Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10231624 www.bgdnes.bg

Деца извадиха двуметров сом

Женя и Атанас 20 минути се борят с 50-килограмовия звяр 

Двуметров сом падна в ръцете на деца рибари.

Куриозната случка се разиграва преди дни по поречието на река Марица в Свиленград.

16-годишната Женя Култукова и пет години по-малкият Атанас Култуков отиват за риба, за да се забавляват. Компания им прави Филип Манафъков (22 г.), който впоследствие им помага в битката с речното чудовище.

Групата от млади хора казват, че са отишли на брега на Марица заради тръпката и ако имат късмет, да се похвалят с добър улов. Е, късметът им се усмихва.

Реклама

"Бяхме се загледали по течението, когато водата се раздвижи и въдицата тръгна към реката. Започнахме да теглим малко несериозно, но някой сякаш ни дърпаше нас към водата. Борихме се близо 20 минути, докато изтеглим това чудовище на брега. Сомът беше с тегло 50 килограма и 2 метра дълъг", разказва Филип.

След първите моменти на радости децата и младежът осъзнават, че уловът им означава край за живота на величествената риба. Затова вземат благородното решение да не я убиват и готвят, а да я пуснат обратно във водата, за да може да се размножава или да бъде хваната от друг рибар. Преди това тримата си правят снимки за спомен с трофея, за да могат по рибарски да разказват с доказателства за успеха си.

"Единодушно решихме да пуснем сома в близък водоем, дано се множи за наслука на повече рибари. А ние има с какво да се гордеем - със снимките и спомена за късмета на рибаря", добавя Филип.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама