата на успехи в женския биатлон продължи цяло десетилетие, преди на хоризонта да изгрее Милена Тодорова. 23-годишната троянка избухна на световното първенство за девойки през 2020-а, където спечели три медала. Нейните успехи продължиха и в стартове за Световната купа. През миналия сезон тя записа най-доброто си класиране - 8 място в престижните състезания.
Специално за читателите на "България Днес" синеоката красавица сподели с какво настроение започва олимпийската година.

- Милена, хората извън спорта нямат представа, че елитните състезатели в зимните спортове не се пекат по плажовете през лятото, а блъскат здраво по фитнесите. Как преминаха горещите месеци за вас?

Реклама

- Тази година започнахме по-отрано с лагерите. Лятото премина доста бързо. От лагер в лагер. Успяхме да си отделим 5-6 дни, за да си починем на морето. Бяхме и на язовир. Опитвахме се да правим по-различни неща между лагерите. Като цяло бяхме по пистите, стадионите и фитнес залите. Подготовката беше ползотворна, но и починахме.

- По време на ваканцията позволявате ли си волности в режима с по-късно лягане и по-различна храна, която не е подходяща за спортисти?
- За всичко има време. Хубаво е да се дава пауза на организма от цялото ежедневие с тренировките и режимите. Когато сме между лагерите и имаме 5-6 дни у дома, правим различни неща. Организацията е по-различна, за да се отделим за момент от това, което правим всеки ден. Вземаме си психическа почивка.

- Доволна ли сте от подготовката до момента и задачите, които треньорите ви поставиха, за да сте възможно най-добре функционално за старта на новия сезон?
- Да, доволна съм. Почти през цялото време се подготвяхме в чужбина на страхотни места. Това е супер! Самите тренировки са много организирани. За всички подготовката е ползотворна. Няма от какво да се оплачем.

- Миналата година започнахте да работите с нов приклад. Екатерина Дафовска спомена преди време, че сте карали със стар модел ски. Сега всичко наред ли е с екипировката?

- Точно преди европейското първенство смених приклада. Решихме това с треньорите, че старият не е подходящ за мен. Доста време стрелям с новия. Нещата започват да се получават. Относно ските, получаваме всяка година последен модел ски. Понякога старият модел е малко по-добър от новия. Миналата година така се получи. Специално със ските нямаме проблем. Винаги правим тестове преди старт и тогава решаваме с кой чифт да стартираме. Дори и да е по-стар модел, това не е проблем.

- Когато Катя Дафовска става олимпийска шампионка, вие сте били бебе само на 22 дни. Вашите родители разказвали ли са ви за онзи ден, когато е спечелена първата и единствена до момента титла от зимна олимпиада за България?

Реклама

- Вкъщи досега не е имало някой, който да се е занимавал със зимен спорт. Когато видяха, че ще тренирам биатлон, моят баща ми е разказвал как е гледал на повторение самото състезание. Слушали са по новините. Казвал ми е за празненствата и посрещането.

- Направихте най-доброто представяне за Световната купа в последния кръг за сезона. Колко беше важно за вас осмото място в спринта след кошмарния сезон заради всичките проблеми с пандемията?
- Важно беше да даде още по-голяма мотивация и положителна нагласа за подготовката и началото на новия сезон. Много се зарадвах, когато видях, че оставам в Топ 8. Изненадах се от този силен резултат, честно казано. С класиранията в Топ 30 и Топ 20 бях подготвена за подобно представяне.

- Световната купа започва в края на ноември. Винаги си поставяте големи цели. Какви са те сега?
- Искам да вървя крачка по крачка. Не желая да си поставям точна цел за следващия сезон. Дано да нямам контузии и всичко да започне нормално, за да си сверим часовниците и да видим как ще сме функционално спрямо другите. Надявам се да подобря най-добрия си резултат за Световната купа, а за следващите състезания ще видим.

- Задава се зимна олимпиада, която ще бъде първа за вас. Има ли по-специално настроение и усещане за това състезание?
- Всеки спортист мечтае за олимпиада. Гледам да не го мисля като нещо по-специфично, за да не ми повлияят напрежението и очакванията. Това е голямо състезание. Всички елитни спортисти се готвят за тези стартове. Надявам се, че ще съм в най-добрата форма и да покажа най-добрия резултат. Важно е да съм спокойна психически.

- Вие сте лидер на женския национален отбор, който през годините е носел много успехи. Виждате ли по-сериозен прогрес при останалите момичета, откакто се работи с новия руски треньорски щаб Александър Касперович и Виталий Норицин?

- Да, определено при всички нас има доста големи подобрения с новите треньори. Изглеждаме по-мотивирани и с по-голям хъс за работа. Всеки тренира според възможностите.

- С момичетата говорите ли си за златното поколение на българския биатлон с Екатерина Дафовска, Павлина Филипова, Ирина Никулчина, Радка Попова, Ива Шкодрева. Мечтаете ли тайничко да правите същите подвизи?
- Естествено, че мечтаем да достигнем подобни върхове! Надяваме се да се случи. 

Реклама
Реклама
Реклама