Илиана Раева: Васил Божков беше първият ми спонсор

Приятел
Автор: Огнян Георгиев

Илиана Раева: Васил Божков беше първият ми спонсор

Боряна Калейн не искаше да участва на олимпиадата

В първата част от своето интервю Илиана Раева сподели как златният олимпийски ансамбъл на България ще прекрати своята кариера след световното първенство. Тя разказа как е преминал нейният път към президентския пост във федерацията. Във втория епизод от разговора със съпругата на Наско Сираков ще разберем още подробности около най-критичните моменти с българските гимнастички на Игрите в Рио.

- Г-жо Раева, легенди се носят как сте отишли при Мария Гигова, за да кажете, че ще се кандидатирате за президент и ще се изправите срещу нея. Какво точно се случи на този разговор?

- Мария Гигова за мен беше и е много специален човек. Тя е била мой стимул като гимнастичка, треньор и ръководител. Имах огромно желание да стана президент. В същото време имах и респект към нея. Не ми беше леко. Казах й, че искам да излезе през парадната врата, а не да се борим на конгреса. Не желаех да побеждавам Мария Гигова. Исках тя да ме посочи за заместник. Нейният резон беше, че й остава още една година от мандата. Ходих два пъти при нея. Видях и усещах как върви моята обиколка в страната. Хората ми вярваха. При второто ходене отново казах, че ще я победя. Но тя все пак е Мария Гигова. Боец. Дълбоко вярваше, че ще спечели. Четири клуба ми казаха, че ще гласуват за нея, защото е направила толкова много. Беше трудно за мен, за Мария и за всички. Никъде в друг български спорт не е имало такова уважение между двамата кандидати. Веднага включих Мария в управителния съвет. Не мога да си представя гимнастиката без нея.

- Защо голяма част от спортните федерации продължават да се оплакват, че държавата не дава достатъчно пари, вместо да търсят спонсори?

- Още от основаването на клуб "Илиана" до днес не спрях да ходя и да чукам на вратите за помощ и спонсори. Имам колежки, които смятат, че това е срамно. Не само не е срамно, а с това се гордея най-много, защото успях да помогна на художествената гимнастика. Това, което правих, не е лесно. Трябва да си малко луд. Вярвам, че "светът е на лудите". Трябва много да вярваш и да нямаш притеснения. Първият човек, при когото отидох, беше Васил Божков. Той ми стана спонсор. Тогава през 90-те години точно беше направил "Еврофутбол". Такива неща му наговорих... Как ще направя световни шампиони. Как ще направя олимпийски шампиони. Как това е най-женственият спорт и трябва да ни подадат ръка. Сигурно приказвах 15 минути, без да спра. Той седеше, гледаше ме и се смееше. Вика: "Илиана, откъде си толкова сигурна, че ще направиш световни шампиони? Ще ти помогна, защото искам да помогна на един спорт. Много уважавам мъжа ти и вас като семейство. Вече не можех да работя на стадион "Васил Левски". Моят клуб стана огромен. Над 100 деца подготвителни групи и отбори във всички възрасти. Започнах да обикалям София и да гледам полянки. Толкова не бях в час с нещата през 97-98 година. Харесах си празната полянка до НДК. Отидох при кмета на община "Лозенец". Обясних за полянката и как искам да построя там зала. Той ме гледаше и не можеше да повярва на очите си. Отговорът беше: "Илиана, как ще ти дам такава полянка? Това е абсурд!" А аз така му се молех. Не изпитвах грам притеснение. Имам десетки такива случки.

- Как се преместихте на стадион "Георги Аспарухов" и станахте комшии с Нешка Робева?

- Каква битка беше. Кольо Проданов от спортната гимнастика, председател на клуб "Левски", дойде при мен. Каза ми, че тяхната зала е средище на наркомани. С извинение, ходят хората по нужда. Всичко е счупено. Помоли ме да намеря спонсор. Това беше 1999. Видях огромна зала, близнак на залата на Нешка. Без прозорци, а вътре ужас. Котки, кучета, плъхове спят. Отидох при Владимир Грашнов, изключителен човек. Казах му, че ще възродя всички спортове. Само да помогне, за да ремонтираме залата. Разделихме я наполовина със спортната гимнастика. Беше с нисък таван, но беше нов дом. За мен беше дворец. Грашнов даде строителна фирма, която започна ремонтите. Ако знаете как я взех! Нешка каза: "Не! Аз искам тази зала!" Стоян Хранов беше председател на "Левски". Застана до мен. Каза: "Нека да дадем шанс на Илиана, няма къде да работи. Нешке, ти имаш зала." Направи се Управителен съвет на спортен клуб "Левски". Казаха се много тежки думи по мой адрес и по адрес на мъжа ми. Обяснявах кои сме и защо искам залата. Нешка беше категорично против. С 12:3 гласа залата се даде на мен. Направихме тотален ремонт. Оправихме канализацията, съблекалните, баните и офис помещения. Радвам се, че вече девет години Ина Ананиева е президент на клуба и се справя блестящо.

- Какво казвате на внучетата, когато ви попитат защо не си играете с тях, а отивате на поредната среща за художествената гимнастика?

- Откакто най-голямата внучка Илиана порасна, цяла седмица идваше всеки ден на работа с мен, защото й беше интересно. Малката й сестричка Асиана живее с нас вкъщи. Веднага след олимпиадата баба отиде при третата внучка на морето и седя 10 дни, за да й се порадвам. Отношението към моето семейство е коренно различно. Друг свят и друга планета. При всички случаи е имало моменти, в които съм липсвала. Моите деца тренираха. Бяха заети точно толкова, колкото майка им и баща им. Сутрин ставаха за училище, после тренираха тенис или гимнастика. Вечер винаги сме били заедно. На 14 години заминаха. Едната за Испания, а другата за Гърция. Върнаха се, когато бяха на 20. Имах много хубав отбор като треньорка в "Левски". Но когато трябваше да избирам дали гимнастиката, или работата на Наско като футболист, точно за две секунди взех решението, че тръгвам с мъжа и децата, за да бъде той спокоен и да мисли за своята кариера. Винаги съм чувствала огромна подкрепа от него. Много неща съм научила от Наско. Много по-различен ръководител е от мен. Компромиси не прави! Аз може и да направя. Понякога ми е казвал, че бъркам. Когато става въпрос за високо спортно майсторство, не трябва да има сантименти. И се е оказвал прав.

- Когато трябва да кажете на някой състезател, че вече няма бъдеще в гимнастиката, как го правехте?

- Била съм от другата страна. Като състезател. Помня моето отказване. Донесе ми огромна болка и обида. Трябваше много да внимавам преживяването да не се окаже решаващо за вземане на неправилни решения. В годините се научих по пътя на убеждението да накарам някой сам да изживее голготата, че трябва да се разделим. Не само за състезателите, но и за хора от екипите важи. Не е леко, но става въпрос за национален отбор. Не трябва да се правят компромиси. Готова съм да понасям хули и обиди, но да успяваме.

- Когато свалите желязната маска след подобно решение, как вътрешно преживявате тези тежки думи?

- Трябва да гледам напред. Нямам право на сантименти, защото ще съсипя нервната си система и способността да ръководя нещата. Сигурно звучи жестоко. Понякога трябва да бъдеш такъв, какъвто казва Наско - безкомпромисен. Това е национален отбор. Не е тинтири-минтири. Не ги водя на екскурзии. Искам да се печели. Демокрацията отприщи мисли и нагласи, заради които хората забравят, че в спорта се иска лишение. Трябват жертва, аскетизъм, кански труд, за да постигнеш целта. Не знам какво щях да направя, ако бях наясно, че кракът на Мадлен Радуканова е счупен. 80% щях да й кажа, че трябва да играе. Но има едни 20%, които щяха да ми скъсат сърцето и душата. Слава на Бога, че нито знаех как Любомира Казанова е със счупен крак в Рио, нито знаех, че Мадлен е със счупен крак. Излизаше от първото съчетание, а аз вървях с нея. Тя вика: "Много ме боли, умирам от болка. Не мога да стъпя". Веднага й казах: "Не показвай в никакъв случай, че те боли! Ще разконцентрираш момичетата." А тя:"Не разбирате ли, че умирам от болка". "Не, не! Трябва да играеш!" веднага отвърнах. Нямаше да й кажа тези неща, ако знаех, че кракът е счупен. Две минути и половина, които за нея са били два века и половина болка. Има важни моменти, които може да се окажат камъчето, което да преобърне каруцата. Много пъти правя и говоря неща, които след това не знам как съм ги направила. Може да ви прозвучи налудничаво, но вярвам, че някаква сила ме води по този път. Това е дар Божи. Когато се случат най-страшните неща, съм готова да приема целия свят върху главата си. Както се случи с Цветелина Стоянова. Само и само да запазя отбора и Ина Ананиева. Толкова се чувствах уморена преди олимпиадата. Чудех се дали да пътувам. Слава на Бога, че отидох в Токио, както и на европейското в Израел, когато се случиха нещата с Цветелина. Не ми се пътуваше и тогава. Ако не бях на място, отборът се разпадаше. Те се отказваха от игра. Тука по същия начин. Боряна Калейн изпадна в страшна, уникална и невиждана до този момент предстартова треска. Не иска да играе на олимпийски игри. "Не, не мога. Аз ще се проваля", казваше. И така 10 дни. Какво ли не пробвах. С добро, с лошо и с всичко, което съм чувала от психолози. Опитах се да я стресна, за да я изкарам от вцепенението. Успях чак на деветия-десетия ден. На тръгване към олимпийското село. Да се върне онази Боряна, която си вярва и може да играе. Въпреки всичко това е най-спокойното ми състезание в кариерата като ръководител. Много изживях, когато видях първото място. Нещо, за което се страхуваш да мечтаеш. Нямате представа какво победихме!

Синът на Стефан Данаилов за 80-ата му годишнина: Баща ми заслужава паметник!

Синът на Стефан Данаилов за 80-ата му годишнина: Баща ми заслужава паметник!

Ще играя във филма за него, връщам се в България "Баща ми заслужава паметник. И не само това, ще бъде отбелязан по всякакъв начин. Дори аз мисля да участвам във филма за него, тъй като, както казват всички, много приличам на него". Това споделя Владимир Данаилов, синът на легендарния Стефан Данаилов

Ивана каза "Жива съм" и отиде на купон

Ивана каза "Жива съм" и отиде на купон

Прекарала е леко и на крака COVID, ваксинирала се е през юли  Взе дъщеря си на кръчма, любимата й Стояна свири качена върху стол "Жива и здрава съм си и никога, слава на Бога, животът ми не е бил "застрашен". Това заяви фолкпевицата Ивана и се впусна в купон по случай 20-ата годишнина на емблематична столична кръчма

Яница се чуква с шотове на участие

Яница се чуква с шотове на участие

Алкохол съвместно с Биляниш  Фолкпевица поглъща спиртни напитки, пеньоар едва скрива дупето й  Фолкевицата Яница пие на сцената, казва си "наздраве" с фенове по сепаретата и едва прикрива дупето си. Лудата купонджийска вечер се случва в дискотека в Благоевград, където изпълнителката има съвместно участие с колежката си Биляниш

Пътищата към Витоша са затворени за коли без вериги и за градския транспорт

Пътищата към Витоша са затворени за коли без вериги и за градския транспорт

Пътищата към Витоша за затворени за автомобили без вериги и за градския транспорт, тъй като има снежна покривка между 30 и 40 см, каза Красимир Димитров, директор „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община. По обяд вероятно ще бъдат обработени пътищата към планината и ще бъдат отворени отново. „В София повечето пътища са обработени

Най-четени

Меди в любовен триъгълник

Меди в любовен триъгълник

Фолкаджията въртял плеймейтките Моника Валериева и Марина Борисова наведнъж В любовен триъгълник се забърка най-актуалният фолкаджия Меди. Тайни секси чатове с изкусителна плеймейтка показват, че един от най-актуалните изпълнители в лекия жанр е имал горещи срещи не само с Моника Валериева. Така любимецът на голяма част от женската половина се

