Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10225503 www.bgdnes.bg

Левски оживя от книга

Само с линия, молив и ножица 

Млада дама превръща страници в произведения на изкуството 

Образът на Васил Левски оживява от книга.

36-годишната Пламена Петрова от Габрово превръща страници на книжни издания в произведения на изкуството. Това се случва чрез технологията book folding (буквално от английски език - "сгъване на книга"), която Пламена практикува от четири години и вече има невероятни творби.

Едно от най-впечатляващите й произведения е ликът на Апостола на свободата. Жената е изработвала и Христо Ботев, а в бъдеще планира да се опита да направи Пейо Яворов, тъй като хората й поръчват точно неговия образ.

Реклама

"Всичко започна, когато наследих огромен брой книги - може би над 1000. Част от тях подарих, други продадох, но продължаваха да са много. Никой не искаше да ги вземе, а аз бях категорично против да ги изхвърля. Така започнах да се занимавам с изрязването, като всичко правя на ръка и единствените инструменти, които използвам, са линия, молив и ножица", разказа пред "България Днес" Петрова, която работи като шивачка.

По нейни думи изрязването на Апостола на свободата й отнело около три седмици, като не било никак лесно, тъй като трябвало да предаде всеки детайл. "Нужни са много изчисления, понякога работя с половинки на милиметъра. За образите използвам рисунки, които впоследствие пресъздавам чрез страниците", добави талантливата млада жена.

Тя разясни, че за Левски и Ботев е използвала книги от по 200 страници, защото е важно да са дебели и така образите да бъдат плътно пресъздадени, както и да бъдат пропорционални.

"Някои хора казват, че заниманието им изглежда много изнервящо, но на мен ми действа точно обратното - успокоявам си и ми доставя удоволствие, когато видя крайния резултат. Прави ми впечатление, че хората си поръчват много емблеми на футболни отбори, но има и други желания, тъй като вкусовете са различни", сподели Петрова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама