Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10274830 www.bgdnes.bg

Приютът на отец Иван остана без дърва

Ще ни стигнат за месец, няма откъде да си купим, признава духовникът 

"Дървата за огрев са ни на привършване. Имаме колкото да издържим максимално още един месец, а след това оставаме на студено."

Това заяви пред "България Днес" отец Иван, който разкри, че положението в приюта му в монтанското село Якимово е тревожно с наближаването на зимата.

Реклама

През последните седмици в няколко области в страната се наблюдава остър дефицит на дърва за огрев. А там, където са налични за продажба, цените са много високи. На места повишението спрямо миналата година достига 10 лева за кубик.

"Имаме възможност да си купим, но няма откъде. Приятели ми разказват, че дървеният материал масово се изнася за Гърция и Румъния и у нас не остава. Ако някой може да ни подари или продаде, нека се свърже с нас, за да можем да бъдем на топло", отправи апел добрият старец, който се грижи да има храна, подслон и топлина за стотици малки и големи хора.

Въпреки трудностите дядо Иван отбеляза, че се чувства добре за своите 76 години, като продължават да го мъчат болките в краката. "Да ви кажа здравето ми е бетон. Нито искам да се оплаквам, нито има за какво, свързано с мен. Сега ми е важно да осигурим отоплението. Преди години ни помагаха ловни стопанства, но сега никой не се е свързвал с нас. Ако могат, нека да помогнат и тази зима", каза още пред вестника отчето, който дори и в най-тежките ситуации не губи надежда, че нещата ще се наредят в правилната посока.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама