Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10262821 www.bgdnes.bg

"Суджукгейт" приключи с условна присъда

Две години наказание за фигуранта Живко Маринов

Ексдепутатът от ГЕРБ се жалва, че е оклеветен от основния свидетел Проданов, който е от БСП

Потвърдена е 2-годишната условна присъда на ексдепутата от ГЕРБ Живко Мартинов по делото "Суджукгейт"! Решението е на Апелативния спецсъд, научи "България Днес".

Реклама

Бившият народен представител от ГЕРБ, получил прозвището Суджука заради избухналата в медиите афера с колбаси, отговаря, че е принудил бизнесмена Антон Проданов да му предаде големи количества суджук под предлог, че колбасите са за тогавашния премиер Бойко Борисов. От прокуратурата уточниха след скандала, че нито един суджук не е стигнал до министър-председателя, а самият Борисов заяви, че не яде суджук заради високо кръвно.

Според обвинителния акт заплахите са отправени към 2012-2013 г. Прокуратурата твърдеше, че Мартинов е изнудвал и за 30 кг филе "Елена" и 30 кг телешка пастърма, но съдът не откри подобни доказателства и част от обвиненията паднаха.

Прокуратурата настоява за 8 г. затвор, 8 бона глоба и конфискация на една пета от имуществото, а защитата иска връщане на делото или намаляване на присъдата. Магистратите от втората инстанция оставят в сила условното наказание за Живко Маринов, което е с 4-годишен изпитателен срок. Единствено поправят колегите си за това, че Мартинов е бил оправдан по едно от обвиненията за принуда, тъй като то е описано като продължавано престъпление.

В жалбата си срещу присъдата Живко Мартинов заявява, че соченият за потърпевш Антон Проданов с поведението си е искал да го оклевети, защото е привърженик на БСП. Освен това посочва, че Проданов бил наемател на два от обектите му и го завлякъл със 128 бона. Научил, че той виси с пари и към други хора, че е извършвал измами и има осъждания.

Освен това станалият известен с прякора Суджука подсъдим разказва, че през инкриминирания период не е бил депутат, а общински съветник в Добрич и е гледал да помага на съгражданите си. Изтъква, че е бил спонсор в кампании за онкоболни, за инвитро, правил е дарения на социални домове и домове за сираци. Признава, че делото срещу него е довело до тежки последици за семейството му, а самият той се е сблъскал със здравословни проблеми.

Живко Маринов-Суджука възроптава, че обвинителната теза се базира на "лъжливи" показания на сочения за потърпевш и няколко свидетели, които са в близки отношения с него. На 12 страници подсъдимият анализира защо показанията им се опровергават от останалите доказателства и защо трябва да бъде оправдан. Твърди, че с изменението на част от обвинението е нарушено правото му на защита. Съдът отхвърля това възражение, защото фактите и обстоятелствата са му били известни.

Реклама

Според адвокатите на Живко Маринов пред спецсъда е останало неизяснено кога и къде са отправени заплахите и къде е носено и прословутото месо. Защитата недоволства заради разминавания в датите, но служители на Темида отдават несъответствията в разказите на свидетелите на изминалото време от събитията.

Апелативните спецсъдии са категорични, че има достатъчно доказателства, че Проданов е бил заплашван и принуден от Мартинов да произведе безвъзмездно суджуци. Показанията му не се опровергават по делото. Обстоятелството, че пострадалият е единствен очевидец на заплахите, не е основание да не бъдат кредитирани показанията му, защото е страна в процеса, отбелязват магистратите.

Сред описаните към него закани от страна на Мартинов са, че ще му изпрати данъчни и ще му "приключи" фирмата. "Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Ще имаш големи проблеми, защото съм те вкарал в списъка на фирми, които трябва да дават. И ако не се случи това нещо, ще ти изпратя данъчните да ти разбият бизнеса. Когато реша, ще те вкарам в ареста", "Акъли не искам, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника, и гледай суджукът да е пак хубав като предишния суджук", "Айде, давай, мятам те, няма да те чакам много, че си на ръба", "Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще трябва да даваш, докато реша аз. Иначе си пътник", са част от заплахите, които фигурират в обвинителния акт.

Разказът на Проданов се превръща в ключов коз, защото се оказва, че използваните по делото специални разузнавателни средства (СРС) са безполезни, тъй като са прилагани извън инкриминирания период.

"Установените по делото доказателства за социален статус и обществено положение на подсъдимия Мартинов преди, по време и сред инкриминирания период, неговите контакти и партийната му принадлежност са му давали повече възможности от тези на редовите граждани", категорични са съдия Веселина Вълева и колегите й.

Подсъдим за пример

Като примерно е оценено поведението на подсъдимия Живко Мартинов. Понеже той не е повлиял на работата на институциите, което е отчетено като смекчаващо вината му обстоятелство. Друго обстоятелство е дългото време, което е минало от образуването на разследването до внасяне на делото в съда. Заради изминалия значителен период магистратите определят по-леко наказание за бившия депутат, сдобил се междувременно с апетитния колбасарски прякор.

Реклама
Реклама
Реклама