Топастроложката Алена пред "България Днес":  В автобуса е имало много негативна енергия

Топастроложката Алена пред "България Днес": В автобуса е имало много негативна енергия

Шофьорът е бил уморен и изнервен, пътниците са спорели помежду си  Съчетанието между път, който е всичко друго, но не и магистрала и огромно напрежение и тихи скандали в автобуса са предизвикали катастрофата на магистрала "Струма". Това обяви пред "България Днес" топастроложката Светлана Тилкова - Алена по повод трагедията

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Автобусите да станат като самолетите - стюардеси да следят за коланите и да казват къде е копчето за аварийно отваряне на врати Резервоарът на автобуса най-вероятно е бил срязан и запален от първата (дясна) мантинела, върху която покойният шофьор връхлита във фаталната нощ срещу вторник. Хлъзгавият и мокър път, съчетан с по-висока скорост

Още трима в леглото на Чайна

Още трима в леглото на Чайна

Мария Еухения Суарес, по-известна като Чайна, е една от най-обсъжданите жени в последно време, а и явно има защо. Оказа се, че аржентинската актриса, певица и модел е доста палава в леглото и предпочита там да си партнира с футболисти. Без значение дали са женение или не. Звездата на ПСЖ Мауро Икарди кръшна с нея на Уанда Нара, но се оказа

Убитата Елена била обект и на домашно насилие

Убитата Елена била обект и на домашно насилие

Жертвата отказала сватба заради друг мъж Христо Кацаров отишъл в Хага с пистолет за фаталната среща с 33-годишната си годеница Убитата в Хага Елена Генчева се е страхувала от приятеля си Христо Кацаров. Споделила е опасенията си с приятели дни преди смъртта си. На бял свят излезе информация, че депутатът е малтретирал и пребивал бившите си изгори

Драго и София по-щастливи от всякога

Драго и София по-щастливи от всякога

Щастие излъчват Драго Симеонов и половинката му София Маринкова. Неспиращите папараци на "България Днес" уловиха журналиста и актрисата на обиколка из софийските улици, на която и двамата изглеждаха супер весели. Маринкова дори бе в закачливо яке с червени мотиви, вероятно заради идващите коледни празници

"Ангелите на Кирил" сядат в парламента

"Ангелите на Кирил" сядат в парламента

Новите депутатки са млади и красиви  Небие Кабак е най-малката (24 г.), която влиза в 47-ото Народно събрание  Армия от млади и хубави депутатки ще красят 47-ото Народно събрание, което трябва да започне работа до няколко дни. Голяма част от тях влизат от листата на "Продължаваме промяната" и неофициално в публичното пространство бяха наречени

Фенки налазиха полицай

Фенки налазиха полицай

С новопридобитата си слава трябва да се справя Стоян Димитров. Полицаят, който стана известен в "Игри на волята", макар и с униформа, бе разпознат от свои почитателки. Те веднага обградиха мачото и го засипаха с въпроси, на които Димитров любезно отговори. Cнимки: България

Пет глигана повалени наведнъж

Пет глигана повалени наведнъж

Добра слука на дружинката в Кубрат  Дивите прасета са хванати в засада, пукотевицата е страшна  Не един, не два, а цели пет глигана успяват да повалят наведнъж смели ловци. Зрелищното постижение е на дружинката в разградското градче Кубрат, а историята се случва преди няколко дни. В местността Джапона в посока Глоджево кубратчаните

Вергов е спортяга

Вергов е спортяга

С бодра крачка и в добра кондиция обикаля из софийските улици Юлиан Вергов, установиха неуморните папараци на "България Днес". Обичаният актьор се беше барнал в спортен екип, напълно подхождащ на бързата му походка. Снимки: България

Най-коментирани

Нашенец заловен в Турция с дрога за 1 млн.

Нашенец заловен в Турция с дрога за 1 млн.

