Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10271592 www.bgdnes.bg

Сиси: Спряха ми лекарствата в затвора

Станислав Ангелов пише писма до ДАНС и здравния министър, обжалва преместването му в пандиза в Плевен

Станислав Ангелов-Сиси се оплаква до ДАНС и здравния министър, че са му спрени лекарствата за тежко хронично заболяване, което развива от 20 години. Това се случва в затвора в Плевен, където Сиси е преместен за доизлежаване на присъдата от Софийския централен затвор, където досега беше въдворен.

Реклама

Ангелов пише жалби до ДАНС, здравния министър, Окръжната прокуратура в Плевен, Върховната касационна прокуратура, правосъдния министър, омбудсмана и Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Станислав Ангелов получи 25-годишна присъда за убийствата на наркодилъра Николай Христов-Хайо, Цветелин Карпузов, Биляна Кръстева и Кирил Христов-Багера. Сиси е бил част от пернишката група, ръководена от Райко Василев-Кръвта, Румен Стефанов-Алф, а по-късно наследена от бащата на Райко - Васил Станков - Бай Васо, или Дъртия, и дясната му ръка Милчо Петров-Чироза.

В жалбата се казва, че на лишените от свобода в зандана в Плевен "целенасочено се отказва при явно доказани случаи на медицински признаци за значително влошено здравословно състояние да се оказва медицинска помощ или да се търси такава от страна на затвора от Спешна помощ".

По думите на Ангелов решението е взето своеволно най-вероятно от фелдшера на затвора, който нито бил невролог, нито имал висше медицинско образование, или от общопрактикуващия лекар зад решетките. Спирането на медикаментите нямало добър ефект, а по-рано заради сменена терапия Сиси попаднал по спешност в "Пирогов" с опасност за живота.

Наред с това в жалба си Ангелов описва и фатален случай в затвора в Плевен. Ситуацията се разиграла на 19 юли т.г. сутринта.

"На лишен от свобода, който работи в зеленчуковата градина на затвора, му е прилошало, като в продължение на един час, превивайки се от болка, е молил за медицинска помощ, но съдействие за такава нито от дежурните старшини, нито от дежурния главен надзирател не му е било оказано и спешна помощ не му е предоставена нито от медицинските лица на затвора, нито е била извикана линейка от Спешна помощ и болницата в града", пише в жалбата си Ангелов.

Реклама

Един час след като лишеният от свобода видимо е страдал, което е било очевидно за всички присъстващи, затворникът бил натоварен на количка за боклук и откаран от друг лишен от свобода до корпуса на затвора.
Едва час по-късно е извикана линейка, която откарала пандизчията в спешно отделение. "Но за съжаление лишеният от свобода не е бил спасен и е починал същия ден в болницата", пише Сиси.

В документа е записано още, че Ангелов е бил изолиран сам в килия, което е противопоказно за неговото заболяване, тъй като около него трябва да има хора, които да му помогнат в случай на нужда или изпадане в криза.

"С цел запазване на здравето и живота на Ангелов очевидно е налице обоснованият извод той да бъде преместен от инквизационния затвор, който действа като концлагер", е записано още в жалбата.

Не му осигуряват специалната диета

След като вече веднъж Станислав Ангелов беше преместен от Софийския централен затвор в тюрмата в Пазарджик по обвинение в готвен бунт зад решетките, за което "България Днес" вече писа, сега същото се повтаря. Този път Сиси е пратен в пандиза в Плевен.
Сиси обжалва решението на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", а преди броени дни Административният съд в София заседава по неговата жалба.

Репортер на вестника не бе допуснат в залата заради ограничителни ковид мерки. Един от мотивите за обжалването е, че за Сиси е необходим строг хранителен режим, а в затвора в Плевен не му е осигурена специалната диета, предписана от лекаря на затвора в столицата.

Реклама
Реклама
Реклама