63 кг наркотик в тайник надушва куче Наркотрафикантите са закопчани след границата при получен сигнал Турската жандармерия залови 63 килограма специален сорт марихуана, наречен скънк, в граничния окръг Къркларели. Български гражданин на 40 г. е арестуван заедно с още четирима пътници в автомобил, а дрогата е открита в пригоден за целта тайник

Синът на Стефан Данаилов за 80-ата му годишнина: Баща ми заслужава паметник!

Синът на Стефан Данаилов за 80-ата му годишнина: Баща ми заслужава паметник!

Ще играя във филма за него, връщам се в България "Баща ми заслужава паметник. И не само това, ще бъде отбелязан по всякакъв начин. Дори аз мисля да участвам във филма за него, тъй като, както казват всички, много приличам на него". Това споделя Владимир Данаилов, синът на легендарния Стефан Данаилов

Легендарната Камелия Тодорова в моноспектакъла си: Осиновена съм!

Легендарната Камелия Тодорова в моноспектакъла си: Осиновена съм!

"В моя спектакъл за първи път открито говоря за това, че съм осиновена от Кирил Тодоров, който не ми е истински баща. Той и майка ми не са били женени. Не исках да се разкривам, защото нямам доверие на медиите, преиначават думите ми. А майка ми се пожертва за нас, като остави пеенето, за да ме отгледа

Вестник "България Днес" търси да назначи двама репортери

Вестник "България Днес" търси да назначи двама репортери

Вестник "България Днес" търси да назначи двама репортери за отделите "Вътрешни новини" и "Криминален". За контакт - 0887924494 - Николай

Славата съсипала Фюри

Славата съсипала Фюри

Алкохол, наркотици и психически проблеми. Това бил резултатът от славната победа за Тайсън Фюри над Владимир Кличко, която го направи шампион в тежка категория по бокс преди шест години. След като грабнал всички пояси, Циганския крал се отдал на пороците и накрая се оказал и с психически проблеми. Пиячката и дрогата успял да пребори

Ивана каза "Жива съм" и отиде на купон

Ивана каза "Жива съм" и отиде на купон

Прекарала е леко и на крака COVID, ваксинирала се е през юли  Взе дъщеря си на кръчма, любимата й Стояна свири качена върху стол "Жива и здрава съм си и никога, слава на Бога, животът ми не е бил "застрашен". Това заяви фолкпевицата Ивана и се впусна в купон по случай 20-ата годишнина на емблематична столична кръчма

Баба Мария гасне в мизерия

Баба Мария гасне в мизерия

Брат й я гони, синът я изоставя  Пере се на реката, за тоалетна използва леген, фолклорната певица Дения Пенчева я спасява 77-годишната баба Мария гасне в мизерия, забравена и изоставена от семейството си и най-близките. Възрастната жена обитава стая в окаяно състояние в Костенец. Там Мария оцелява без баня, без кухня, без топла вода

Ема Радукану омаяна от Хамилтън

Ема Радукану омаяна от Хамилтън

Чудото от женския турнир от Откритото първенство по тенис на САЩ Ема Радукану е омаяна от седемкратния световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън, издаде се самата тя. Дори нещо повече, тя го предпочете открито за победител в класацията Спортна личност на годината на БиБиСи. Радукану участва в неделната вечер в благотворителен мач в лондонската

Топгримьор на война

Топгримьор на война

Цецо Андреев захапа Мис Бони, работел както преди двадесет години В поредна свада влязоха двама от най-известните гримьори у нас. За пореден път Цецо Андреев и Мис Бони се хванаха за гушите. Без ясна причина Майстора на четките, както се представя Цецо, пусна публикация по адрес на Бони. На стената си в социалната мрежа инстаграм Цецо

Любо посреща "Левски" без фенове

Любо посреща "Левски" без фенове

"Левски" ще гостува на "Царско село" без фенове в мача от 17 кръг на Първа лига, въпреки че "сините" се надяваха на подкрепа от привържениците. Това няма да се случи и утре на двубоя, който започва в 17,30 ч., потвърдиха пред "България Днес" от щаба на домакините. След като в България бяха въведени мерките срещи коронавирус

Блатечки е баща за пример!

Блатечки е баща за пример!

Баща за пример е Асен Блатечки. Актьорът чинно изчака сина си Борил пред училище, след което го хвана за ръка и в шеги и закачки го отведе вкъщи, забелязаха нетрепващите папараци на "България Днес". Снимки: България

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Лионел Меси взе за 7-и път "Златната топка"

Звездата на "Пари Сен Жермен" Лионел Меси е носител на най-престижното индивидуално футболно отличие - "Златната топка", за 7-и път. Годината не беше особено успешна за аржентинеца, но специалистите смятат, че гласуващите са направили реверанс към десетката заради спечелената Копа Америка. Това бе първият трофей с националния отбор за мъже

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

3020 новозаразени с COVID-19, починалите са 224

3020 са новозаразените с коронавирус за последните 24 часа. Това са 8,26 % от тестваните. От тях 82,72% са неваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал. Направените тестове за последните 24 часа са общо 36 559. Починалите са 224 души, от тях 91,52% не са ваксинирани. Общо починалите са 28 325

Адел оглави за трети път класацията на "Билборд" за албуми

Адел оглави за трети път класацията на "Билборд" за албуми

Певицата Адел оглави класацията на "Билборд" за албуми за трети път в кариерата си, съобщи сайтът на изданието, цитиран от БТА. Британската изпълнителка покори върха с новия си албум "30". От тавата за периода на отчитане са продадени 839 000 еквивалентни единици. Това прави "30" албума с най-високи едноседмични продажби за годината

Проф. Кантарджиев: Омикрон се разпространява бързо, да се затегне контролът по границата

Проф. Кантарджиев: Омикрон се разпространява бързо, да се затегне контролът по границата

Не е нужно да плашим хората с варианта омикрон, но той се разпространява по-бързо от останалите, каза проф. Тодор Кантарджиев по bTV. Този щам за седмица се е появил от Ботсвана в ЮАР и вече има единични случаи в Белгия, Великобритания, Германия, Чехия. Според проф. Кантарджиев трябва да се вземат мерки - да се затегне контролът по границите

Собственикът на "Беса транс" е пътувал с групите туристи в Истанбул

Собственикът на "Беса транс" е пътувал с групите туристи в Истанбул

"Аллах да вкара починалите в рая!", написа собственикът на туристическата компания "Беса транс" Беким Хаджиу, чийто автобус катастрофира на АМ "Струма". От написаното става ясно още, че самият той е бил част от една от туристическите групи, заминали за Истанбул, предава БНТ. "Аллах да изпрати в рая загиналите. По-скорошно оздравяване на ранените

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Самолет на немската авиокомпания „Луфтханза“, който е трябвало да излети в 7:00 часа от Терминал 2 на летище София, се е принудил да се върне обратно от пистата заради птици, които са влезли в двигателя.  Пилотът е обяснил на пътниците, че три птици са ударили самолета. Имало е повредена перка.  Всички пасажери са пренасочени за други полети

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев спечели първия си бой в новия формат "Триадна" , като нокаутира Франк Мир в последната секунда на първия рунд на галата в Тексас, организирана от "Трилър". Българинът, който е двукратен претендент за световната титла при супертежките, започна от самото начало да вкарва тежки удари в главата и тялото на съперника

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Във финалния сблъсък тази събота в шоуто "Маскираният певец" се оказа, че зрителите на "Нова телевизия" най-слабо са подкрепили Камъка. От костюма се показа Тото от "СкандаУ". Журито следователи: Марта Вачкова, Алекс Раева, Владо Пенев и Азис, не познаха кой се крие под маската. Техните предположения бяха за актьорите актьорите Александър и Наум

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Министерството на външните работи препоръча да се избягват пътуванията до Южна Африка заради новооткрития вариант на коронавируса Омикрон. "По информация на посолството ни в Претория заради новооткрития вариант на COVID – 19 - Омикрон голяма част от авиокомпаниите, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсуана